O krok blíž k zisku Oscara? Film Dcera má cenu z festivalu Sundance

Český snímek Dcera režisérky Darji Kaščejevové zvítězil na americkém festivalu nezávislých filmů Sundance v kategorii krátkometrážních animovaných filmů. Oznámili to na svém webu organizátoři. Festival, u jehož zrodu stál herec a režisér Robert Redford, je považován za největší přehlídku nezávislé filmové produkce ve Spojených státech.

Film Dcera, který vypráví beze slov o vztahu dcery a otce, získal už loni v září v konkurenci více než 1600 filmů z celého světa studentského Oscara a předtím si jeho tvůrci odvezli mimo jiné dvě ceny z největšího festivalu animovaných filmů na světě ve francouzském Annecy. Nyní je nominován i na cenu americké filmové akademie Oscar.

Winner of the Short Film Jury Award for Animation: DAUGHTER, directed by Daria Kashcheeva #sundance pic.twitter.com/aUDkWadBug

— SundanceFilmFestival (@sundancefest) January 29, 2020

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) letos nominovala animovaný film Kaščejevové i na Cenu Magnesia za nejlepší studentský film roku 2019, která se jako nestatutární cena uděluje v jedné z kategorií filmových a televizních cen Český lev. Vítěz bude vyhlášen 7. března na slavnostním večeru v pražském Rudolfinu.

Hlavní cenu si letos na festivalu Sundance v kategorii krátkých filmů odnesl francouzsko-marocký snímek So What If The Goats Die (A co když kozy zemřou) režisérky Sofie Alaouiové, který vypráví o osudech mladého horského pastevce.

Třiatřicetiletá studentka pražské FAMU Kaščejevová použila při tvorbě filmu Dcera metodu ruční kamery používané v hraném filmu. Výroba trvala asi rok a půl, autorka sama čtyři měsíce vyráběla kulisy a loutky a čtyři měsíce animovala. Technika, kterou zvolila, je časově náročná, za den vznikne třeba jen osm sekund filmu.

Film Dcera se nyní promítá ve Spojených státech na několika festivalech a je i součástí programu Animation Show of Shows, řekla v minulých dnech Kaščejevová ČTK. Mezi dalšími akcemi, na něž se Kaščejevová v dohledné době chystá, jsou festival Anima v Bruselu koncem února či březnový Tricky Women ve Vídni. V českých kinech uvede snímek Dcera na jaře společnost Aerofilms v rámci pásma animovaných filmů FAMU.

Sundance je největší festival nezávislých filmů v USA, svým významem je přirovnáván k trojici největších festivalů v Cannes, Benátkách a Berlíně. Letos na program vybírali pořadatelé snímky z 15.100 zaslaných přihlášek.

Češi uspěli na Sundance už v minulých letech. V roce 2016 byl na festivalu uveden krátký film Furiant režiséra Ondřeje Hudečka, který získal cenu za režii. V roce 2012 měl na festivalu premiéru v mezinárodní soutěžní sekci film Bohdana Slámy Čtyři slunce.

Související

Co tě nezabije, to tě zešílí? Tentokrát to platí dvojnásob.

Oscar 2020: Do udílení cen zbývají jen hodiny. Uspěje Česko?

V Los Angeles se budou dnes večer místního času (v pondělí ráno SEČ) udělovat ceny americké filmové akademie Oscar. Šance filmů na vítězství v 92. ročníku tohoto prestižního ocenění jsou velmi vyrovnané. Nicméně jako nejžhavější kandidáti na cenu za nejlepší film jsou zmiňovány válečné drama 1917 režiséra Sama Mendese s deseti nominacemi a černá komedie Parazit jihokorejského režiséra Pong Čun-hoa.
ministerstva

"Těší mě reprezentovat Česko." Ruska Kaščejevová si vyřizuje trvalý pobyt, její film má šanci na Oscara

Studentka pražské FAMU Darja Kaščejevová (Daria Kashcheeva), jejíž film Dcera byl nominován na Oscara v kategorii krátký animovaný film, může získat trvalý pobyt v České republice. Předtím ale musí získat dlouhodobý pobyt, řekl na dnešní tiskové konferenci ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Kaščejevová, která má ruské občanství, je nyní v ČR na studijním pobytu.

Více souvisejících

film Dcera filmový festival Sundance Daria Kaščejevová kultura filmy

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 34 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 9 hodinami

Výhled počasí: Chladno bude do konce dubna. Přibude i srážek

Nadprůměrně teplé počasí se na nějaký čas loučí s Českem. Minimálně do konce dubna mají lidé počítat s podprůměrnými teplotami, vyplývá z aktuálního měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy