Oscar za nejlepší film? O prestižní cenu se utká 344 snímků

O Oscara za nejlepší film se může ucházet 344 celovečerních snímků všech žánrů. Pět možných uchazečů má na seznamu i streamovací služba Netflix. Americká Akademie filmového umění a věd seznam filmů způsobilých k nominaci na Oscara zveřejnila v úterý večer (v noci na dnešek SEČ).

Nominace na 92. ročník udílení Oscarů budou oznámeny 13. ledna a samotná slavnostní ceremonie vyhlašování a předávání cen se v Hollywoodu uskuteční v neděli 9. února.

#Oscars news: 344 feature films in contention for Best Picture https://t.co/JWGqcLgzzO

— The Academy (@TheAcademy) December 17, 2019

Do širší nominace se mohly dostat filmy, které jsou poprvé uvedeny v některém z komerčních kin v Los Angeles do konce tohoto roku a jsou na programu nejméně sedm dní po sobě. O Oscara v žádné kategorii se naopak nemůže ucházet žádný film, který nebyl nejdříve uveden v kinech.

Pravidla akademie rovněž stanoví, že film musí trvat více než 40 minut, musí být natočen na 35milimetrový či 70milimetrový formát nebo v odpovídající digitální podobě.

Na seznamu filmů způsobilých pro nominaci na Oscara jsou i snímky známé z české distribuce, například Avengers: Endgame, Joker, Irčan, Captain Marvel nebo Tenkrát v Hollywoodu, ale také nezávislé filmy a díla z produkce streamovací služby Netflix. Mezi nimi jsou kromě Irčana také Manželská historie, Dva papežové, Jmenuju se Dolemite a 6 underground: Tajné operace.

Nechybí ani poslední díl hlavní ságy Hvězdných válek s názvem Star Wars: Vzestup Skywalkera, který vstupuje do světových kin až tento týden.

V pondělí večer (v noci na úterý SEČ) už americká filmová akademie zveřejnila užší výběr nominací na Oscary v kategorii mezinárodní hraný film. Vybrala do něj i koprodukční drama Nabarvené ptáče českého režiséra Václava Marhoula. Do užšího výběru v kategorii krátký animovaný film pak byl zařazen krátkometrážní snímek Dcera studentky pražské Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění (FAMU) Darji Kaščejevové (Daria Kashcheeva).

Související

Ilustrační fotografie.

Hollywood odtajnil nominace na Oscara. Nejvíce šancí má snímek Síla psa

Film Síla psa od produkční a streamovací společnosti Netflix vede v počtu nominací na Oscary, má šanci na zisk až 12 zlatých sošek včetně nejlepšího filmu a režie. Sci-fi snímek Duna získal deset nominací, ačkoliv mu kromě bojů o nejlepší film chybí želízka v ohni v dalších nejsledovanějších kategoriích.

Více souvisejících

Americký Oscar filmy kultura

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy