Studentka FAMU převzala studentského Oscara, film Dcera uchvátil americkou akademii

Studentka pražské FAMU Daria Kaščejevová (Daria Kashcheeva) dnes v Los Angeles převzala cenu americké Akademie filmového umění a věd, zvané studentský Oscar. Prestižní ocenění obdržela za animovaný film Dcera. Slavnostního předávání se zúčastnil děkan FAMU Zdeněk Holý.

"Byla jsem nervózní z velkého sálu, ale snad jsem to zvládla dobře," řekla Kaščejevová ČTK. V Kalifornii strávila několik dní, navštívila místní filmová studia a setkala se s členy americké akademie a s americkými producenty.

Český animovaný film Dcera se dostal do finále studentských Oscarů v konkurenci 1615 snímků. Režisérka Kaščejevová, která se narodila v Tádžikistánu a později studovala v Moskvě hudbu, s ním sklidila už několik festivalových úspěchů. Dostal nejvyšší ocenění Křišťál na festivalu ve francouzském Annecy a 8. září cenu za nejlepší film na festivalu Fantoche ve Švýcarsku.

Český animovaný film Dcera se dostal do finále studentských Oscarů v konkurenci 1615 snímků. Režisérka Kaščejevová s ním sklidila už několik festivalových úspěchů. Dostal nejvyšší ocenění Křišťál na francouzském festivalu v Annecy a 8. září cenu za nejlepší film na festivalu Fantoche ve Švýcarsku.

Její snímek vypráví o dívce, která v sobě ukrývá vzpomínku na bolestnou událost, kdy jako malá holčička přinesla domů ptáče a otec její pocity a touhu po pochopení v návalu starostí nezaznamenal. Děvče reakce svého otce vnímalo jako lhostejnost a uzavřelo se do svého vnitřního světa plného touhy po otcově lásce a jejích projevech.

Od tohoto okamžiku se s otcem stále vzdalovali a jako dospělá už není schopna přijmout projevy jeho lásky. Otec trpící pocitem viny hledá cestu k vlastní dceři a snaží se získat zpět ztracený vztah.

Kaščejevová si oscarové ocenění odnesla v mezinárodní kategorii animace, kde byla jedinou vítězkou. Ve stejné kategorii pro tvůrce v USA porota ocenila trojici tvůrců: Aviva Manoa (snímek Game Changer), Kaleeu McCollaumovou (Grendel) a Emreho Oktena (Two). Dalších 12 ocenění bylo uděleno v kategoriích alternativní a experimentální tvorby, zahraničního a amerického dokumentu a zahraničního a amerického příběhu. V sekci zahraničního dokumentu uspěla studentka filmové školy v Lodži Yifan Sun se snímkem Family (Rodina).

Související

Film, ilustrační foto

Klub, v němž se měl po nocích natáčet film, prověřuje policie

Hudební klub Cross v Praze, kde se po nocích údajně měl natáčet film, podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) prověřuje policie. Podnik na webu uvedl, že natáčení, pro které potřebuje mladé tancující jako komparz, se plánuje každou noc od 28. září. Tvrdil, že půjde o projekt studentů FAMU a Prague Film School, FAMU se od něj ale distancovala. Restaurace a bary musí od čtvrtka zavírat ve 22:00.
ministerstva

"Těší mě reprezentovat Česko." Ruska Kaščejevová si vyřizuje trvalý pobyt, její film má šanci na Oscara

Studentka pražské FAMU Darja Kaščejevová (Daria Kashcheeva), jejíž film Dcera byl nominován na Oscara v kategorii krátký animovaný film, může získat trvalý pobyt v České republice. Předtím ale musí získat dlouhodobý pobyt, řekl na dnešní tiskové konferenci ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Kaščejevová, která má ruské občanství, je nyní v ČR na studijním pobytu.

Více souvisejících

FAMU Daria Kaščejevová studentský Oscar filmy USA (Spojené státy americké) kultura

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 28 minutami

před 30 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy