Will Smith během udílení Oscarů udeřil moderátora

Při předávání filmových cen Oscar americký herec Will Smith, který získal cenu pro nejlepšího herce, vstal ze svého místa v sále a na pódiu udeřil do tváře moderátora a komika Chrise Rocka. Reagoval tak na vtip o oholené hlavě své manželky Jady Pinkettové-Smithové, která je nemocná. Za své jednání se později opakovaně omluvil. Pořadatel Oscarů na twitteru napsal, že "neschvaluje jakoukoliv formu násilí".

Komik Rock během večera bavil hosty v sále četnými vtipy. Na adresu Pinkettové-Smithové zažertoval, že se těší na roli v pokračování filmu G. I. Jane. Odkazoval tak na její velmi krátký sestřih vlasů, jaký měla rovněž herečka Demi Mooreová jako hlavní představitelka ve zmiňovaném filmu z roku 1997. Žert se ovšem ukázal jako nemístný, protože Smithova manželka trpí alopecií, což je nemoc způsobující vypadávání vlasů.

Smith dal Rockovi nejprve facku, pak na něj již ze svého místa dvakrát zařval "neber si do své hnusné huby jméno mojí ženy!". Stanice ABC, která celý večer živě přenášela, stihla vypnout zvuk, než se sprostá urážka dostala do éteru.

Za své chování se pak Smith omluvil, když šel na pódium převzít cenu za ztvárnění Richarda Williamse, otce slavných tenistek. "Richard Williams byl urputným ochráncem svojí rodiny," řekl Smith při děkovném proslovu zjevně s odkazem na incident, který podle médií velmi poznamenal atmosféru v sále Dolby Theatre. Herec se pak omluvil filmové akademii a vyjádřil naději, že jej pozve na udílení zlatých sošek i příští rok.

"Akademie netoleruje násilí v jakékoli formě. Dnes večer s potěšením oslavíme naše vítěze 94. Oscarů, kteří si zaslouží tento okamžik uznání od svých kolegů i milovníků filmu z celého světa," napsal pořadatel na twitteru.

Rock nepodal na Smithe trestní oznámení, uvedla podle AFP losangeleská policie.

Rock moderoval Oscary už dvakrát, v roce 2005 jej diváci hodnotili jako průměrného. V roce 2016 Rock, který je černoch, obvinil akademii, že při oceňování nejsou lidé tmavé pleti dostatečně zastoupeni.

Letošní filmovou cenu Oscar za nejlepší film vyhrál snímek V rytmu srdce, za nejlepšího herce v hlavní roli Will Smith, mezi herečkami zvítězila Jessica Chastainová. Jane Campionová dostala Oscara za nejlepší režii za psychologický western Síla psa.

Související

US producer Jonathan Wang (L), winner of the Oscar for Best Picture for

Oscar 2023: Nejlepším filmem je Všechno, všude, najednou, celkem má sedm ocenění

Letošní 95. ročník cen americké Akademie filmového umění a věd ovládla bláznivá sci-fi komedie Všechno, všude, najednou, která byla vyhlášena nejlepším filmem uplynulého roku a posbírala také dalších šest zlatých sošek. Čtyři Oscary včetně toho za nejlepší zahraniční film si připsali tvůrci válečného dramatu Na západní frontě klid, které se natáčelo hlavně v Česku. Žádný ze čtyř Čechů nominovaných za práci na tomto filmu ale ve své kategorii nezvítězil.
Na západní frontě klid (2022)

Češi nominovaní na Oscara si chtějí užít vyhlašování a nechat se překvapit

Hlavně si užít slavnostní předávání Oscarů a nechat se překvapit, jestli to přeci jen nevyjde, chce dvojice Čechů nominovaných na zlatou sošku. Zvukař Viktor Prášil a trikař Viktor Müller, kteří jsou oba nominováni za práci na v Česku natáčeném válečném filmu Na západní frontě klid, to řekli v rozhovoru s ČTK. Jako favorit se necítí ani jeden z nich.

Více souvisejících

Ceny Oscar Will Smith (herec)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy