Začalo natáčení filmu Služka, objeví se v něm řada známých herců

V česko-slovenské koprodukci začalo minulý týden natáčení romantického historického dramatu Služka filmařky Mariany Čengel Solčanské. Předlohou k filmu byl stejnojmenný román Hany Lasicové. Dcera Milana Lasici a Magdy Vášáryové se společně s režisérkou podílela na scénáři.

Ve snímku se objeví i řada českých herců včetně Anny Geislerové či Karla Dobrého. Premiéra je plánovaná na podzim příštího roku. ČTK o tom za tvůrce informovala Helena Hejcová.

Dobové drama Služka se odehrává před vznikem Československé republiky a do hlavních rolí režisérka obsadila mladé herečky - jako služku Anku Danu Droppovou a jako dceru Resi z panské rodiny Radku Caldovou. V příběhu se mezi Ankou a Resi v době, kdy ženy neměly ani volební právo ani právo na lásku podle vlastního výběru, rozvine romantický vztah.

"Ústřední postava Anky má svůj reálný předobraz v tetě Ance, která vychovávala moji mámu Magdu a tetu Milku, sestry Vášáryovy. Zachovaly se nám po ní fotky a vzpomínky, a to je vlastně všechno, co po ní zůstalo," uvedla Lasicová.

Režisérka Solčanská se rozhodla film natočit hlavně kvůli jeho společenskému přesahu a ženskému tématu. "Dějiny opět slouží jako učebnice a poukazují na stále se cyklící problém slabšího pohlaví - jeho ustavičné služby, ustavičného ticha a očekávané poslušnosti. Je to příběh, který stojí na osobním dramatu, ale neopomíjí ani dramatickou zápletku významného období evropských dějin," podotkla.

Režisérka Solčanská v roce 2010 debutovala dvěma hranými celovečerními filmy, u nichž byla zároveň autorkou scénáře. Historický film Legenda o létajícím Cypriánovi zaujal výtvarným a obsahovým zpracováním života kamaldulského kláštera v polovině 18. století. Televizní drama Obhlídka natočila za dvanáct dní.

V roce 2013 mělo premiéru drama Miluj mě nebo odejdi o vztahu matky a dospívající dcery, která má poměr s nevlastním otcem. V roce 2014 režírovala výpravnou pohádku Láska na vlásku. Její film z roku 2017 Únos patřil mezi nejnavštěvovanější slovenské filmy v novodobé historii. Letos v únoru mělo v kinech premiéru společensko-politické drama Svině, k němuž napsala s Rudolfem Biermannem scénář a společně také film režírovali.

Spisovatelka Lasicová střední školu absolvovala na Vídeňském církevním internátním gymnáziu Sacré Coeur. Negativní zkušenosti z konzervativní a upjaté atmosféry školy ji přivedly k rozhodnutí konvertovat z katolicismu k Evangelické církvi augsburského vyznání. Vystudovala ekonomii na univerzitě ve Vídni a komparativní literaturu na pařížské Sorbonně. Její dětství je spjaté s Banskou Štiavnicou, kterou zná jako rodiště své matky. Od ní se dozvěděla i příběh její opatrovnice a pěstounky tety Anky. V roce 2013 napsala o jejích osudech román Služka, který se stal předlohou pro její scenáristický debut v celovečerním hraném filmu.

Související

Film, ilustrační foto

Nové filmy se daří dokončit i v současných obtížných podmínkách

V minulých dnech skončilo natáčení komedie scenáristy a režiséra Petra Kolečka Zbožňovaný s Jiřím Bartoškou v titulní roli. Dotočit se podařilo také gangsterskou komedii Ubal a zmiz, jejíž děj se odehrává v průběhu jednoho divokého dne a noci. Navzdory všem překážkám způsobeným pandemií koronaviru se podařilo dokončit hlavní etapu natáčení slovensko-českého dobového dramatu Služka režisérky Mariany Čengel Solčanské.

Více souvisejících

film Služka filmy kultura Aňa Geislerová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

včera

"Nejsilnější dokument ze všech." USA a Ukrajina uzavřou pakt o spolupráci

Ukrajina a Spojené státy chystají ještě bližší spolupráci na základě bilaterální bezpečnostní dohody, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Tuto informaci přinesla agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy