Zemřel Kirk Douglas. Slavný herec se dožil 103 let

Ve věku 103 let zemřel ve středu americký herec, producent a režisér Kirk Douglas. Oznámil to jeho syn, rovněž herec, Michael Douglas. Jeho otec ztvárnil za svou dlouhou kariéru na osm desítek postav, ty nejslavnější v 50. a 60. letech minulého století. Před kamerou se ale objevoval i dlouho poté, co jeho kolegové odešli do důchodu.

"S obrovským zármutkem spolu se svými bratry oznamuji, že nás dnes ve věku 103 let opustil Kirk Douglas," oznámil úmrtí Michael Douglas. "Kirk žil dobrý život a zanechal nám filmové dědictví, které přetrvá budoucí generace," dodal s tím, že je "hrdým" synem svého otce. "Byl rovněž filantropem, který pomáhal ostatním," uvedl také Michael Douglas.

Na úmrtí hollywoodské legendy reagovala řada filmových tvůrců. "Kirk si udržel herecké charisma až do konce svého nádherného života a já jsem poctěn, že jsem mohl být malou částí jeho posledních 45 let," uvedl režisér Steven Spielberg a dodal: "Budou mi chybět jeho otcovské rady, jeho moudrost a odvaha."

Herec Sylvester Stallone na sociální síti Instagram zveřejnil plakát ke slavnému filmu Šampion (1949), v němž Douglas ztvárnil roli boxera. "Poslední velikán z mých filmových hrdinů odešel do Věčné slávy. Skvělý umělec! Herce jeho druhu už nikdy neuvidíme!" napsal k plakátu Stallone, hvězda série o boxerovi Rockym.

Na Douglase vzpomínají na sociálních sítích nejen slavné osobnosti ze světa filmu. "Byl talentovaným hercem, který opravdu miloval své řemeslo. A ještě více miloval svou rodinu. Ať odpočívá v pokoji," komentovala úmrtí bývalá světová tenisová jednička Billie Jean Kingová.

Kirk Douglas se narodil jako Issur Danielovitch (rusky Iser Danijelovič) v Amsterdamu ve státě New York do rodiny chudých židovských přistěhovalců z oblasti nynějšího Běloruska. Od mládí se věnoval divadlu, boxu a řecko-římskému zápasu. Absolvoval také hereckou průpravu na Americké akademii dramatických umění v New Yorku a v roce 1941 se objevil poprvé na Broadwayi. U filmu debutoval v roce 1946.

Douglas na sebe výrazně upozornil v roce 1949 hlavní rolí boxera v dramatu Šampion, za niž byl poprvé nominován na Oscara. Další dvě nominace na tuto cenu mu vynesly role ve filmech Město iluzí (1952) a Žízeň po životě (1956). Této americké prestižní ceny se dočkal až v roce 1995 za celoživotní dílo. Jednou z nejslavnějších Douglasových rolí byl vůdce vzbouřených otroků Spartakus ve slavném stejnojmenném snímku z roku 1960.

Douglas byl dvakrát ženatý. Jeden z jeho čtyř synů, Michael, tvoří s manželkou Catherine Zeta-Jonesovou prominentní hollywoodský pár.

Související

Kirk Douglas

Nestor hollywoodských herců Kirk Douglas oslaví 99. narozeniny

Amsterdam (USA)/Praha - Herec, producent a režisér Kirk Douglas je žijící legendou amerického filmu. Ačkoli do první hollywoodské herecké ligy patřil zejména ve 40. až 60. letech, na filmovém plátně se objevoval ještě donedávna. Zakladatel slavného filmařského rodu, z něhož nejslavnější je jeho syn Michael, oslaví 9. prosince 99. narozeniny.

Více souvisejících

Kirk Douglas úmrtí Sylvester Stallone Steven Spielberg Michael Douglas

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

"Smrt režimu." Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy