Zemřela herečka Valentina Thielová, bylo jí 89 let

Ve věku 89 let zemřela v sobotu v Praze herečka Valentina Thielová. ČTK to dnes sdělila její neteř Michaela Svatá. Thielová hrála ve více než 70 filmech. Známá je například jako profesorka Boženka ze Sněženek a machrů. Další role ztvárnila v řadě seriálů.

Thielová se jako dcera ruských emigrantů narodila 12. března 1933 v Praze. Jejím prvním manželem byl básník Vladimír Thiele, který ji seznámil s režisérem Josefem Machem a ten ji v roce 1957 obsadil do hlavní role ve svém filmu Florenc 13.30. Po tomto úspěšném filmovém debutu se mimo jiné jako konferenciérka v souboru Laterny magiky zúčastnila světové výstavy Expo 58 v Bruselu.

Následovaly další filmové role, z českých filmů 60. let byly nejvýznamnější tituly Bláznova kronika režiséra Karla Zemana z roku 1964 či Transit Carlsbad (1966) režiséra Zbyňka Brynycha. V oblíbeném snímku Léto s kovbojem z roku 1976 ztvárnila Thielová manželku profesora Studničky, kterého hrál dnes rovněž zesnulý Josef Somr.

Čeští diváci si Valentinu Thielovou pamatují například i z detektivky Na kolejích čeká vrah (1970) režiséra Josefa Macha nebo z komedie Jak básníkům chutná život (1987) režiséra Dušana Kleina. Televizním divákům zase byla známá ze seriálu TV Prima Rodinná pouta, kde hrála roli babičky Boháčové.

Objevila se i v řadě dalších filmových i televizních rolí, hrála i v několika seriálech, například Panoptikum města pražského (1987), Přísahám a slibuji (1990) či Náhrdelník (1992).

Valentina Thielová úmrtí

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

včera

včera

včera

Izrael se plánu na invazi do Rafahu nevzdává. Navzdory mezinárodnímu apelu přitlačí Hamás ke zdi

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že jeho země zvýší v následujících dnech vojenský tlak na palestinské hnutí Hamás. Chce tím podle svých slov dosáhnout propuštění rukojmí zadržovaných v Pásmu Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy