Začíná Dvořákova Praha. Festival přivítá i významného pianistu

Praha - S počátkem tohoto týdne bude v Praze zahájena oslava jednoho z nejvýznamnějších českých skladatelů. V pondělí Česká filharmonie zahájí festival Dvořákova Praha. Den následující bude patřit věhlasnému pianistovi Krystianu Zimermanovi.

V pondělí večer vypukne sedmý ročník Mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha. Úvodní slavnostní večer bude v Rudolfinu patřit výhradně hudbě Antonína Dvořáka v podání rezidenčního orchestru festivalu České filharmonie pod vedením Jiřího Bělohlávka a sólisty večera, mladého houslového virtuóza Josefa Špačka. V podání Pražského filharmonického sboru v úvodu večera zazní kantáta Slavnostní zpěv na slova Jaroslava Vrchlického.

Mezi hudební klenoty lze zařadit zítřejší koncert 9. září. Po dlouhých 33 letech do Prahy přijede brilantní polský pianista Krystian Zimerman. „Zimerman je označován za klíčovou postavu klavírní hry. Svou koncertní činnost přitom omezil na přibližně 50 koncertů ročně. O to více nás těší, že jej budeme moci na Dvořákově Praze uvítat," uvádí umělecký ředitel festivalu Marek Vrabec. Jeho slova potvrzují britské The Times: „Jeho koncerty jsou jako vzácné drahokamy...".

Virtuóz je pověstný svými velkými nároky na pořadatele i sebe sama. To se týká i výběru hudebního nástroje, většinou totiž cestuje s vlastním Steinwayem. Zimermana doprovodí Polský národní rozhlasový symfonický orchestr pod taktovkou Alexandra Liebreicha.

Festival v tomto týdnu nabízí i další koncerty. Čtvrtek 11. září Rudolfinum společně rozezní zástupci Berlínských a Vídeňských filharmoniků - Komorní orchestr Vídeň – Berlín. V rámci komorní řady v průběhu týdne vystoupí například Kvarteto Casals z Barcelony, francouzské Kvarteto Ebène a domácí Pavel Haas Quartet či Talichovo kvarteto. Nedělní matiné v Rudolfinu od 11.00 v duchu vídeňsko-pražského klasicismu hudbu Mozarta, Dusíka a Myslivečka v podání tělesa Concerto Köln a skvělého hráče na kladívkový klavír Andrease Staiera.

Související

Operní pěvkyně Ailyn Pérez

Na festivalu Dvořákova Praha vystoupí hvězdná americká sopranistka

Praha - Vrcholem festivalu Dvořákova Praha bude jistě uvedení Dvořákova Requiem, v němž se v sólových partech představí mimořádné hvězdy současné klasické hudby. Místo původně oznámené Aidy Garifulliny přijede americká sopranistka s hispánskými kořeny Ailyn Pérez, která aktuálně oslňuje publikum v Metropolitní opeře a jiných předních světových operních scénách.

Více souvisejících

Festival Dvořákova Praha česká filharmonie

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 10 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

Výhled počasí na příští víkend: Bude panovat typické jaro

Česko má za sebou první víkend, přičemž i ten příští má přinést velmi podobné počasí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima se v sobotu a neděli budou držet kolem dvacítky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy