Do Brna zamíří světoznámý hudebník Marsalis

Brno - Populární trumpetista Wynton Marsalis, který v Brně vystoupí společně s proslulým big bandem Jazz at Lincoln Center Orchestra, slaví na české scéně úspěch. Fanoušci jazzu a swingu vyprodali oba jeho koncerty, které se uskuteční 12. února v Sono Centru.

Wynton Marsalis je nejznámějším jazzovým hudebníkem z osmdesátých letech minulého století. Jako teenager se připojil ke slavné kapele Jazz Messengers Arta Blakeyho a nyní má na kontě už devět cen Grammy a jako vůbec první jazzman v historii také Pulitzerovu cenu.

"Wynton Marsalis je hudební chameleon a díky své prvotřídní technice slaví úspěchy nejen v jazzu, ale také v klasické hudbě. Jako jediný muzikant má ve své sbírce ceny Grammy jak za jazz, tak za klasickou hudbu," uvedl umělecký ředitel festivalu JazzFestu Brno Vilém Spilka.

Syn známého klavíristy Ellise Marsalise a bratr tří vynikajících jazzmanů slaví úspěchy také jako lídr proslulého big bandu Jazz at Lincoln Center Orchestra, se kterým 12. února vystoupí na brněnském JazzFestu.

"Wynton Marsalis se s Jazz at Lincoln Center Orchestra vrací k úplným kořenům jazzu. Kdybych měl tento projekt popsat někomu, kdo o něm nikdy neslyšel, nejspíš bych řekl, že je to temperamentní soubor úžasných hráčů, kteří se inspirují v samotné prapodstatě afro-americké hudby, ale dokáží ji přetvořit s ohledem na hudební současnost," vysvětluje Spilka.

Marsalis během své kariéry spolupracoval například s Ericem Claptonem a kromě mnoha vystoupení v televizních show se může pochlubit také tím, že hrál hymnu při nejsledovanější sportovní události v USA, finále amerického fotbalu Super Bowlu. 

Související

Více souvisejících

Wynton Marsalis

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Bouřka, ilustrační foto.

Počasí: V Česku dnes opět hrozí silné bouřky

V Česku ve středu po několika dnech opět udeří bouřky. Podle aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v nich může na Moravě a ve Slezsku spadnout až 50 milimetrů srážek. Hrozí také krupobití. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Češi do veledůležitého duelu s Tureckem nastoupí bez Schicka. Stav Baráka se po horečce lepší

Když během zápasu s Gruzií (1:1) předčasně odešel ze hřiště kanonýr Patrik Schick, nevěstilo to nic dobrého. Přestože po zápase byl český trenérský štáb ještě v naději, že by snad mohl fotbalista Leverkusenu být k dispozici pro utkání s Tureckem, nyní za zákulisí přichází neoficiální informace o tom, že Patrik Schick dispozici pro duel s Tureckem nakonec nebude. Schick není navíc jediným, nad kterým visí otazník. Třeba Antonína Baráka pro změnu trápila horečka, před posledním duelem ve skupině se ale podle svých slov cítí dobře. Lukáše Provoda pak pro změnu trápí lehký výron kotníku. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy