Marsalis, Shorter a Porter znají své prvotřídní sekundanty. JazzFest Brno odhaluje zbytek programu

Brno, Praha - Již dříve anoncovaný triumvirát superhvězd brněnského JazzFestu doplňují kandidáti z takřečeného druhého koše. Že ale nejde o druhořadé umělce, je jasné hned při pouhém výčtu jmen. Robert Glasper Experiment, Yaron Herman a Ziv Ravitz či Tomasz Stańko jsou výraznými osobnostmi současného jazzu a obdivovaní a často kopírovaní umělci s jasnou vizí. Pořadatelé etablovaného brněnského festivalu však chystají mnohem více. Od 12. února do 28. dubna se v průběhu dvanácti koncertních večerů kromě již jmenovaných představí hudebníci z celkem čtrnácti zemí a chybět nebude ani výběr toho nejlepšího z domácí scény, mezi jinými třeba trio Emila Viklického, Ondřej Pivec či Ondřej Ruml. Vstupenky na jubilejní patnáctý ročník jsou v prodeji na webu www.jazzfestbrno.cz a v běžných předprodejích.

„K trojici již odhalených headlinerů tak přidáváme svébytné umělce z různých částí jazzového spektra," říká umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka. Ukázkovým příkladem je klavírista a inovátor Robert Glasper. Ten je našemu publiku dobře znám, v Brně se však představí v rámci zřejmě posledního turné s kapelou Experiment v současné podobě a s aktuálním repertoárem. Glasper svým unikáním mixem jazzu, hiphopu a R'n'B oslovuje publikum napříč žánry a v posledních několika letech dosáhl takřka kultovního statutu u fanoušků černé hudby. Aura legendy obestírá třiasedmdesátiletého polského trumpetistu Tomasze Stańka, jenž stál u zrodu evropského avantgardního jazzu, ale hlavně jako jeden z mála evropských jazzmanů prorazil v USA. Právě tam si také vyhlédl současné spoluhráče do svého „amerického" kvartetu - Reuben Rogers, Gerald Cleaver a v New Yorku domestikovaný Kubánec David Virelles tvoří jednu z nejinspirativnějších rytmických sekcí současnosti. Klavírní živel Yaron Herman se vrací na festival po sedmi letech a tentokrát se svým doposud možná nejzajímavějším projektem Everyday v duu s bubeníkem Zivem Ravitzem. „Herman dokáže oslnit jako sólový hráč i jako popoháněč většího ansámblu, ale koncertování v duu se zdá být stvořeno přímo pro něj. Dokáže při něm uplatnit svůj vybraný cit pro melodii i harmonický smysl a zároveň dokonale zužitkovat možnosti, jež mu tento formát vystoupení nabízí," hodnotí umělecký ředitel JazzFestu Brno Vilém Spilka.

Jistotu skvělého zážitku slibují i koncerty kvarteta bubeníka Jochena Rueckerta s fenomenálním Markem Turnerem na postu tenorsaxofonisty, nové kapely španělského kytaristy Alberta Vily s výtečným venezuelským pianistou Luisem Perdomem nebo mezinárodního projektu tria Roberta Balzara s italským klarinetistou Gabrielem Mirabassim. Bohatou nabídku koncertů doplní celá řada českých kapel. Večer jazzového vokálu představí a capella ansámbl světové úrovně Skety i populárního, ale jazz stále milujícího Ondřeje Rumla. Abrahámoviny v přítomnosti tria Emila Viklického, kapely Winterfisch a obrozené legendy první poloviny devadesátých let, kapely The Four, oslaví spoluhráč snad každého zdejšího jazzmana Petr Dvorský. Další obnovenou sestavou je Organic Quartet Ondřeje Pivce, jenže se představí na dvojkoncertě s luxusní a mezi žánry se pohybující sestavou Malina – Liška – Nejtek. Chybět nebudou ani jamsessions a další klubová vystoupení, koncert jazzové katedry Janáčkovy akademie múzických umění a vzdělávací workshopy.

Na vysoké úrovni festivalu mají zásluhu nejen pořadatelé, ale i věrní fanoušci a partneři. Generálním partnerem JazzFestu Brno zůstává i nadále brněnská investiční skupina DRFG, jejímž zakladatelem a majoritním vlastníkem je David Rusňák. Cílem investiční skupiny DRFG je zhodnocovat kapitál prostřednictvím investování do majetkových podílů v perspektivních společnostech a projektech. Skupina preferuje obory, kterým její představitelé dobře rozumějí a lokality, které jsou jim kulturně i geograficky blízké. Primárně se zaměřuje na investice do energetiky, nemovitostí, finančních služeb a telekomunikací. Více na www.drfg.cz.

Bio Gregory Porter

Gregory Porter je americký jazzový zpěvák považovaný za největší zjevení posledních let a možného nástupce Nat King Coleho. Porter nabízí přesně to, co byste od jazzového zpěváka, skladatele, herce a básníka očekávali, a navrch se vám přitom dostane ještě příznačného a těžko definovatelného „čehosi navíc". Jeho image stojí na záhadné čepici, kterou nikdy nesundává a zůstává tak zahalena tajemstvím. Doma je v newyorském jazzklubu, brooklynském kostelu nebo vyšperkované koncertní síni ve světové metropoli, všude zaujme svým neuvěřitelným hebkým barytonovým hlasem, vygradovanou směsí autorských kompozic a pečlivě zvolených standardů z jazzu, soulu, gospelu a R&B. Za dvě první alba – Water a Be Good – získal nominace na Grammy a za třetí album Liquid Spirit si už z udílení cen Grammy odnesl zlatý gramofonek.

Bio Wynton Marsalis

Wynton Marsalis je nejznámějším jazzovým hudebníkem z generace, jež vstoupila do povědomí v osmdesátých letech minulého století. Jako zázračné dítě z New Orleans se Marsalis ještě jako teenager připojil ke slavné kapele Jazz Messengers Arta Blakeyho. V osmdesátých letech byl kapelníkem několika mimořádně vlivných jazzových ansámblů, jež období dominujícího stylu fusion iniciovaly revival moderního jazzu. V další dekádě se Marsalis stal uměleckým ředitelem programu Jazz at Lincoln Center v New Yorku a pokračoval ve své misi k obrození tradičnějších forem jazzu. Zároveň započal velmi úspěšnou kariéru v oblasti klasické hudby a stal se unikátním fenoménem propojujícím oba zdánlivě neslučitelné světy. V letech 1983 a 1984 získal jak klasickou, tak jazzovou Grammy a stal se tak prvním (a prozatím i posledním) umělcem, jemuž se tento unikátní double podařil. V roce 1997 získal Pulitzerovu cenu za kompozici Blood On the Fields.

Bio Wayne Shorter

Jeden z nejvlivnějších saxofonistů a skladatelů moderní hudby Wayne Shorter oslaví v letošním roce již třiaosmdesáté narozeniny. V době, kdy jeho muzikantští vrstevníci sbírají ocenění za celoživotní přínos hudbě a další čestné tituly, Shorter nesundává nohu z plynu a tvoří možná nejintenzivnější hudbu své dlouhé, plodné a úspěšné kariéry. Od svého vstupu na scénu v 50. letech minulého století je Shorter označován za průkopníka, jeho kariérní trajektorii kopíruje neutuchající hledání a nepolevující tah na branku. Shorter šéfuje stálé a nadpozemsky sehrané sestavě s pianistou Danilem Perezem, basistou Johnem Patituccim, a bubeníkem Brianem Bladem. Řada kritiků a posluchačů považuje Shorterovo kvarteto za nejlepší jazzové kombo na planetě Zemi. Celé generace hudebníků a fanoušků Shortera vnímají jako pokorného mistra, který vytvořil nadčasový hudební slovník.

Bio Robert Gasper

Robert Glasper je ukázkovým příkladem eklektického hudebníka, z jehož znalosti tradice vyrůstá nový a jedinečný styl. V jeho hře najdeme kromě jiného prvky gospelu a hip-hopu, inspirace Bradem Mehldauem i Herbie Hancockem. Hned jeho debutové album Mood už napovědělo mnohé a následující Canvas a In My Element jen potvrdily Glasperovu jedinečnost a muzikálnost. Nejnovější desky už naplno otevírají dveře do prostoru mimo žánry a vpouští do Glasperovy hudby vlivy jeho souputníků ze světa hip-hopu a R´n´B. Stejně dobře, jak si hudebně rozumí se špičkovými jazzmany Roy Hargrovem či Kenny Garrettem, komunikuje přirozeně i s hip-hopery a hvězdami R´n´B. Tvorba pianisty, skladatele a producenta Roberta Glaspera je zřejmě budoucností jazzu. Je příležitostí k otevření žánru novým vlivům a hlavně novým posluchačským okruhům, především z řad mladších.

Bio Tomasz Stańko

Stańko debutoval ke konci padesátých let v Krakově a záhy byl označen za průkopníka freejazzové trumpety v Evropě. V šedesátých letech se stal členem a brzy i oporou kvinteta Krzysztofa Komedy. Na počátku další dekády, se zařadil do popředí freejazzové scény a pravidelně vystupoval na významných evropských festivalech. Stańkův ECM debut, Balladyna, se stal legendou na obou březích Atlantického oceánu. Stańkův návrat na vrchol přišel v další dekádě, kdy byl jeho Quartet veleben jako tehdejší nejlepší evropská jazzová kapela. Album Litania se stalo Stańkovým prvním globálním bestsellerem. Následnými nahrávkami pro ECM Soul of Things a Suspended Night i úspěšně oslovil americký trh. Stańko pod svým jménem vydal již 37 alb, je také autorem hudby k mnoha filmům a divadelním produkcím. Od roku 2008 žije na newyorském Manhattanu.

Bio Yaron Herman

Yaron Herman se rozhodl začít s hudbou poměrně pozdě, ale už na prahu dvacítky byl schopen absolvovat první vystoupení v nejprestižnějších koncertních sálech v Izraeli. Na cestě ze studií v USA zpět do Izraele se zastavil v Paříži, zahrál si s několika hudebníky na jam session a hned druhý den dostal nahrávací smlouvu. Od té doby si v Paříži buduje neotřesitelnou aureolu kreativního pianisty na hraně geniality. V září 2008 získal Yaron cenu za nejlepší nový instrumentalista roku na festivalu Victoires du Jazz. Posun k progresivnímu labelu ACT v právě probíhající dekádě lemovala ceněná alba Follow the White Rabbit a Alter Ego s výtečným saxofonistou Emile Parisienem, jež zachytila Yaronovu tvůrčí fázi mísení izraelských vlivů s jazzem i pop music. Jeho rostoucí popularita mezi posluchači potvrzuje jeho výjimečný status i schopnost reflektovat moderní hudební inspirace.

Robert Glasper Tomasz Stanko - Festival JazzFest Brno

Aktuálně se děje

před 50 minutami

Dmitrij Peskov

Rusové řeší s Američany možnou výměnu Gershkoviche za jiného vězně

Rusko je v kontaktu se zástupci USA ohledně možné výměny vězňů, která by zahrnovala i zadrženého amerického novináře Evana Gershkovich, uvedl v pondělí mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Soud s Gershkovichem má začít příští týden. První stání je naplánováno na 26. června, případ se bude projednávat za zavřenými dveřmi.

před 1 hodinou

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Angličané si došli pro povinnou výhru nad Srbskem. Přesto měl jejich výkon rezervy

O večerní nedělní duel fotbalového evropského šampionátu v Německu se postarali hráči Srbska a Anglie. Střetnutí začalo už před zápasem, jelikož v ulicích Gelsenkirchenu se mezi sebou střetly fanouškovské tábory obou mužstev a museli zasahovat policisté. Nebylo proto divu, že Evropská fotbalová unie UEFA označila zápas za rizikový a nebyla tak nouze o zvýšená bezpečností opatření. Během samotného duelu k žádnému excesu naštěstí nedošlo. Naopak v něm došlo k jediné brance, kterou v 13. minutě zaznamenal Bellingham. K další změně skóre už nedošlo.

před 1 hodinou

Jason Sudeikis (uprostřed) jako Ted Lasso.

Začalo Euro. Které fotbalové filmy a seriály jsou nejlepší?

Následující měsíc se ponese ve znamení právě započatého mistrovství Evropy ve fotbale. U této příležitosti se podíváme na rozmanitý výběr hraných filmů a seriálů z prostředí nejpopulárnějšího sportu světa. Držíme se čistě osudů ze samotných trávníků a vynecháváme tak snímky tematizující fanouškovské světy, jako například Proč?, Muži v offsidu či Hooligans.

před 2 hodinami

Kim Čong-un se loni setkal s Vladimirem Putinem na kosmodromu Vostočnyj.

Setkání Kima a Putina v KLDR je na spadnutí. Nadšení z toho nejsou ani v Pekingu

Setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una a ruského prezidenta Vladimira Putina se nezadržitelně blíží. Dvě nejsilněji sankciované země zakládají spolupráci, která může mít závažné dopady na konflikt na Ukrajině i na zhoršování napětí mezi hlavními světovými mocnostmi. Nejenže s tímto sbližováním není spokojený Washington, nadšením neskáčou ani v Pekingu. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

TrollWall

TrollWall AI překročil hranice Česka a Slovenska, před škodlivým obsahem chrání stále více firem

Slovenský startup TrollWall AI na sebe v Česku poprvé upozornil v předvolební kampani prezidenta Petra Pavla, kdy svojí unikátní webovou aplikací chránil profily na sociálních sítích před škodlivým obsahem a mírnil reputační rizika. Nástroj používaný při ochraně před vulgarismy, nenávistnými projevy a spamem už používá česká policie či armáda i velké korporace. A klientů přibývá i mimo evropský kontinent.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov

Rusové poprvé komentovali výsledky summitu. Peskov promluvil

Moskva se v pondělí poprvé podělila o názor na závěry víkendového mírového summitu o Ukrajině ve Švýcarsku. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova má konference zanedbatelné výsledky, přičemž se podle Ruska ukázalo, že jednání bez něj jsou zbytečná.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Tomáš Řepa (použito se svolením T. Řepy)

Blížíme se k přímému angažmá zemí NATO na Ukrajině, říká expert pro EZ po summitu. Rusům doporučuje se zamyslet

Bezpečnostní expert Tomáš Řepa s Univerzity obrany v Brně v rozhovoru pro EuroZprávy.cz bilancoval možné důsledky mírového summitu ve Švýcarsku, který se konal během uplynulého víkendu. „Největší země světa by se měla zamyslet spíše nad tím, proč potřebuje další území navíc, když jejím obyvatelům se skutečně dobře nežije a mnohá místa jsou spravována mírně řečeno neefektivně,“ říká.

před 9 hodinami

Rusové už mají termín soudu s Gershkovichem. Začne ještě tento měsíc

Rusko zahájí soud s Evanem Gershkovichem, který je prvním západním novinářem obviněným v Rusku ze špionáže od dob studené války, už příští týden. První stání je naplánováno na 26. června, případ se bude projednávat za zavřenými dveřmi. Informovala o tom ruská agentura RIA Novosti. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy