Zemřel britský hudebník Emerson (†71), našli ho s prostřelenou hlavou

Los Angeles - Zemřel britský klávesista Keith Emerson, zakladatel jedné z prvních kapel takzvaného progresivního rocku Emerson, Lake & Palmer. Bylo mu 71 let. Patrně spáchal sebevraždu.

Emersonovo tělo našli policisté v jeho domě v kalifornské Santa Monice, měl prostřelenou hlavu. 

Od 60. let působil jako klávesista v mnoha skupinách, proslavil se jako jeden ze zakladatelů kapely Emerson, Lake & Palmer (ELP), kterou tvořili nejznámější rockoví muzikanti. Jako basista v ní hrál Greg Lake a jako bubeník Carl Palmer. Kapela byla nejznámější v 70. letech, kdy vydala devět studiových alb.

Zdroj: YouTube

Emerson působil také sólově a v roce 2004 vydal autobiografii Pictures of an Exhibitionist.

"Keith byl jemná duše s láskou k hudbě. Byl to vášnivý klávesista, který bude ještě mnoho let nedostižitelný. Byl to průkopník a inovátor, jehož hudební genialita nás všechny, kdo se pohybujeme v rocku, klasické hudbě i jazzu, zasáhla," reagoval na Emersonovo úmrtí Palmer.

"Doma poslouchal buď klasiku nebo jazz. Rock jsme nikdy neposlouchali. Nenáviděl, když ho považovali za rockovou hvězdu... chtěl být znám jako skladatel. Nikdy nepodlehl snaze být obchodně úspěšný, to ho nezajímalo. Říkával: "Nejsem rocková hvězda a nikdy jsem jí nebyl. Chci se pouze věnovat hudbě'," řekla Emersonova partnerka Mari Kawaguchiová.

Emerson v prosinci 1968 vystoupil v Praze se skupinou The Nice v rámci 2. beatového festivalu, který se už další rok nekonal. Skupinu The Nice, označovanou za psychedelicko-progresivní, Emerson založil v roce 1967, ale v roce 1970 skupina zanikla.

Keith Emerson úmrtí Hudba

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Čtvrteční nehodu vlaku bez strojvedoucího šetří i policie

Policie vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který odjel bez strojvedoucího a po několika kilometrech vykolejil mezi Čisovicemi a Měchenicemi. Případem se zároveň zabývá i Drážní inspekce. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy