Jedinečná šance: Legendární Black Sabbath otřesou Prahou na svém rozlučkovém turné již zítra

Praha - Už zítra otřese havymetalová skupina Black Sabbatah Prahou. Uskuteční se zde jedna z jejich zastávek v rámci turné Beginning of the End Tour. Koncert bude výjimečný ve více směrech! Nejen, že si pouze na něm můžete zakoupit nové CD kapely, ale především to bude poslední koncert, na kterém můžete tuto legendu vidět.

Britská kapela Black Sabbath je považována za "otce" havymetalu a svojí tvorbou ovlivnila řadu dalších skupin jako Nirvana nebo Black Flag. Světlo světa spatřila v roce 1968 jako kapela Earth. Ke svému novému jménu pak členové přišli náhodou, když se naproti jejich zkušebně v kině promítal horor, položila si skupina klíčovou otázku, zda není divné, že lidi platí za filmy, které je vyděsí k smrti?

Tak skupina začala psát hororové skladby, změnili si jméno na Black Sabbath a jejich nastartovaný úspěch navíc podtrhlo šílené chování Ozzyho Osbourna. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat, po vydání alba Paranoid se jejich pověst rozšířila do USA a Kanady a jejich stejnojmenný singl okamžitě zabodoval v rádiích.

Kapela začala jako první vůbec hrát lyrické skladby, které okořenili texty protkané okultismem a černou magií. Pro havymetal jako dělané, a proto se od roku 1973 stali nejoblíbenější skupinou tohoto žánru na světě. S úspěchem ale přišly problémy a to především s drogami. Ozzy se do celé aféry zapletl až příliš, už tak špatné situaci v kapele nepřidaly ani komerční neúspěchy jejich nových alb a kapela se téměř rozpadla.

Úspěch se jim podařil znovu nastartovat, avšak s jiným zpěvákem Ronniem Jamesem Diem. Během turné k desce Heaven and Hell vznikl fenomén "ďáblovy rohy", vztyčený ukazováček a malíček, který se dnes hojně používá mezi příznivci tvrdé hudby. Během turné se opět objevily problémy a kapela se znovu rozchází.

Zdroj: YouTube

Během dalšího oživení kapely se role zpěváka chopil Ian Gillan z Deep Purple. Nahráli překvapivě úspěšné album Born Again, ale po roce se Gillan opět vrátil k Deep Purple. Situace se znovu nevyvíjela moc dobře, v té době se navíc Ozzy vydal na sólovou dráhu a kapela se tak dostala do jeho stínu. Dalších více jak deset let se kapela neustále měnila, vydala další alba, až se nakonec podařilo původní sestavu dát znovu dohromady.

Ozzy založil festival Ozzfest, kde se věci daly do pohybu a skupina zde na počest svého 35. výročí společně vystoupila. Black Sabbath byli slavnostně uvedeni do britské hudební síně slávy UK Music Hall of Fame a také do Rock and Roll Hall of Fame. Oficiální návrat původní sestavy a potvrzení nového alba a turné se však odehrál až 11. 11. 2011 v 11 hodin a 11 minut.

Po létech úspěch a nešvarů se opět vydávají na další turné a rovnou s novým albem. Heavymetalová legenda původně další desku odmítala a nechtěla o ní ani slyšet, ale nyní vydali dalších 8 písní. Pro novou desku si však fanoušci budou muset přijít právě na koncert.

Turné je navíc jejich rozlučkové „Až tohle turné skončí, bude to skutečně konec, konec jedné z nejlegendárnějších kapel rock'n'rollové historie," uvedla kapela v prohlášení, a proto se očekává jedinečný a doslova neopakovatelný zážitek. Koncert se koná 30. června v pražské O2 Areně.

Související

Více souvisejících

skupina Black Sabbath koncerty O2 Arena

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 4 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 20 minutami

Aktualizováno před 36 minutami

před 36 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Letní počasí se příští týden nevrátí, teploty se ale ustálí

Příští týden se teploty v Česku ustálí. Ačkoliv se letní vedra nevrátí, naměříme po většinu týdne v maximech kolem 22 stupňů, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy