Sepultura způsobí problémy s krční páteří na Metalfestu, Masters of Rock po třech letech opět Epické

Plzeň/Vizovice – Na nedávno proběhnuvším festivalu Zimní Masters of Rock byly již tradičně ohlášeny první kapely pro nadcházející ročník dvou oblíbených českých festivalů rockové a metalové hudby. Jako obvykle si pořadatelé ta největší jména pravděpodobně nechávají v záloze a v první ochutnávce předkládají „pouze“ jednoho headlinera. Přesto nemůžeme tvrdit, že by první nástřel vypadal skromně. Naopak.

Plzeňský Metalfest – mladší bratříček Masters of Rock – si svoji premiéru odbyl v roce 2010 a jedná se o událost vskutku specifickou. Metalfest, každoročně se odehrávající na přelomu května a června, patří mezi otvíráky tuzemské festivalové sezóny. Zároveň je unikátní místem svého pořádání – Amfiteátr Lochotín nabízí, dalo by se říci, komorní atmosféru – nepojme ani 10 000 diváků a většinu plochy před pódiem zabírají místa k sezení. Ideální pro metalisty s křečovými žilami.Příští ročník zatím láká jak příznivce tvrdé živočišné hudby, kterou představuje brazilská Sepultura, tak fanoušky poněkud klasičtější hudby. Po oficiálním rozpuštění AC/DC jsou předními představiteli živelného australského rocku Airbourne.Melodičtěji zaměřené návštěvníky zaujmou například Amaranthe kombinující ženský a mužský vokál, devadesátkoví Gotthard, německá superskupina Serious Black nebo mladí Angličané Neonfly.

SERIOUS BLACK - Castor Skies

Dostaví se také v Česku velmi oblíbení folkmetaloví Korpiklaani, na jejichž bedrech bude opět ležet úkol co nejvíce roztančit dav. Thrasheři si kromě Sepultury jistě nenechají uniknout legendu jménem Exodus a nejextrémnější metalové nadšence (pravděpodobně pozdě v noci) přiláká pach rozkládajícího se masa – Septicflesh. Power metal budou reprezentovat Primal Fear či Orden Ogan.

Festival Masters of Rock, neodmyslitelně spjatý s areálem vizovické likérky, vzniknul roku 2003 a dnes se jedná o největší metalovou akci roku a jistotu české festivalové scény. Takzvaný MOR se pyšní vyhlášeným publikem, které se umí bavit u jakéhokoli interpreta. Ve své bohaté historii dal šanci mnoha mladým kapelám, z nichž některé dnes vyprodávají koncertní sály. Vzpomeňme například na skandinávské Sabaton, jejichž zpěvák s českými kořeny a nejen švédským, ale také českým občanstvím, Joakim Brodén se v letošní anketě Český slavík k překvapení snad všech umístil na pátém místě mezi zpěváky.Masters 2017 prozatím nevypadají tak nablýskaně jako událost z druhého konce republiky. Natož aby dostály dech beroucímu loňskému lineupu (Avantasia, Slayer, Tarja Turunen, Apocalyptica). Pokud ale nebudeme srovnávat, nevychází z toho česká legenda bůhvíjak špatně. Za headlinera byli vybráni němečtí Running Wild, kteří se do České republiky vrací po 25 letech, což hodlají oslavit ve velkém stylu.Mladší publikum osloví především dvě symfonicko-gothická seskupení s krásnými rusovláskami za mikrofonem – operně pojatá Epica a o něco svižnější Delain, jež založil bývalý klávesák Within Temptation.

EPICA - Unleashed

Naopak veteráni se v davech pohrnou na sólový projekt frontmana Mötley Crüe Vince Neila, kytarovou show Zakk Sabbath, v níž bývalý spolupracovník Ozzyho Osbournea Zakk Wylde hraje cover verze písní Black Sabbath, případně na powermetalové matadory Stratovarius. Po letech se do městečka ležícího co by kamenem dohodil od Zlína konečně vracejí thrasheři Kreator, jejichž vystoupení bude nepochybně doprovázeno obrovským mosh pitem pod pódiem.Příznivce obskurnější hudby potěší portugalští black/gothic/dark metalisti Moonspell, ďábelskou tématikou prodchnutá nadupaná jízda s názvem Rage, Equilibrium kombinující growling, symfonickou a folkovou hudbu, či němečtí Crematory, kteří slibují bizarní show ve stylu Rammstein.Nebudou chybět ani domácí kapely, pořádající Pragokoncert si zatím zajistil čím dál oblíbenější maskované rebely Dymytry, přední představitele české rockové hospodské poezie Harlej nebo Kreyson Láďi Křížka.

Dymytry (live DVD Arakain/Dymytry)

Na soupisku kapel by teoreticky měla přibýt hvězda hvězd – členové Velké thrashové čtyřky Megadeth. Ti měli na festivalu zahrát již letos, bohužel si ale kytarista inkriminovaný týden zlomil nohu. Sám Dave Mustane ale na internet vyvěsil video, ve kterém přislíbil účast pro rok 2017. Přesto budeme zatím jméno kapely mezi ohlášenými interprety hledat marně. Fanouškům ta nezbývá než doufat.

Metalfest jako obvykle nabízí pestrý švédský stůl, ale opět se potvrzuje, že kapely, které se objeví na Masters of Rock, do dvou let zavítají i do Plzně. Vizovický program láká na výjimečné hlasy – legendární mužský jedák i plné mladé ženské vokály, z nichž posluchači kolikrát naskakuje husí kůže.

Metalfest budete moci navštívit 2. – 4. 6. 2017 v plzeňském Amfiteátru Lochotín.Masters of Rock, tradičně se odehrávající ve Vizovicích, mají termín konání naplánovaný na 13. – 16. 7. 2017.

Související

Více souvisejících

festival Masters of Rock festival Metalfest skupina Epica

Aktuálně se děje

před 23 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 3 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 16 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy