Georgi Michaelovi vzdávají čest kolegové i lidé z politické scény

Londýn - George Michael patřil od svého vstupu na popovou scénu mezi nejvýraznější osobnosti a sklízel úspěchy díky hitům, které se navždy zapsaly do povědomí posluchačů.

V prohlášení vydaném ve 23:00 se uvádí: "S velkým zármutkem musíme potvrdit, že náš milovaný syn, bratr a přítel George pokojně skonal ve svém domě v průběhu Vánoc. Rodina žádá, aby bylo respektováno její soukromí v tak složitém a emocionálním čase. Proto nebude vydávat v této chvíli žádné další prohlášení." Policie dodává, že žádné podezřelé okolnosti, týkající se smrti třiapadesátiletého George Michaela neexistují.

Jeho skutečné jméno prozrazuje řecký původ, Georgis Kyriacos Panayiotou, který přišel na svět 25. června 1963, má skutečně kyperské kořeny. Psal se rok 1981 a na scéně se objevuje duo Wham!, které si získává srdce mladých posluchačů hity jako Last Christmas, Young Gusn, Wake Me Up Before You GoGo (bez toho se tenkrát neobešla snad žádná diskotéka) či Club Tropicana. Když pak v roce 1987 skončila šestiletá éra dua, ve kterém Michael působil s Andrewem "Andy" Ridgeleym, ihned zabodoval debutovým albem Faith, jehož se prodalo 21 milionů kusů. Jeho singly se sedmkrát dostaly do čela hitparády ve Velké Británii, v USA měl takových úspěchů osm. Byl to také jeho megahit Careless Whisper z onoho debutového alba, co z něj udělalo doslova superhvězdu světové popmusic. Všech jeho následující pět alb, až po poslední Patience vydané v roce 2004, skončilo na prvním, nejhůře na druhém místě v žebříčcích. Pokud bychom se zaměřili na další významná ocenění, tak Michael měl na svém kontě tři Brit Awards, dvakrát získal cenu Grammy a čtyřikrát byl nominován na ocenění Ivora Novella. 

Fanoušci si jej určitě dobře pamatují i ze známého benefičního koncertu na počest zesnulého zpěváka skupiny Queen Freddie Mercuryho, kdy 20. dubna 1992 skvěle interpretoval tři písně skupiny, přičemž Somebody To Love byla hodnocena jako naprosto brilantní a stala se obrovským hitem. I duet s Lisou Stansfield (These Are The Days of Our Lives) byl výborný a objevil se i na živé EP desce. Právě výkon v tomto koncertu zavdal ke spekulacím, že Michael převezme post zpěváka u Queen po Mercurym, ale šlo pouze o zbožná přání a novinářské kachny.

Psali jsme:
Zemřel zpěvák George Michael. Bývalé hvězdě kapely The Wham! bylo 53 let
 

Bohužel jeho kariéru provázely i excesy, které přitahovaly k tomuto kontroverznímu zpěvákovi pozornost nejen hudebního světa. V dubnu 1998 byl začten za obscénní chování na pánských záchodcích v parku na Beverly Hills. Nakonec vyvázl s pokutou a povinností vykonávat veřejně prospěšné práce. Po tomto incidentu se veřejně přiznal, že je gay; prohlásil, že kdyby měl svou orientaci skrývat, cítil by to jako podvod. Dodal, že provokaci v Beverly Hills vnímá "podvědomě úmyslný čin". Ostatně ještě v témže roce natočil klip k písni Outside, který byl pověstný svým provokativním pojetím. Nebyl to jediný případ, zrovna tak vyvolal velké diskuse i klip I Want Your Sex, který natočil Michael v roce 1987 a zavdal první dohady o jeho seuxální orientaci.

(zdroj: YouTube.com)

V roce 2008 byl Michael opět zatčen na veřejných záchodcích, ovšem tentokrát v Londýně (Hampstead Heath) a důvodem bylo držení drog. "Chtěl bych se svým fanouškům omluvit a slíbit jim, že se s touto situací dokážu vyrovnat. A všem ostatním se omlouvám, že jsem je nudil," uvedl tehdy Michael v prohlášení.

Je známo, že jeho důvěrným přítelem, George dokonce hovořil o lásce na celý život, byl Kenny Gross, se kterým se měl Michael údajně rozejít minulý měsíc. Pár spolu trávil posledních třináct let.

George trpěl také některými zdravotními neduhy, v roce 2011 málem podlehl akutnímu zápalu plic. Musel být hospitalizován ve vídeňské nemocnici, kde mu lékaři provedli tracheotomii, aby uvolnili jeho dýchací cesty. Několikrát během svého pobytu upadl do bezvědomí. Po třech letech, v květnu 2014 se ve svém londýnském domě zhroutil a musel být urychleně převezen do nemocnice. Naposledy se ozval Michael svým fanouškům na své tweetové stránce se sdělením, že pracuje na dokumentárním filmu s názvem Freedom. Nejspíš posledním návštěvníkem u Michaela byl hudebník Nile Rodgers, který za ním byl před dvěma dny.

Hold kolegů z hudební branže

Elton John: "Ztratil jsem milovaného přítele - nejlaskavější, nejštědřejší duši a skvělého umalce. Mé srdce je otevřené jeho rodině a všem jeho fanouškům. George, odpočívej v pokoji.

Martin Fry (zpěvák a skladatel): "Jsem naprosto zničený, když jsme George ztratili. Byl to skutečně brilantní talent, jsem nesmírně, nesmírně smutný."

Howard Jones (popová hvězda 80. let): "Nemohu uvěřit, že George odešel... byl to jeden z největších zpěváků a skladatelů ve Velké Británii, který existoval. Jsem opravdu smutný... milý příteli."

Matt Terry (vítěz letošního X-Factor): "Neeeeeeeee! Nemohu tomu uvěřit. Odpočívej v pokoji, George Michaeli!"

Tony Blackburn (Radio One discjockey): "Neuvěřitelné, zemřel v pouhých třiapadesáti. Odpočívej v pokoji, tenhle strašný rok pokračuje. Jsem nesmírně smutný, byl to opravdový talent."

Duncan Bannatyne (televizní hvězda): "George Michael je další obětí proklatého roku 2016. Doufám, že to je jeho poslední oběť."

Sadiq Khan (starosta Londýna): "Je velmi smutné slyšel zprávu o úmrtí George Michaela. Byl to úžasný talent, který přinesl svou hudbou radost milionům lidí."

Nicola Sturgeon (první ministryně Skotska): "Je to tak strašné. Takový úžasný talent odešel příliš brzy. Wham! byli součástí mého dospívání...!

Související

George Michael

George Michael byl sběratelem umění, cenné obrazy jdou nyní do dražby

Londýnská aukční síň Christie's v dražbě nabídne obrazy ze soukromé sbírky britského zpěváka a skladatele George Michaela, který zemřel před více než dvěma lety. Ikona britské populární hudby 80. a první poloviny 90. let byla v čilém osobním a uměleckém kontaktu s řadou britských výtvarných umělců své generace.

Více souvisejících

George Michael úmrtí

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 4 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 17 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy