V Brně vystoupí extravagantní rappová hvězda

Brno – V hudebním klubu Fléda vystoupí bizarní východoevropská rapová hvězda. Tommyho Cashe provází historky z extravagantních koncertů plných ulítlých tanečních kreací a intenzivního kontaktu s publikem. Nepředvídatelný hip-hoper do Brna přiveze nový materiál, kterým navazuje na virálně úspěšný debut Euroz Dollaz Yeniz.

Estonský experimentální umělec ve své tvorbě mísí východní postsovětskou kulturu s tou západní hip-hopovou. Všeříkající ukázkou jeho tvorby je klip Winaloto, který je jakousi dekadentní ódou na radost současnosti.

Tommy Cash na svých východoevropských kořenech staví bizarní hip-hopovou image. Tu tvoří kalhoty se třemi pruhy, láska k ruským tkaným kobercům nebo lokace klipů v kontroverzním prostředí chudoby bývalého východního bloku. „Myslím, že to je mnohem víc než jenom dřepění v teplákách. Pro mě je to něco hlubšího, ukazuje to, odkud pocházím a kdo jsem,“ vysvětluje Cash pro Radio Wave. S oblibou si také pohrává s queer estetikou. Na Eurosonic Noordslag 2017 například vystoupil v šatech po babičce a s culíkem. Za pozornost stojí jeho instagramový profil, který je galerií jeho roztodivných zálib.

V textech Tommyho Cashe najdeme především nadsázku a ironii v podání angličtiny s typicky vyexponovaným východním přízvukem. Proslul svými vizuálně extravagantními videoklipy Euroz Dollaz Yeniz (2014), Leave Me Alone (2015) a Prorapsuperstar (2015), jejichž podobu sám autor výrazně ovlivnil. Dekadentní klip Winaloto z loňského roku zhlédlo hned za první týden přes dva miliony uživatelů.

Tommy Cash vyrůstal v estonském Tallinnu, kde se od výtvarného umění přes módu dostal až k hip-hopovému tanci a nakonec i k rappu. „Ve škole jsem byl ten divný kluk, co neměl moc kámošů, měl rád umění a dělal si svoje věci. Prostě divnej týpek,“ uvedl Cash ve zmíněném rozhovoru. Kolem roku 2011 začal tvořit vlastní hudbu. Ovlivnili ho interpreti jako Kanye West nebo Pharell Williams, Cash si však vytříbil vlastní svérázný styl, v němž kombinuje rap s elektronikou.

První výraznější úspěch zaznamenal v roce 2013, kdy se stal objevem roku na Estonian Hip-Hop Awards. O rok později po několika singlech vydal dlouhohrající prvotinu Euroz Dollarz Yeniz, kterou následovalo turné. Na tom si okamžitě získal publikum po celé Evropě díky svému svéráznému projevu.

Tommy Cash vystoupí na Flédě 23. března 2017 ve 20 hodin.

Související

Fallgrapp (foto Stanči Karellová)

Fallgrapp přivezou na Flédu nejnovější desku Ostrov

Devět členů nadžánrových Fallgrapp se s lehkostí pohybuje od downtempa, přes trip-hop a alternativní pop až k rapu. Přesně před dvěma lety vyšla skupině nahrávka Ostrov (2020). Na Flédě jí poprvé představí 23. 3. 2022. Sama kapela a taktéž kritika označují album za nejvyspělejší tvorbu Fallgrapp: „Nemusíte o minulosti slovenských Fallgrapp vědět nic, přesto už během prvních minut poslechu třetí řadovky Ostrov pochopíte, že tahle kapela netrpí bázlivostí a nebojí se velkých vizí,“ napsal server Frontman.cz.
Fléda

OBRAZEM: Večer ve Flédě patřil filmovým hitům skladatele Muchowa

Brno – Do brněnského klubu Fléda zavítal ve středu 17.10. oceňovaný skladatel filmové hudby Jan P. Muchow. Spolu s ním dorazil ansámbl The Antagonists složený ze znamenitých českých muzikantů. Zazněly známe hity s filmů Samotáři, Grandhotel, Ve stínu nebo Teorie tygra.

Více souvisejících

Fléda koncerty

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

včera

Stav Fica je po atentátu stabilizovaný. Komunikuje a zlepšuje se

Stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je po atentátu, k němuž došlo minulý týden, stabilizovaný. Předseda vlády komunikuje a klinicky se zlepšuje. Na sociální síti o tom informovala Rooseveltova nemocnice v Banské Bystrici.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy