Mišík slaví sedmdesátiny. Supraphon vydává reedici jeho prvního alba

Praha – Legendární hudebník Vladimír Mišík oslaví 8. března sedmdesátiny. Hudební vydavatelství Supraphon k této příležitosti vydá reedici Mišíkova prvního sólového alba, obecně známého pod názvem Stříhali dokola malého chlapečka.

Vladimír Mišík je bez nadsázky legendou tuzemské hudební scény a ovlivnil nejednu generaci muzikantů. 8. března oslaví významné životní jubileum a mezi gratulanty nebude chybět ani hudební vydavatelství Supraphon, které při této příležitosti vydá ve výpravné, jubilejní reedici na CD a 180ti gramovém LP Mišíkovo první sólové album.

Mišíkův sólový debut je všeobecně známý pod titulem Stříhali dohola malého chlapečka a patří bezpochyby mezi skvosty české hudby. Supraphon jej vydá v novém remasteru z původních pásů.

„Je to deska založená na silné, ne však nepřístupné osobnosti, kolem níž rozvíjejí nápady a atmosféru další hudebníci ve studiu, spíš kamarádi než běžní hráči nebo aranžéři... Snad právě proto, že Vladimíru Mišíkovi nešlo při výběru textů a hudebníků o nic jiného, než o tu JEHO pravdu, máme konečně album písniček, které je nezaměnitelně městské a dnešní...," napsal o Mišíkově sólové prvotině v době jejího vydání hudební kritik Jiří Černý.

Vladimír Mišík účinkoval v The Matadors, The Blue Effect a Flamengu, než vydal vlastní album. Tím potvrdil svůj skladatelský um a definitivní přechod k českým textům a deska se stala událostí roku 1976. Na albu hostuje množství výborných muzikantů, včetně zárodku příští kapely ETC nebo hostů C&K a Jiřího Stivína. Mišík zde zhudebnil jak vlastní texty, tak básně Jiřího Kainara, Vladimíra Merty nebo Jiřího Suchého.

Dá se říct, že většina z devíti skladeb Mišíkova alba od doby vydání zlidověla. Sílu a nadčasovost tohoto díla potvrzuje dvacet muzikantů, kteří vzdávají hold významnému dílu v bookletu nového vydání.

“Tahle deska speciálně pro mne znamenala překvapivé zjištění, že i v té průserové době se tu dá vydat něco, co má smysl, a taky že Vláďa našel pro sebe úplně novou parketu, kterou vlastně neopustil dodnes," napsal například Michal Prokop. Podobně to vidí i renomovaný bubeník Pavel Fajt: "Skvělá deska, co pomohla přežít tu posranou dobu." Hudební publicista Ondřej Bezr k tomu pak dodává:  "Je to první Vláďovo album, které jsem celé slyšel, byť vzhledem ke svému věku s jistým časovým posunem, a na jehož základě jsem si ho zamiloval - Jednohubkám, Chlapečkovi nebo Obelisku nešlo odolat."

Reedice nabízí také komplet písňových textů, návrhy titulu, které zakázal režim nebo málo známé dokumentární záběry z doby vzniku alba. Nadto vše pod dohledem původních tvůrců obalu, tedy fotografa Jaroslava Prokopa a grafika Karla Halouna, kteří také přispěli cennými vzpomínkami i svými archivy.

Deska vychází v pátek 17. února 2017.

Související

Ilustrační foto

Andělé přiletí poslední březnový den

Slavnostní ceremoniál Cen České hudební akademie se bude konat 31. března 2020 v nové pražské hale O2 universum a v přímém přenosu jej nabídne ČT1. Jejich favoritem je Vladimír Mišík, který s albem Jednou tě potkám získal šest nominací. Večerem diváky provede Ewa Farna.
Vladimír Mišík

Ceny Anděl: Nejvíc nominací získal Vladimír Mišík

Nejvíce nominací na hudební Ceny Anděl má zpěvák a skladatel Vladimír Mišík. Členové České hudební akademie (ČHA) ho nominovali v šesti kategoriích. Mišík, který je už od roku 1993 členem andělské Síně slávy, akademiky zaujal deskou Jednou tě potkám. Tři nominace získal za svou desku Září hudební kolektiv Zvíře jménem podzim, po dvou nominacích mají Mirai s albem Arigató, Vypsaná fixa a jejich Kvalita a Berenika Kohoutová s deskou Holka roku nebo Beata Hlavenková se sólovkou Sně.

Více souvisejících

Vladimír Mišík - narozeniny

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy