Karlovarský symfonický orchestr zve na slavné operní árie v podání přední české zpěvačky

Karlovy Vary – Karlovarský symfonický orchestr odehraje v Grandhotelu Ambassador Národní dům koncert pod taktovkou šéfdirigenta Jana Kučery. Na koncertě, plném slavných árií z oper bel canto a finské symfonie, se představí sólistka opery Národního divadla Kateřina Kněžíková.

Karlovarský symfonický orchestr představí v Grandhotelu Ambassador Národní dům koncert, který budou tvořit dvě části. První část koncertu bude patřit slavným áriím z per vůdčích skladatelů stylu bel canto Gaetana Donizettiho a Vincenza Belliniho a skladatele Charlese Gounoda.

V druhé části koncertu zazní Symfonie č. 2 D dur finského skladatele a zakladatele národní hudby Jeana Sibelia. Grandiózní finále symfonie vyjadřuje boj Finska za nezávislost a svobodu od nadvlády Ruska. V obou částech zazpívá vynikající sopranistka Kateřina Kněžíková.

Koncert pod vedením šéfdirigenta Jana Kučery zahájí předehra k opeře Don Pasquale Gaetana Donizettiho. Komickou operu z roku 1843 uvádějí pravidelně operní scény celého světa. Kateřina Kněžíková poté naváže árií Noriny, tedy hlavní a v podstatě jediné ženské postavy opery.

Následoval bude další árie v podání Kněžíkové, tentokrát z opery Kapuleti a Montekové, kterou podle Shakespearova Romea a Julie napsal italský skladatel Vincenzo Bellini. Árie ze dvou nejslavnějších oper francouzského skladatele Charlese-Francoise Gounoda Faust a Romeo a Julie uvede předehra k Faustovi. Kněžíková zazpívá slavnou árii Markétky.

Vrcholem koncertu však bude Symfonie č. 2 D dur finského národního skladatele Jeana Sibelia. Sibeliovo postavení ve finské kultuře odpovídá postavení Bedřicha Smetany u nás, Sibelius byl však uznáván již ve svém mladém věku. Finský skladatel ve své tvorbě vychází z prvků domácího folkloru a námětem jeho symfonických básní se stal finský národní epos Kalevala.

Typické pro jeho druhou symfonii jsou prudké změny nálad, zdůrazňování hlubších poloh orchestrální palety a baladický tón. Symfonie č. 2 měla premiéru v roce 1902 v provedení Helsinského filharmonického orchestru za řízení autora. Autor dílo napsal v době ruských sankcí proti finskému jazyku a kultuře, posluchači si tedy její grandiózní finále interpretovali jako vyjádření boje Finska proti ruské nadvládě.

Sopranistka Kateřina Kněžíková debutovala v roce 2005 v Národním divadle v Praze a od roku 2006 je stálou členkou ansámblu. Hostovala rovněž na operních scénách České republiky, Slovenska, Francie nebo Belgie. Její operní repertoár zahrnuje mozartovské a belcantové role.

Šéfdirigent KSO, skladatel a klavírista a také dirigent tohoto koncertu Jan Kučera patří mezi nejvšestranější české umělce. Jako skladatel zasahuje do mnoha oblastí, tvoří kompozice smyfonické, komorní i písňové a tvoří take hudbu k divadelním inscenacím.

Koncert s názvem Slavné operní árie se koná 16. února 2017 od 19.30 v Grandhotelu Ambassador Národní dům v Karlových Varech.

Související

Karlovarský symfonický orchestr

První hlavní koncert Jazzfestu Karlovy Vary se blíží

Karlovy Vary – Čtyřiatřicátý ročník mezinárodního jazzového festivalu letos nabízí šest koncertů. Ten první hlavní se uskuteční již tento čtvrtek. Kromě koncertního programu bude také předána Cena Barona Schoenecka významnému trumpetistovi.
Harfenistka Ana Brateljević

Karlovarský symfonický orchestr zahájil 181. sezónu

Karlovy Vary – Karlovarský symfonický orchestr uvede ve čtvrtek 28. ledna koncert v Grandhotelu Ambassador – Národním domě za řízení dirigenta Jiřího Štrunce, který zde působil několik let jako šéfdirigent. Na koncertě mimo jiné zazní hudba Johanna Sebastiana Bacha či Antonína Dvořáka. Akce začíná v 19.30 hodin.

Více souvisejících

Karlovarský symfonický orchestr Kateřina Kněžíková (operní zpěvačka) koncerty

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy