Duo 18+ představí na Flédě své poslední album o samotě a odloučení

Brno – Dvojice hudebníků a vizuálních umělců Justin Swinburne a Semia Mirza vystoupí v brněnském hudebním klubu Fléda. Duo vystupující pod názvem 18+ zde představí své poslední album Collect, které je reflexí současnosti alternativního popu s prvky hip hopu a trap rapu.

Zástupci americké experimentální scény 18+ vydali v loňském roce album s názvem Collect, které vznikalo na dálku a v odloučení. Kalifornské duo na něm zkoumá vztah veřejného a soukromého v podobě nasamplovaných telefonních rozhovorů a osobních nahrávek, které se prolínají se skladbami.

Duo prezentuje dva nové vesmíry, které se snaží propojit tak, aby potvrdily existenci každého z nich. Výsledkem je tvorba plná syrového minimalismu, pomalého tempa, textů se sexuálním nábojem umocněným zatřenými hlasy, které navozují pocit samoty v prázdné místnosti. Umělci ve skladbách vrství nejrůznější zvuky od moderních přístrojů až po vytí psa. Album vyšlo u nezávislého londýnského labelu Houndstooth, jenž je úzce spojen s legendárním londýnským klubem Fabric.

Justin Swinburne a Samia Mirza se potkali na School of the Art Institute of Chicago. V roce 2011 založili projekt 18+. Prvních pár měsíců, než odtajnili své identity, byli záhadou internetu. Trilogie M1xtape, Mixta2e, and Mixtap3 vyšly pod jménem Boy and Sis. Svůj první singl Crow vydali v srpnu 2014 u londýnského labelu Houndstooth. V listopadu 2014 ho následovalo úspěšné debutové album Trust a singl Dry.

Album Collect předznamenal singl Drama. Již na něm mohli fanoušci poznat charakteristickou afektovanou ospalost páru, chytlavě zamlžené vokály a vrstevnatou hudební produkci. Singl doprovázel také videoklip, který mísí téma samoty a odloučení se znepokojivě těkající vizualitou. Collect je prvním dlouhohrajícím albem, na němž byl použit nový materiál, na rozdíl od předchozí desky, která byla souborem starších mixtapů.

Album Collect vznikalo na dálku – Justin na něm pracoval v Berlíně a Samia v Honolulu. Výsledkem odloučení je zvukové zhmotnění roztříštěných setkání vzdálených myslí. Zatímco u předchozího alba Trust se Justin a Samia inspirovali otázkou anonymity v digitálním věku, tématem alba Collect je separace a izolace a proměna kreativního potenciálu ve vztahu k samotě. Nahrávka reflektuje nové způsoby komunikace v různých kontextech od platonického, po profesionální a ekonomický.

Vystoupení 18+ navazuje na koncepci Flédy, která chce mapovat současnou alternativní synth popovou scénu produkovanou hudebníci dvojicemi. Po loňském koncertě dream popových The Dumplings (PL) a tanečních Blondage (DE) klub kromě 18+ uvádí i charismatické duo Joy Wellboy (BE). „V posledních deseti letech vznikla celá řada elektronických projektů o dvou lidech. Synth pop založený na použití syntezátoru jako hlavním hudebním nástroji na přelomu 70. a 80. let zcela rozložil tradiční představu čtyřčlenné kapely, čímž hudební produkci zdemokratizoval a zpřístupnil,“ dodává dramaturgyně Flédy, Marie Butula Cichá.

Koncert 18+ se koná 18. března 2017 ve 20 hodin v brněnském klubu Fléda.

Související

Fallgrapp (foto Stanči Karellová)

Fallgrapp přivezou na Flédu nejnovější desku Ostrov

Devět členů nadžánrových Fallgrapp se s lehkostí pohybuje od downtempa, přes trip-hop a alternativní pop až k rapu. Přesně před dvěma lety vyšla skupině nahrávka Ostrov (2020). Na Flédě jí poprvé představí 23. 3. 2022. Sama kapela a taktéž kritika označují album za nejvyspělejší tvorbu Fallgrapp: „Nemusíte o minulosti slovenských Fallgrapp vědět nic, přesto už během prvních minut poslechu třetí řadovky Ostrov pochopíte, že tahle kapela netrpí bázlivostí a nebojí se velkých vizí,“ napsal server Frontman.cz.
Fléda

OBRAZEM: Večer ve Flédě patřil filmovým hitům skladatele Muchowa

Brno – Do brněnského klubu Fléda zavítal ve středu 17.10. oceňovaný skladatel filmové hudby Jan P. Muchow. Spolu s ním dorazil ansámbl The Antagonists složený ze znamenitých českých muzikantů. Zazněly známe hity s filmů Samotáři, Grandhotel, Ve stínu nebo Teorie tygra.

Více souvisejících

Fléda pop koncerty Brno

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

Tři roky ve vězení hrozí muži, který způsobil zásah policie na gymnáziu v Litvínově

Až tři roky vězení hrozí muži, který v pátek vyvolal policejní zásah na gymnáziu v Litvínově. Neoprávněně totiž vnikl do budovy, která musela být na několik hodin evakuována. Nikomu se naštěstí nic nestalo. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy