VÍME PRVNÍ: Špinarová trpěla depresemi, za kolaps možná mohou antidepresiva

Praha - Kolaps, koma a následná smrt velké české zpěvačky Věry Špinarové byly možná zbytečné. Možná by stačilo, kdyby hvězda z Ostravy prošla kompletním vyšetřením v nemocnici. To by mohlo odhalit blížící se katastrofu. Přitom dva dny před kolapsem byla u lékaře a dokonce měla dostat nové léky.

Věra Špinarová se měla některým blízkým, včetně novinářů svěřit, že má čím dál silnější deprese. Dostavovaly se stavy úzkosti, a na ty pár dní před kolapsem v Čáslavi dostala silná antidepresiva.

Pokud si například tyto léky nesedly s těmi, které brala na vysoký tlak, mohlo to zapříčinit následný kolaps organismu.

„Mamka měla vysoký tlak, stejně jako já a denně na to brala jeden prášek. Potom také trpěla chronickou obstrukční plicní nemocí. Na tu se ale léčila,” přiznal její syn Adam Pavlík.

Jestliže ale měla takto vleklé zdravotní problémy, pak byla doslova “sebevražda” nezvolnit a jet týdně dva až tři koncerty. V den, kdy zpívala naposledy a pak zkolabovala, si prý sice nestěžovala na nic, ale o to hůře.

„Těch kolapsů před tím už bylo více. Párkrát ji už vezla sanita. Dokonce z vystoupení v Karlových Varech před necelým měsícem. Syn jí neměl dovolit, aby dál vystupovala,” svěřil se obyvatel Pohořílek u Fulneku, kde zpěvačka žila.

To, že se blíží problém, ale tušila. Svěřila se s tím dokonce i kolegovi Petrovi Jandovi. Ten přiznal, že se necítila dobře. „Říkala, že jí není dobře, že je hrozně unavená, a že cítí, že to brzo zabalí. Jak to myslela, to nevím, ale měla jít k doktorovi,” míní Janda.

Věra Špinarová však trpěla i úzkostnými stavy. Hlavně před vystoupením. Pokud si například vzala silný prášek proti depresi před tím, než šla na jeviště v Čáslavi a nebylo jí nejlépe, mohlo to i způsobit například infarkt, embolii, což mohlo být příčinou jejího stavu.

„Odzpívala dvě písničky, pak se omluvila, že je jí strašně zle. Odešla do zákulisí a jen řekla: „Volejte záchranku, asi je po mě…,” a zkolabovala.

Nejméně čtvrt hodiny až dvacet minut se lékaři ze sálu i záchranáři snažili ji přivést k životu. To se jim povedlo, ale upadla do kómatu, z kterého se už ani na ARO ve FN Motol neprobrala.

Podle všeho byl mozek nedostatkem kyslíku silně poškozen. A kvůli obstručkní plicní poruše, ale taky kvůli tomu, že byla silná kuřačka, jí selhaly i plíce. Celou dobu byla na umělé plicní ventilaci.

„Kdyby se probudila, bylo by to jenom utrpení. Nikdy už by nefungovala samostatně. Nikdy by nemohla zpívat a už by jenom ležela. A bůhví, jestli by o sobě vůbec věděla…,” dodal její blízký dlouholetý kamarád.

Věra Špinarová si ale do hrobu odnáší i jedno veliké tajemství. Zatímco různí kolegové na ní vzpomínají s láskou a v úctě, jedna zpěvačka si možná bude do konce života cosi vyčítat. Jde o Petru Janů.

„Petra Janů vypráví, jak velké byly kamarádky, jak si rozuměly, ale nejméně rok před smrtí se s ní Věra nestýkala. Nemohla ji ani vidět Hrozně se pohádaly a Věra dokonce řekla, že s touhle paní už nikdy zpívat nebude a nechce. Nevím, co si udělaly…,” dodal člověk z okolí zpěvačky, která odešla tak zbytečně brzo.

Sama Petra Janů se k tomu, co se mezi ní a Špinarovou, s kterou jela dvě velké tour po sobě, stalo, nic neřekla. Zatím se nevyjadřuje a jen zarytě mlčí.

Související

Věra Špinarová

Co bude se sochami Janáčka a Špinarové v Ostravě? Radnice je ve složité situaci

Budoucnost soch Věry Špinarové a Leoše Janáčka od sochaře Davida Moješčíka, které jsou umístěny v centru Ostravy, zůstává nejistá. Vedení centrálního městského obvodu by sochu skladatele umístěnou na Jiráskově náměstí chtělo přemístit, sochu populární zpěvačky stojící v Husově sadu, která má řadu kritiků, chce nabídnout k prodeji, případně také přemístit. Obvodu ale chybí souhlas autora, s nímž zatím nepodepsal smlouvu, která by tyto kroky umožňovala. Novinářům to dnes řekl radní Lukáš Jansa (Piráti). Autor novinářům řekl, že smlouvu s obvodem nepodepsal po poradě s právníkem. Chce, aby bylo konkrétně jasné, jaké záměry obvod se sochami má.

Více souvisejících

Věra Špinarová deprese

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 8 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy