Jediný letošní koncert Kafka Bandu u nás natočí Česká televize

Brno – V brněnském Sono Centru se příští týden odehraje jediný letošní koncert Kafka Bandu v České republice. Unikátní projekt zpěváka a výtvarníka Jaromíra 99 a spisovatele Jaroslava Rudiše se inspiroval Kafkovým románem Zámek a nyní sklízí úspěchy především v Německu. Brněnský koncert natočí Česká televize.

Unikátní projekt skupiny Kafka Band je hudebně literární adaptací nedokončeného románu Franze Kafky Zámek. Jediné letošní uvedení atmosférického koncertu v České republice se uskuteční v brněnském Sono Centru a natočí jej Česká televize.

Projekt vznikl z iniciativy výtvarníka a zpěváka Jaromíra 99 a spisovatele Jaroslava Rudiše, kteří zkombinovali české skladby inspirované atmosférou Kafkova působivého románu, recitace původních německých textů a Jaromírovy ilustrace. Součástí brněnského koncertu bude i výstava grafických prací Jaromíra 99.

„Kafka je brán často jako hodně temný autor, ale my se snažíme tohle klišé trochu nalomit. V Zámku je i hodně absurdního humoru, to se promítlo i do hudby,“ říká o projektu Rudiš.

Přestože se jedná o český projekt, album Das Schloss a jeho živá uvedení sklízejí úspěch především v Německu, Holandsku, Rakousku či Polsku. Na album navázala i divadelní adaptace v Theatre Bremen, v němž Kafka Band živě hraje společně s tamním činoherním souborem. Čeští diváci mohli inscenaci vidět v loňském roce v rámci festivalu Divadelní svět Brno. Koncert v Sono Centru však představí pouze skladby z alba Das Schloss.

Písničky vznikly v návaznosti na knihu a komiksovou adaptaci Jaromíra 99 a amerického autora Davida Zane Mairowitze. V atmosférických skladbách kontrastuje zemitá, mrazivá a surová nálada s křehkými až něžnými momenty. Vše doplňují podmanivé animace ilustrací Jaromíra 99. “Zámek je velmi působivý román. Do zasněžené vesnice na konci světa přichází zeměměřič K. Chce se dostat na místní Zámek, ale to se mu nepodaří. Celou dobu sněží a jemu postupně docházejí síly. Ale nevzdává to,” říká Rudiš.Jaromír 99, který je také členem kapely Priessnitz, spolupracoval s Jaroslavem Rudišem na kultovní komiskové trilogii Alois Nebel, jejíž filmová adaptace byla oceněna Evropskou filmocou cenou. V Kafka Bandu kromě této dvojice hraje ještě kytarista Dušan Neuweth (Tata Bojs), klávesista Jiří Hradil (Tata Bojs, Lesní Zvěř), bubeník Zdeněk Jurčík (Priessnitz), bubeník Tomáš Neuwerth (Tata Bojs, No Distance Paradise) a baskytarista a.m.almela.

Koncert Kafka Bandu se koná 18. dubna 2017 v Sono Centru Brno. Vstupenky jsou k dispozici v síti goout.cz.

Související

Více souvisejících

SONO centrum skupina Kafka Band Jaromír 99 Franz Kafka

Aktuálně se děje

před 45 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy