Festival Americké jaro představí stálice i vycházející hvězdy jazzu a klasiky

Praha – Letos se bude konat již dvanáctý ročník festivalu Americké jaro. Letošní program nabídne šestnáct koncertů, tři přednášky a filmovou projekci v Praze a v dalších sedmi městech České republiky. Mezi potvrzené hosty patří tři špičkové americké umělkyně i čerstvý vítěz ceny American Pianists Awards.

Letošní dvanáctý ročník festivalu Americké jaro má podtitul Žena v současném světě a má za cíl představit ženu nejen jako umělkyni, tvůrkyni či věčnou inspiraci, ale také upozornit na její významný podíl v životě společnosti.

Koncerty se budou konat v průběhu dubna, května a června v Rezidenci velvyslance USA, ve Španělském sále Pražského hradu a v hudebním klubu Jazz Dock. Festival však bude probíhat i mimo Prahu, a to v Českých Budějovicích, Dobříši, Hranicích na Moravě, Liberci, Nelahozevsi, Písku a Prostějově.

Letošní ročník festivalu představí stálice i vycházející hvězdy jazzu a klasické hudby. Mezi potvrzené hosty patří tři špičkové americké umělkyně – pianistka Olga Vinokur, jazzová skladatelka Carla Bley a klarinetistka Anat Cohen. Festival také láká na účast čerstvého vítěze ceny American Pianists Awards, Drew Petersena.

Celosvětově uznávaná pianistka Olga Vinokur je pověstná svým odvážným a imaginativním programem, který se skládá z děl známých i méně známých skladatelů. Pravidelně koncertuje na významných hudebních scénách a festivalech v USA i v zahraničí. Spolupracovala s českým Kvartetem Martinů na vydání kvintetů skladatele Sergeje Tanějeva a pomohla mu uspořádat turné po Spojených státech.

Americká klavíristka a skladatelka Carla Bley patří mezi legendy free jazzu šedesátých let. Proslavila se zejména jazzovou operou Escalator Over the Hill. Skládala pro známé hudebníky, jako je Paul Bley, Geroge Rusell nebo John Scofield. V roce 1964 založila Jazz Composer´s Orchestra a stejnojmennou nahrávací společnost, která se zaměřuje na avantgardní formy jazzu.

Anat Cohen je špičková americká klarinetistka a saxofonistka, který již mnoho let získává nevyšší hodnocení hudebních kritiků. Je držitelkou řady ocenění v hudebních soutěžích a na festivalech včetně Wall of Fame udělenou Americkou asociací skladatelů, autorů a nakladatelů. V současné době vystupuje společně s brazilským triem Trio Brasileiro, které se specializuje na interpretaci tradiční brazilské hudby.

Součástí doprovodného programu festivalu bude vystoupení českého novináře Daniela Anýže nebo spisovatelky Terezy Boučkové. Kompletní program festivalu a další informace naleznete na www.americkejaro.cz.

festival Americké jaro jazz hudební festival festivaly Pražský hrad-Španělský sál JazzDock koncerty

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko ještě víc zvýší výrobu zbraní. Kvůli americké podpoře Ukrajiny

Ve středu ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil zvýšení výroby zbraní s důrazem na urychlení dodávek pro konflikt na Ukrajině. Toto rozhodnutí přichází týden poté, co americký prezident Joe Biden podepsal nový vojenský balíček v hodnotě desítek miliard dolarů jako pomoc pro Kyjev.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy