Americký rapper představí uhlazenou tvář rapu v Brně

Brno – Hudební klub Fléda pokračuje v mapování světové hip hopové scény. V květnu zde představí americký rapper Riff Raff nové album Peach Panther, které navíc doplní o novinky z čerstvého mixtapu Aquaberry Aquarius. Riff Raffa na pódium uvede domácí rapper Robin Zoot.

V současné sezóně mapuje brněnský klub Fléda různé podoby světového hip hopu. Po syrovém hypno rapu newyorského Zebra Katze předvedl východoevropskou verzi žánru estonský experimentátor Tommy Cash. Na konci května zde představí svoji uhlazenost, luxusní sako a extravagantní manýry enfant terrible houstonské scény, rapper Riff Raff.

Poznávacím znamením excentrického rappera jsou zlatá rovnátka, neonové čočky, zapletené copánky a bizarní tetování s logy MTV, NBA nebo Bartem Simpsonem. Riff Raff nyní vyráží na monumentální turné po sedmdesátí zemích světa a jednou ze zastávek bude i Brno.

Riff Raff na brněnském koncertě představí extrovertní show k novému albu Peach Panther, které vyšlo v loňském roce, a obohatí jej i o novinky z jeho posledního mixtapu Aquaberry Aquaris. Letos vydaný mixtape je výsledkem spolupráce s DJem Afterthought a dalšími známými jmény jako je Wiz Khalifa, Bones nebo Choo Jackson.

„Ve srovnání s předchozím albem Neon Icon je Peach Panther mnohem méně trapové, pohybuje se spíš na hranici žánru, a dokonce občas působí jako jeho parodie,“ vysvětluje dramaturgyně klubu Fléda Marie Butula Cichá v tiskové zprávě.

Album i turné doprovází opulentní a barevně vyzývavé videoklipy s miliony zhlédnutí. Riff Raffův styl doprovází specifický až surreálný smysl pro humor, obdiv vůči černošské kultuře, jíž se snaží být součástí a freestylový přístup ke skládání hudby.

Riff Raff, vlastním jménem Horst Simko, vyrůstal na předměstí Houstonu v rodině vietnamského veterána. Od dětství zbožňoval bílého rappera Vanilla Ice z Dallasu, později vzhlížel k černým rapperům ze severního Houstonu, mezi něž patří Paul Wall, Chamillionaire nebo Slim Thug. Zúčastnil soutěže MTV From G´s to Gents a z nenápadného kluka z Houstonu se stala obletovaná ikona Los Angeles.

Zlomem v kariéře Riff Raffa byl právě odchod z Houstonu do Los Angeles v roce 2011. Tam začal okamžitě točit videa po celém městě většinou s rapperem TKO Capone. Do povědomí tamní hip hopové scény se dostal především díky pomoci atlantského rappera Soulja Boye. Po rozepři s ním začal Riff Raff spolupracovat se jmény, jako je Action Bronson, Chief Keef, Kitty Pryde nebo Lil B a skládal i sólové tracky.

V roce 2012 vydal svou první nezávislou nahrávku The Golden Alien a v témže roce podepsal smlouvu s prestižním labelem Mad Decent producenta Dipla. V roce 2014 u něj vydal první plnohodnotné album Neon Icon.

Riff Raffa na brněnském koncertě uvede progresivní a kontroverzní domácí rapper Robin Zoot, kterému nedávno vyšel singl Každý ráno. Atmosféru naladí skladbami z aktuální desky Coctail Party (2016). Večer zakončí afterparty, kde vystoupí Buki a DJ Vindaloo & Crys.

Riff Raff vystoupí na Flédě v Brně 22. dubna 2017 ve 20 hodin.

Související

Fallgrapp (foto Stanči Karellová)

Fallgrapp přivezou na Flédu nejnovější desku Ostrov

Devět členů nadžánrových Fallgrapp se s lehkostí pohybuje od downtempa, přes trip-hop a alternativní pop až k rapu. Přesně před dvěma lety vyšla skupině nahrávka Ostrov (2020). Na Flédě jí poprvé představí 23. 3. 2022. Sama kapela a taktéž kritika označují album za nejvyspělejší tvorbu Fallgrapp: „Nemusíte o minulosti slovenských Fallgrapp vědět nic, přesto už během prvních minut poslechu třetí řadovky Ostrov pochopíte, že tahle kapela netrpí bázlivostí a nebojí se velkých vizí,“ napsal server Frontman.cz.
Fléda

OBRAZEM: Večer ve Flédě patřil filmovým hitům skladatele Muchowa

Brno – Do brněnského klubu Fléda zavítal ve středu 17.10. oceňovaný skladatel filmové hudby Jan P. Muchow. Spolu s ním dorazil ansámbl The Antagonists složený ze znamenitých českých muzikantů. Zazněly známe hity s filmů Samotáři, Grandhotel, Ve stínu nebo Teorie tygra.

Více souvisejících

Fléda Riff Raff (rapper) koncerty Brno kultura

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 17 minutami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 58 minutami

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

před 1 hodinou

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 1 hodinou

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

V Gaze vládne plnohodnotný hladomor, tvrdí šéfka Světového potravinového programu

Na severu Pásma Gazy vládne plnohodnotný hladomor, prohlásila ředitelka Světového potravinového programu WFP Cindy McCainová v rozhovoru pro americkou televizi NBC. Zdůraznila přitom, že na světě je dostatek jídla pro všechny obyvatele. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy