Hlučná a radostná záležitost. Metz zahrají v Praze v rámci Nouvelle Prague

Praha – „Jedno z nejlepších alb roku. Náročná, hlučná a radostná záležitost.“ Takhle popsal The New Yorker v roce 2012 debutové album skupiny METZ. Trojice z Toronta od té doby sklízí obdiv a chválu a je považovaná za jednu z nejlepších koncertních kapel, která odehraje na sto koncertů ročně. Jeden si střihne i v Praze v rámci Nouvelle Prague 2017 a za přítomnosti hostující kapely Protomartyr.

Trojice z Toronta, která si říká METZ, je považovaná za jednu z nejlepších koncertních kapel, která odehraje na sto koncertů ročně. Nyní se kytarista a zpěvák Alex Edkins, bubeník Hayden Menzies a baskytarista Chris Slorach připravují na vydání své třetí netrpělivě očekávané desky Strange Peace.

Album Strange Peace trojice nahrávala v Chicagu naživo na magnetofonový pás pod dohledem Stevea Albiniho. „Nahrávání v Chicagu byla pecka! Za čtyři dny jsme měli nahraných čtrnáct věcí. Poprvé jsme cítili jistotu zahrát něco a zároveň to nahrávat,“ říká o nahrávání Edkins. „Strange Peace je mnohem rozmanitější a barevnější deska než cokoliv, co jsme dosud nahráli, což je fantastické, ale zároveň nás to trochu vystrašilo. Do Toronta jsme si vezli pásky s pocitem, že jsme natočili album, které jsme vždycky natočit chtěli.“

Skupina pak desku doplnila o domácí nahrávky a další instrumentaci, s čímž jim pomáhal dlouhodobý spolupracovník, zvukový inženýr Graham Walsh.  Výsledkem je jedenáct našlápnutých energických skladeb. „Písničky na Strange Peace jsou o nejistotě," vysvětluje Edkins. „O poznání, že ne vždycky máme svůj osud pevně v rukou, o přiznání si našich chyb a strachů. O zdání klidu uprostřed chaosu.“

V Praze Metz vystoupí v rámci Nouvelle Prague 2017 společně s jejich hosty, kapelou Protomartyr. Ti vydávají na konci září své čtvrté album Relatives In Descent, které je zároveň debutem na labelu Domino. Album obsahuje dvanáct variací na jedno téma – nepoznatelnou podstatu pravdy a existenciální strach, který tohle nevědomí často doprovází.

„Myslíval jsem si, že pravda je něco, co existuje, že tu jsou jisté sdílené pravdy, jako krása,” říká zpěvák Protomartyr Joe Casey. „A nyní se to drolí. Lidé nebyli nikdy skeptičtější a žádná sdílená realita neexistuje. A možná ani nikdy nebyla.” Relatives In Descent nabízí nové vrstvy a nové pohledy, aniž by obrousila hrany kapely, která v Detroitu začínala jako barová parta. Kytara Grega Aheeho pořád praská a plive elektřinu a Caseyho hlas lítá mezi hrobovým klidem a horečnatým štěkotem. Bubeník Alex Leonard a basový kytarista Scott Davidson jsou ostří jak řeznické nože a při souhře téhle rytmické sekce se vám tají dech.

Po měsících zkoušení se kapela na dva týdny v březnu 2017 přestěhovala do Los Angeles, aby desku natočila za pomoci Sonnyho DiPerri z Animal Collective a Dirty Projectors, který album koprodukoval a pomohl vytvořit skupině něco mnohem komplexnějšího, něco, co bylo toužebnou vizí kapely.  

Koncert Metz a Protomartyr se uskuteční 2.listopadu ve Futurum music baru v rámci Nouvelle Prague 2017 - showcase festival. Vstupenky za 390 Kč + poplatky jsou k dispozici na www.futurum.musicbar.cz, na www.goout.cz a v sítích Ticketpro a Ticketportal. Na místě v den koncertu budou za 490 Kč.

Související

Více souvisejících

Futurum Music Bar skupina METZ Nouvelle Prague kultura koncerty

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy