Festival Okolojeles se stěhuje do dubového hájku mezi rybníky

Nárameč – Festival alternativní hudby Okolojeles se letos nově bude konat v přírodním kulturním areálu Doubí u obce Nárameč. V dubovém hájku mezi rybníky vystoupí překvapivý mix kapel včetně projektu B4, dvojice IAMME & Cermaque nebo společného setu Wojciecha Kucharczyka a Jakuba Adamce.

Třetí ročník festivalu alternativní hudby Okolojeles se po minulých úspěšných ročnících bude letos poprvé konat v rozsáhlejším areálu Doubí u Náramče v okrese Třebíč. V dubovém hájku mezi rybníky uslyší návštěvníci překvapivý mix kapel, které ještě nikoho nenapadlo pozvat na jedno pódium.

„Chceme přinést obyvatelům Vysočiny kvalitní hudební zážitek a zároveň je zapojit do programu festivalu skrze doprovodné aktivity, a tím oživit místo příjemnou a pestrou zábavou, se kterou se na běžných zdejších akcích nesetkají,“ vysvětluje výběr nové lokality dramaturg a jeden ze zakladatelů festivalu, Tomáš Palát.  

Na programu se objeví jména, která aktuálně zasahují tuzemskou i zahraniční alternativní scénu. Během jediného dne budou mít návštěvníci možnost slyšet jedno z nejoriginálnějších českých uskupení B4, které spojuje undergroundové skladby The Plastic People of the Universe v německém překladu s historickými analogovými nástroji, doprovázené psychedelickými elektronickými zvuky, nebo společný projekt manželů Iamme Candlewick a Jakuba Čermáka, vystupující pod názvem Iamme & Cermaque. Jejich tajuplný heavy-soul vyniká Jakubovými výsostnými básnickými texty a magickým zpěvem Iamme. Dvojice představí desku Gravitace inspirovanou společným putováním Evropou, kterou šéfdramaturg rádia Proglas označil za nejsilnější tuzemské album roku 2016.

Program doplní tříčlenná parta Kochlea z Brna. Instrumentální hudbu tvoří baskytara, saxofon a bicí, vychází z post-rocku a nu-jazzu a vyniká bohatými vrstevnatými polohami a zádumčivou melancholií. Pro co nejširší záběr alternativních kapel byla vybrána do line-upu i nestárnoucí undergroundová stálice Čočka, jejichž trochu hippie, trochu agropunkové i romantické vystoupení je vždy originál.

Večer zakončí polsko-česká dvojice Wojciecha Kucharzyka a Jakuba Adamce, které spojuje polský elektronický label Mik Musik. Společný set předvedou vůbec poprvé, a navážou tak na své předchozí působení v kapele The Complainer & The Complainers.

Kromě hlavního programu připravili organizátoři i doprovodnou část s přesahem. Nejznajímavějším se zdá forest art, tedy výtvarné a světelné intervence místních umělců do lesního prostředí. Ekologický a sociální záběr festivalu podpoří pořádáním blešáku  a přednáškami místních neziskových organizací. Potěchu z krásy přírody doplní padání hvězd, které má být nejintenzivnější právě v den festivalu.

Festival Okolojeles No. 3 se koná 12. srpna 2017 od 14 hodin v Doubí u Náramče.

festival Okolojeles kultura Hudba festivaly

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 43 minutami

Aktualizováno před 50 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Turecko se přidá k žalobě JAR, která u Mezinárodního soudního dvora viní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy