Zemřel zpěvák a herec Karel Štědrý. Nezkazil žádnou legraci, vzpomínají kolegové

Praha - Dnes zemřel zpěvák Karel Štědrý, bylo mu 80 let. Proslavil ho mimo jiné duet Mám malý stan. Působil i jako herec a po roce 1989 podnikal. Na sklonku života se potýkal s Alzheimerovou chorobou.

Zpěvákova neteř Ivana Štědrá ČTK řekla, že zpěvák zemřel po dlouhé nemoci v jedné pražské nemocnici, kde s ním byla do posledních chvil jeho rodina.

Štědrý patřil k hlavním představitelům slavné éry české populární hudby 60. let. Působil v Redutě, Semaforu či Rokoku a jeho kariéru lemovalo množství úspěšných písní a hereckých rolí. Mimo jiné má na kontě slavný duet s Waldemarem Matuškou Mám malý stan, známé jsou i jeho hity Písmena nebo Magdaléna. Jako herec se objevil ve filmech Kdyby tisíc klarinetů, Ta naše písnička česká či Noc na Karlštejně.

Štědrý vystudoval železniční stavitelství, toto povolání však nikdy nevykonával. V roce 1959 spoluzakládal divadlo Semafor, kde byl ve stálém angažmá do roku 1962. Poté se na nějakou dobu stalo jeho domovskou scénou divadlo Rokoko. Na počátku 70. let byl zpěvák ale "odejit" z divadla Rokoko a následně vystřídal několik tanečních orchestrů, v roce 1974 pak zakotvil jako zpěvák a konferenciér orchestru Karla Vlacha.

V televizi v 80. letech moderoval pořad Diskotéka pro starší a pokročilé. Po roce 1989 se pustil i do podnikání. V Česku zaváděl nápojové automaty.

Své životní krédo Karel Štědrý převzal od Vlacha, který tvrdil, že narozeniny jsou vlastně zatraceniny. "Přeci si nesednu s dědkama na lavičku, abychom si říkali, kde nás bolí a píchá. A pak mám na paměti geniální větu konferenciéra Antona Máhrika. Ten tvrdil, že mladý je ten, kdo má v sedmdesáti plány, a starý je ten, kdo má ve třiceti splněno. A toho se držím," řekl Štědrý před lety ČTK.

Podle hudebního publicisty Miloše Skalky bude na Karla Štědrého určitě každý vzpomínat jen v dobrém. "Byl to charismatický zpěvák, člověk, který nikdy nezkazil žádnou legraci. Byl to i sportovec, dlouho se aktivně věnoval tenisu. Byl samoukem, když vystudoval na železničního inženýra, ale jeho kariéra byla od počátku křtěná divadlem Semafor. Dostal semaforské geny, měl štěstí na písničky a byl i zapáleným sběratelem starých filmů," řekl Skalka ČTK.

Kapelník Václav Hybš znal Karla Štědrého už od konce 50. let, kdy vystupoval s Pastel Triem v Alhambře. "Měl ježka na hlavě, by to hubený vytáhlý kluk. Jednou, a to mnohem později, jsme spolu byli v lázních v Třeboni, chodili s hůlkami a kecali spolu o životě. Byli jsme kamarádi, věděl jsem, že byl hodně vázaný na svou rodinu. Pro mě je to velice smutná zpráva, když jsem se dozvěděl, že odešel za svým bratrem Ivanem, hudebním dramaturgem," dodal Hybš.

Štědrého nenadálé úmrtí zaskočilo jeho kolegyni Yvettu Simonovou. "Dělala jsem s ním desítky let, byl to vynikající člověk, zpěvák, moderátor i manažer. Kdykoliv jsem něco potřebovala, volala jsem Karlovi - a on všechno vyřešil," řekla.

Se Štědrým se na podiích potkávala i Helena Vondráčková. "Před pár lety jsme byli společně s Kájou Štědrým a Karlem Gottem na turné v Austrálii a moc ráda na to vzpomínám. Stejně tak na velkou filmotéku, kterou měl doma. Celá parta jsme k němu chodili na filmy a dokumenty. Kája byl člověk, který měl rád život, byla s ním velká legrace," sdělila ČTK Vondráčková prostřednictvím svého manažera Luboše Procházky.Pohřeb Karla Štědrého se bude konat ve středu 15. listopadu 2017 ve strašnickém krematoriu.

Související

Více souvisejících

Karel Štědrý (zpěvák) úmrtí Hudba Divadlo Semafor kultura Helena Vondráčková

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy