A je to tu: Ortel získal nejvíc hlasů mezi skupinami. Slavíka vrací Kabáti i Michal David

Praha – Po skupině Kabát začal o vrácení Slavíka otevřeně mluvit také Michal David, který získal stříbro v kategorii zpěvák. Hudebníky ze všeho nejvíce zajímalo, jaké byly skutečné výsledky ankety – tedy bez odebraných hlasů pro kontroverzní skupinu Ortel a jejího frontmana Tomáše Ortela. Pořadatel Českého slavíka, agentura Musica Bohemica, tedy kvůli tlaku ze strany umělců zveřejnil původní čísla.

Už v úterý Kabát na svém koncertu uvedl, že vrací Českého slavíka pořádající agentuře Musica Bohemica. Skupina dodala, že pokud agentura doloží skutečné počty hlasů pro kontroverzní kapelu Ortel a Kabát jich bude mít více, přijme cenu zpět. 

Stejně se o den později vyjádřil i Michal David. „Vzhledem k diskuzím, které teď jedou na FB, prohlašuji, že očekávám zveřejnění skutečných počtů hlasů, které přišly Tomáši Ortelovi. Bude-li mít víc hlasů, než jsem obdržel já, vrátím stříbrného Slavíka okamžitě," informoval na sociálních sítích.

Právě kvůli tomuto tlaku organizátor Českého slavíka nakonec zveřejnil původní počty hlasů - tedy tak, jak byly před odečtením hlasů skupině Ortel a zpěváku Tomáši Ortelovi. Z nich vyplývá, že mezi kapelami vyhrál Ortel a že Tomáš Ortel byl mezi zpěváky druhý. 

V součtu bodů před odečtem za porušení pravidel fanoušky získal Ortel mezi skupinami 36 146 bodů. Kabát, který byl v sobotu vyhlášen jako vítěz, dostal 31 072 bodů a Chinaski 18 783. Mezi zpěváky získal Karel Gott 40 529 bodů, Tomáš Ortel 31 086 a Michal David 17 993. Musica Bohemica ale dál trvá na tom, že bez ohledu na zveřejněná reálná čísla platí oficiální výsledky zveřejněné v sobotu.

„Právě jsem obdržel zprávu, že Tomáši Ortelovi přišlo 31.086 hlasů, což je 2x více než mně. Proto jedu vrátit stříbrného slavíka a převezmu si bronzového, který mi oprávněně náleží. Děkuji vám všem za podporu a za to, jak se za mě 'perete'. Moc si toho vážím, ale musíme být féroví a ať již Ortel hrál či nehrál Fair Play, stříbrný slavík patří jemu,“ uvedl v reakci na nově zveřejněné údaje Michal David.

Podobnu právu poslala také skupina Kabát. „My dnes vrátíme do sídla pořádající agentury ceny, které jsme v sobotu obdrželi, a je na této agentuře, aby jasně zdůvodnila, komu která cena patří. Umístil-li se Kabát na některém ze tří 'medailových stupínků', a náleží nám nějaká z předávaných cen, rádi tuto cenu, ať má jakou chce 'barvu', přijmeme. Je to konec konců cena od Vás, našich příznivců a fanoušků,“ napsala dnes skupina na svých stránkách.

Porušil-li někdo pravidla, měla by podle Kabátů agentura jednoznačně popsat, kdo a jak je porušil, a hlavně kolik takto dle jeho pravidel neplatných hlasů, a z toho vyplývajících bodů, vyřadila. „To je to, na co čekáme! Má-li tato anketa dále do budoucna pokračovat, je nevyhnutelné, aby pořádající agentura tyto fakta předložila, zveřejnila, a v neposlední řadě i obhájila! Jestli má pocit, že určitá zájmová skupina lidí zneužila jejich anketu k prosazování svých názorů, a že se nejedná o status popularity v hudebním průmyslu, musí to nezpochybnitelně zakotvit do pravidel ankety,“ vzkazuje kapela.

Kabáti také uvedli, že kvůli celé kauze dostali řadu nepříjemných vzkazů. „Celou neděli, kdy se tato nešťastná kauza objevila, a my neměli dostatek informací co se děje, nám plno opravdu 'charakterních a inteligentních' lidí psalo, ať uděláme to či ono… Jaký jsme bezcharakterní s*áči, jak jsme získali tuto cenu podvodem, atd. Ti samí lidé, nám po prohlášení, že žádáme agenturu o vysvětlení, začali psát, jaký jsme borci, a opět nám radili, jak máme postupovat dále… Nestojíme o tyto rady! Nestojíme ani o takové fanoušky a sympatizanty! Máme vlastní rozum, a dokážeme se rozhodovat sami. Jsme kapela, děláme muziku, a to nás baví! Tak to bylo, a tak to i zůstane!“ dodala skupina Kabát.

Související

Ewa Farna, Český slavík 2023

Český slavík 2023: Ewa Farna absolutní vítězkou. Triumfovali také Ztracený, kapela Kabát a Václav Neckář

Ewa Farna (30) se stala nezpochybnitelnou hvězdou večera na udílení Českého slavíka. Nejenže získala zlatou sošku v kategorii Zpěvačka roku, přičemž porazila legendární Lucii Bílou (57), ale triumfovala i jako absolutní vítěz Slavíka. Její tvář v okamžiku vyhlášení jména mluvila sama za sebe – byla úplně překvapená. Během emocionálního projevu se zpěvačce nedokázaly ubránit slzy. Do síně slávy Českého slavíka vstoupil Václav Neckář. Cenu za objev roku dostala Tereza Balonová. Ocenění v 61. ročníku hudební ankety převzaly v pražském Foru Karlín. 

Více souvisejících

Český slavík Skupina Kabát Ortel (skupina) skupina Ortel Michal David

Aktuálně se děje

před 5 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy