Do Prahy přijede světová pěvkyně a dvojnásobná držitelka Ceny Grammy

Praha - PKF - Prague Philharmonia si zahraje se světovou pěvkyní, Sumi Jo. Dvojnásobná držitelka Grammy zde zazpívá árie z oper Richarda Strausse a W. A. Mozarta.

PKF - Prague Philharmonia chystá mimořádný koncert. Do Prahy totiž přijede světově proslulá operní pěvkyně jihokorejského původu, Sumi Jo. Dvojnásobná držitelka Ceny Grammy je se svými více než padesáti nahrávkami nejprodávanější pěvkyní klasické hudby. Zpívala na všech velkých operních scénách a soundtrack k filmu Mládí od Paola Sorrentina jí vynesl nominaci na Oscara a Zlatý glóbus 2016.

V Praze Sumi Jo zazpívá árie z oper Richarda Strausse a W. A. Mozarta za doprovodu PKF a pod taktovkou jejího šéfdirigenta Emmanuela Villaume. Koncert otevře Straussovo mimořádné dílo Metamorfózy. Skladba cituje mimo jiné Beethovenovu Třetí a Pátou symfonii. Sumi Jo poté přednese jednu z nejnáročnějších koloraturních árií 20. století – árii Zerbinetty z opery Ariadna na Naxu. Náročný, téměř třináctiminutový part, kombinuje vypjatý výraz s lehkostí koloratur v závratných výškách, které stoupají až do magického tříčárkovaného e.

Druhá část večera bude patřit W. A. Mozartovi, který neochvějně patří do repertoáru všech světových koloraturních sopranistek. Jedinečné „mozartovské menu“ završí vypjatá árie Konstance z opery Únos ze serailu.

„Narodila jsem se v roce, měsíci a hodině Tygra. Podle čínského kalendáře jsem tedy trojnásobný Tygr. U nás v Asii věříme, že speciálně ženy narozené v tomto znamení žijí bouřlivý, ne úplně snadný život,“ prozradila Sumi Jo v tiskové zprávě. Pěvkyně s velkým „P“, která „zpívá pro všechny, kdo chtějí milovat hudbu.“

Mimořádný koncert Sumi Jo a PKF - Prague Philharmonia se uskuteční v neděli 17. prosince 2017 od 19.30 ve Dvořákově síni Rudolfina.

Související

Pražský primátor Zdeněk Hřib

Spor kvůli kulturní výměně zapříčinila ČR, vzkazuje čínské velvyslanectví

Prvotní příčina sporu kvůli kulturní výměně mezi Čínou a Českem je na příslušné straně České republiky. Odpovědné osoby českých kulturních orgánů nezohlednily fakta a bez vyslechnutí druhé strany vznesly neopodstatněná obvinění vůči Číně. V dnešním tiskovém prohlášení to uvedl mluvčí čínské ambasády v ČR.

Více souvisejících

PKF - Prague Philharmonia Sumi Jo (operní pěvkyně) Wolfgang Amadeus Mozart koncerty kultura Rudolfinum Praha

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 12 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

Extrémní počasí spaluje Asii. Kvůli vedrům umírají desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy