Legendární Toto se po deseti letech vrátili do Prahy, chybám se ale nevyhnuli

REPORTÁŽ - Hity jako Hold The Line, Africa nebo Rosanna zná i přes jejich věk téměř každý, málokdo ale ví, že kapela Toto, která za nimi stojí, letos slaví 40 let od svého vzniku. Při této příležitosti uspořádala turné, v rámci kterého zavítala i do Prahy.

Rockové hity, láskyplné balady, podmanivý hlas a melodické skladby. To jsou hlavní charakteristiky kapely Toto, která může být svým názvem pro Čechy mírně matoucí, přesto si ve světě vydobyla nezapomenutelné jméno v rockovém žánru. 

Trvalo to dlouhých 10 let, ale Čeští fanoušci se konečně dočkali. V úterý večer před zaplněným Forem Karlín vystoupili před publikem čítajícím několik tisíc lidí a ukázali, že jsou právoplatnými mistry ve svém žánru. Zazněly jejich nejznámější hity a i malé překvapení.

Na své si přišli skalní fanoušci i laičtí posluchači. V rámci vystoupení totiž zazněla jak klasická trojice hitů Hold The Line, Africa a Rosanna, ale i další skladby, které skupina vydala na svém čerstvém albu 40 Trips Around the Sun. To mapuje čtyřicetiletou historii kapely a přináší další známé písně jako I Won't Hold You Back, Afraid of Love, Pamela a jiné.

Příjemným překvapením byly instrumentální skladby, které skupina odehrála bez zpěváka Josepha Williamse. Pozorní fanoušci si mohli všimnout, že některé pocházely z kultovního snímku Duna od režiséra Davida Lynche, k němuž právě Toto dělali soundtrack.

Milým překvapením byla určitá forma besedy s diváky, kdy členové kapely povídali o začátku skupiny a vyprávění prokládali ukázkami ze své tehdejší tvorby. Ze strany kapely perfektně zvládnutý koncert.

Na kráse mu ubíralo špatné nazvučení a absolutně nepovedená organizace. Samotné vystoupení začínalo přesně ve 20:00, jak ostatně stálo na lístcích i plakátech, v tu dobu ale venku před vstupem do budovy stále čekaly a v krušných mrazech mrznuly stovky lidí, kteří byli na místě konání i více než 30 minut před začátkem. 

I samotné uspořádání sálu nebylo vůči divákům nejpřívětivější. Koncert, jehož velká část lístků byla prodávána na sezení, by si zasloužil prostory, v nichž na pódium uvidí i diváci z zadních řad. Mnohdy měli problém i lidé menšího vzrůstu sedící vepředu, zejména ve chvíli, kdy kapely vyzvala diváky, aby se postavili.

I přes tyto nedostatky a prakticky nulovou sebepropagaci (v sále zcela chybělo jejich pověstné logo, které na většině koncertů visí na plachtě za kapelou), předvedli Toto v Praze skvělou show, která Česku dlouho chyběla. A ačkoliv zde kapela oslavila svých 40 let od vzniku, velká část návštěvníků byla jen o málo starší nebo výrazně mladší. Toto tak ukázali mimo jiné i to, že spíše než své tehdejší vrstevníky oslovují spíše mladou generaci rockerů.

skupina Toto reportáž Koncert

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy