Syntezátorový kouzelník Vangelis slaví kulatiny, z jeho filmové hudby až mrazí

Volos (Řecko) - Hudebník řeckého původu Evangelos Papatanasiu alias Vangelis, který 29. března oslaví pětasedmdesáté narozeniny, patřil mezi průkopníky elektronické hudby. Proslavil se hudbou k filmům 1492: Dobytí ráje, Ohnivé vozy, Blade Runner či Alexander Veliký.

Vangelisův talent našel zprvu uplatnění ve skupině Formynx, jež se stala nejpopulárnější řeckou kapelou. V roce 1968 se přestěhoval do Paříže, kde sklízel úspěchy se skupinu Aphrodite's Child.

Ve Francii se také dostal do kontaktu s filmem, Vangelisova hudba podkreslovala dokumenty ze světa zvířat francouzského režiséra Fredericka Rossifa. Po přestěhování do Londýna v roce 1974 se spekulovalo, že bude hrát se skupinou Yes.

Místo toho Vangelis založil vlastní studio. A hned první album Heaven and Hell jej katapultovalo mezi hvězdy populární hudby v Evropě i USA. V roce 1981 pak složil hudbu k Ohnivým vozům, za kterou získal filmového Oscara.

Vangelisova hudba je natolik rozmanitá, že ji nelze zařadit ani k popu, rocku, klasice, jazzu či nové vlně. "Snažím se pouze o to, aby lidé měli možnost prostřednictvím mé hudby poznat, co si myslím. Zprostředkovávám vám hudbu a je plně na vás, co si s ní uděláte," řekl v jednom ze vzácných rozhovorů.

Své soukromí si totiž skladatel, který vytvořil hymny pro světový fotbalový šampionát v roce 2002 nebo aténskou olympiádu o dva roky později, pečlivě chrání.

Související

Vangelis

Zemřel řecký skladatel Vangelis, proslavila ho filmová hudba

Ve věku 79 let zemřel řecký hudební skladatel Vangelis, informovala dnes řecká média. Proslavil se především hudbou k řadě známých filmů, například ke sci-fi Blade Runner z roku 1982 od režiséra Ridleyho Scotta či historickému snímku 1492: Dobytí ráje od téhož režiséra. Za hudbu pro film Ohnivé vozy od režiséra Hugha Hudsona si odnesl cenu americké filmové akademie Oscar.

Více souvisejících

Vangelis Hudba kultura filmy

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 34 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy