Česko se po velkém úspěchu zúčastní Eurovize 2019

Písňové soutěže Eurovize v izraelském Tel Avivu se příští rok zúčastní 42 zemí včetně České republiky. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnila Evropská vysílací unie (EBU). Ze soutěže se z finančních důvodů odhlásilo Bulharsko, oznámila bulharská televize.

Bez ohledu na výzvy k bojkotu příštího ročníku Eurovize například ze strany palestinských organizací a některých umělců bude účast hojná. "42 zemí se v Tel Avivu na Eurovision Song Contest 2019 odváží snít," sdělila dnes EBU na twitteru.

"Heslem příští soutěže Eurovize, která se uskuteční od 14. do 18. května v telavivském kongresovém centru, je právě "Dare to Dream" (Odvážit se snít).

Izrael je pořadatelskou zemí soutěže díky vítězství jeho zpěvačky Netty v letošním květnovém finále konaném v Portugalsku. Tel Aviv očekává na Eurovizi kolem 20.000 návštěvníků. V pobřežním městě výrazně vzrostly ceny hotelových pokojů v období kolem konání soutěže.

Původně izraelská vláda trvala na tom, aby se akce konala v Jeruzalémě, od svého požadavku ale později upustila v důsledku nevole způsobené přesunem americké ambasády do Jeruzaléma a ze strachu z bojkotu události.

Většinou se soutěž Eurovize koná v hlavních městech zemí, které soutěž pořádají. Status Jeruzaléma je ale z pohledu značné části mezinárodního společenství sporný. Izraelská vláda sice považuje Jeruzalém za nedělitelné hlavního město židovského státu, ale Palestinci chtějí jako svou metropoli převážně arabsky mluvící východní část města, kterou Izrael obsadil v roce 1967 a později anektoval. Vzhledem k této nedořešené otázce se drtivá většina ambasád nachází v Tel Avivu.

Související

Eurovision Song Contest 2019 (Foto:  Andres Putting)

Organizátoři Eurovize potrestali Island, dostal pokutu kvůli skupině Hatari

Organizátoři mezinárodní písňové soutěže Eurovize potrestali Island pokutou za chování skupiny Hatari při letošním ročníku akce, jejíž finále se konalo v květnu v Tel Avivu. Členové skupiny během vyhlašování výsledků rozvinuli transparenty v barvách palestinské vlajky s nápisem Palestina, což je podle regulí nepřípustná politizace soutěže. Informovala o tom agentura AFP.
Duncan Laurence (Foto: Andres Putting)

Příští ročník Eurovize bude v Rotterdamu, čeká se až 50 tisíc fanoušků

Příští ročník mezinárodní písňové soutěže Eurovize se bude konat v květnu v Rotterdamu. Oznámila to dnes Evropská vysílací unie, informovala agentura AP. V letošním 64. ročníku klání zvítězil Nizozemec Duncan Laurenc, a jeho vlast tak získala právo uspořádat v roce 2020 populární soutěž, jíž se účastní i Česko.

Více souvisejících

Eurovision Song Contest 2019 eurovize

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 3 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 3 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

EU se snaží přivést Izrael k rozumu: Izraelské příkazy k evakuaci Rafahu znamenají to nejhorší

Izrael musí upustit od pozemní ofenzívy v Rafahu na jihu Pásma Gazy, prohlásil v pondělí šéf evropské diplomacie Josep Borell. Dodal, že EU a mezinárodní společenství "mohou a musí" jednat, aby takovému scénáři zabránily. Nesouhlas s izraelskou ofenzívou vyjádřila také Paříž, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy