Oppidum už není jen keltské sídlo, ale i skvělé nové album Lenky Filipové

Kmotrem uřadující Interpret roku, výrazná zpěvačka s podmanivým hlasem, skladby s keltskými motivy - to vše a mnohem víc v pražském Jazz Docku na křtu nového alba Oppidum Lenky Filipové.

Oppida jsou keltská opevněná sídla, kde se soustředily obchod, správa kmenového území či představitelé duchovní sféry. V případě nového alba Lenky Filipové se zde "soustředila fantastická hudba", charisma, autenticita projevu .

V krásném prostředí pražského Jazz Docku proběhl křest tohoto nejnovějšího alba Lenky Filipové. Kmotrem se stal David Stypka, který navíc otextoval i jednu píseň z nového alba. David Stypka, oceňovaný písničkář a úřadující držitel Ceny Anděl v kategorii Sólový interpret roku. Již dříve se s ní mohli seznámit posluchači českých rádií. Jediná česky zpívaná skladba Na cestě je plá čarokrásných melodií. Najdeme zde všudypřítomný nádech tajemné keltské kultury a uhrančivou interpretací jako tím nejlepším společníkem pro sychravé zimní dny.Skladba Na cestě (Kathy's Song) není tradicionál, ale pochází z pera Paula Simona. Zpěvačka Stypku oslovila právě pro jeho osobitou poetiku, která nemá mezi tuzemskými autory obdoby. Spojením jeho jedinečného textařského rukopisu a interpretačního citu Filipové dostala legendární píseň podobu, z jejíž přesvědčivosti posluchače mrazí."Každá z těch písní na albu je pro mne srdcovka, ale tato, je mi od mých teenagerovských let hodně blízká a vždy jsem si ji chtěla zazpívat, ale došlo k tomu až teď. Proto jsem ji na album nazpívala jak v anglickém originále, tak v češtině. David Stypka mi český text napsal přímo na tělo,“ těší umělkyni.

 Album, které nese název Oppidum, vyšlo 16. listopadu po dlouhých patnácti letech. Lenka Filipová na novém albu oživuje příběhy z keltské minulosti. Na jaro připravuje velké stejnojmenné turné v Česku i na Slovensku. A proč nese název Oppidum?„Oppidum je název pro keltská osídlení, v nichž Keltové žili a ze kterých vyráželi za svými výboji. Nebo jim naopak sloužila jako jejich útočiště. Pro mne je to domeček pro písničky, prostřednictvím kterých vyprávím příběhy z dávné minulosti,“ poodhaluje Lenka Filipová, která na desce spolupracovala se svým dvorním multiinstrumentalistou Seanem Barrym. Společně rozvinuli repertoár, z něhož několik písní již pár let zdobí koncertní program Filipové. Na téměř filmové atmosféře celé nahrávky vycházející z keltského, bretonského i skotského folkloru má spolu s oběma muzikanty zásadní podíl také producent David Solař.

„Krásné, staletími prověřené melodie, vždy pečlivě připravená optimistická Lenka s jasnou vizí a charismatickým hlasovým projevem, autentický a geniální Kelt Sean Barry, který natáčí všechny nástroje zásadně napoprvé a od začátku do konce bez jediného střihu a nahrávací studio ve vedlejší ulici - takže mi stačilo vyrážet z domova 3 minuty před začátkem natáčení - těžko si představit lepší konstelaci,“ vzpomíná David Solař.

Kromě autentického prožitku, který vás přenese v čase do dob keltských válečníků a mystických druidů, je album Oppidum mimořádné i pro svou hudební a jazykovou pestrost. „Zpívám ve čtyřech jazycích - ve starém jazyce gaelic, irském i skotském, dále ve staré bretonštině a angličtině,“ Sean Barry většinu písní našel ve Skotsku, Irsku a Severní Anglii. Byly to písně většinou už dnes neznámé a dohromady s Lenkou Filipovou jim vdechují nový život.

 Nové album Oppidum představí Lenka Filipová také na jarním turné v únoru a březnu 2019. V rámci něj zavítá do několika větších sálů v České republice i na Slovensku. „Turné vyvrcholí ve Velkém sále pražské Lucerny. Na pódiu nebudou chybět moji oblíbení hudební hosté, včetně virtuózního hráče na keltskou harfu Seana Barryho, se kterým jsme celou desku připravovali,“ zve fanoušky.

Oppidum Tour 201928. 2. Bratislava – Istropolis10. 3. Košice – SP17. 3. Brno – Sono centrum20. 3. Ostrava – Gong25. 3. Praha – Lucerna – Velký sál

 

Související

Zdeněk Troška

Karel Gott? Uměl si ze sebe udělat legraci. Troška, Pilarová a další vzpomínají na mistra

Vzácný člověk byl podle režiséra Zdeňka Trošky Karel Gott, zpěvák, který v úterý zemřel po těžké nemoci v 80 letech. Troška je šťastný, že s ním mohl pracovat, bylo tomu třeba tak při pohádce Z pekla štěstí 2. S Gottem točil i Jan Hřebejk, který řekl, že by si přál mít Gottovu povahu. S Karlem Gottem spolupracovalo několik fotografů, Jakub Ludvík dnes uvedl, že s Gottem do ateliéru vždy přišlo světlo.

Více souvisejících

Lenka Filipová (zpěvačka)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 9 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy