Na Žofíně je vše připraveno na poslední rozloučení s Waldemarem Matuškou

Praha - Sál v pražském paláci Žofín, ve kterém bude dnes probíhat rozloučení se zpěvákem Waldemarem Matuškou, je připraven. Na místě je už i věnec od prezidenta Václava Klause.

Zhruba ve čtvrt na devět dopoledne na místo dorazila vdova po Matuškovi Olga a syn Waldemar spolu s Helenou Vondráčkovou.

Na místě jsou už i členové skupiny K.T.O. s manželkami, dále Yvonne Přenosilová, Juraj Jakubisko, Karel Štědrý, Zdeněk Rytíř i Milan Drobný. Sál se postupně zaplňuje dalšími smutečnimi hosty. Helena Vondráčková v České televizi zavzpomínala na Matušku: "Poprvé jsme se s ním viděla v roce 1964 na Libereckých výstavních trzích. Poprvé jsem zpívala se slavnou osobností a tou byl Waldemar Matuška. Byl ke mě ohleduplný a držel mě za ruku. Trému jsme tehdy měla, ale on byl pro mě oporou."

Smuteční hosté se postupně klaní před šedou rakví, po jejíž pravé straně je umístěn Matuškův černý klobouk. Na rakvi leží věnec s velkými bílými květy od rodiny, kolem je dalších asi 13 věnců. Rozloučit se se zpěvákem už přišli i Karel Gott, Dagmar Patrasová a Felix Slováček, Janis Sidovský, Petr Janda s manželkou Alicí, Josef Laufer, Ivan Mládek, Pavlína Filipovská a další osobnosti.

Na smuteční obřad na Žofín už přišel i prezident Václav Klaus i primátor Pavel Bém. Obřad je naplánován na desátou hodinu dopoledne. "Vše probíhá podle plánu, dokonce s mírným předstihem," řekl Mediafaxu Martin Michal, manžel Heleny Vondráčkové a organizátor rozloučení s Matuškou, kterého jeho agentura zastupovala.

Sál zdobí věnce a květiny, na pódiu visí tři černobílé fotografie Waldemara Matušky.

Mírné komplikace pořadatelům způsobila pošta, protože se nepodařilo doručit všechny pozvánky. Michal ale dodal, že pozvané hosty bude ostraha vpouštět podle seznamu u vchodu.

Rozloučení se zesnulým zpěvákem bude rozděleno do dvou částí. Úvodního programu se mohou zúčastnit pouze Matuškovi příbuzní a pozvaní hosté. Svou účast na obřadu potvrdil vedle prezidenta i pražský primátor Pavel Bém. Mezi 750 pozvanými osobnostmi nebudou chybět ani Matuškovi kolegové z kulturní scény včetně Karla Gotta a Heleny Vondráčkové. Hudební doprovod obstará skupina K.T.O., s níž Matuška v 70. letech spolupracoval. Úvodní proslov přednese prezident Herecké asociace Václav Postránecký, vystřídá ho Helena Vondráčková, Karel Gott, Jiří Suchý a Matuškův syn Waldemar.

Veřejnost se bude moci s Matuškou rozloučit od 12 hodin za doprovodu jeho největších hitů, jejichž výběr sestavila zpěvákova manželka Olga. Pořadatelé očekávají, že dorazí až 10 000 lidí.

Ostatky Waldemara Matušky budou po obřadu zpopelněny a uloženy na hřbitově na pražském Vyšehradě.

Waldemar Matuška zemřel 30. května na Floridě ve Spojených státech amerických. Příčinou smrti dlouhodobě nemocného šestasedmdesátiletého zpěváka byl zápal plic a následné selhání srdce.

Matuška byl jedním z nejpopulárnějších československých zpěváků 60. a 70. let. V roce 1960 nahrál svou první píseň Suvenýr a poté se stal zpěvákem a hercem divadla Semafor. O 16 let později se Matuška oženil se zpěvačkou Olgou Blechovou, s níž v roce 1986 emigroval do Spojených států amerických.

Mezi jeho nejznámější písně patří Tereza, Jó třešně zrály, Růže z Texasu, Slavíci z Madridu, Sbohem, lásko, Písnička pro Zuzanu, Mám malý stan, Jen se přiznej, že ti scházím či Když jdou na mužskýho léta. S Evou Pilarovou nazpíval duet Ach, ta láska nebeská. Helena Vondráčková jej doprovodila v písni To se nikdo nedoví.

Waldemar Matuška se vedle pěvecké kariéry dokázal výrazně prosadit také ve filmu. Své nejvýznamnější role ztvárnil v muzikálech Kdyby tisíc klarinetů, Limonádový Joe, Noc na Karlštejně nebo Trhák.

Zpěvák se narodil 2. července 1932 ve slovenských Košicích, dětství však strávil převážně v Praze.

Související

Olga Matušková se synem Waldemarem

Urna s popelem Waldemara Matušky je uložena na vyšehradském hřbitově

Praha - Urna s popelem zesnulého zpěváka Waldemara Matušky byla v pátek po poledni uložena do hrobu číslo 63 na pražském vyšehradském hřbitově. Smutečního aktu se za zvuku zvonů zúčastnila vdova Olga Matušková se synem Waldemarem. Doprovodili je Martin Michal s Helenou Vondráčkovou a Petr Kratochvíl, který také přinesl americkou vlajku. Ta poté zůstala na hrobě.

Více souvisejících

Waldemar Matuška

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

Sahara, ilustrační fotografie.

Sahara se ocitla pod vodou. To jsme nezažili desítky let, říká meteorolog

Extrémní deštivé počasí v září nezažilo pouze Česko, ale také největší poušť světa Sahara. Během pozdního léta přitom v poušti na jihovýchodě Maroka, které patří k nejsušším místům na Zemi, prší jen výjimečně. Tentokrát spadlo i více než 250 milimetrů během dvou dní, uvedla Al-Džazíra. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izraelské manévry v Libanonu pokračují. V ohrožení je čtvrtina území

Izraelská armáda zesiluje operace v jižním Libanonu, kde se k dosavadnímu vojsku připojila nová divize. Současně izraelské nálety zasáhly oblast u íránského velvyslanectví v syrském Damašku. Konflikt s hnutím Hizballáh stále eskaluje, izraelská protivzdušná obrana čelí stovkám raket. Izrael nadále hlásí zásahy členů vedení této teroristické organizace.

před 5 hodinami

Větrný rukáv

Větrné počasí zasáhne část Česka. Platí výstraha

Meteorologové opět varují před větrným počasím v části Česka v souvislosti s přechodem studené fronty od západu, který se očekává ve čtvrtek. Příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).  

před 5 hodinami

Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Jsou v tom nevinně? Jurečka vysvětluje, proč mají růst platy politiků

Vlnu nevole u české veřejnosti vzbudila informace, že platy politiků od ledna opět stoupnou. Vláda sice od návrhu nedává zcela ruce pryč, ale snaží si je nad ním umýt. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) totiž výdělky porostou kvůli letošnímu rozhodnutí ústavních soudců. 

před 6 hodinami

Dálnice v Německu, ilustrační fotografie. Prohlédněte si galerii

Autem po Evropě: Jak kvalitní jsou silnice a kolik stojí dálniční známky? Česko chystá novou cenu

Ceny dálničních známek v Evropě se často výrazně liší a mnohdy nemusí odpovídat kvalitě poskytovaných služeb. V Česku znovu vzrostou ceny od roku 2025 na základě inflace a rozšíření dálniční sítě. Mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka zdůraznil, že příjmy z poplatků jsou klíčové pro financování modernizace a výstavby dopravní sítě.

před 7 hodinami

Petr Pavel a jeho žena Eva.

Měsíční paušál pro první dámu? Chtěl jsem napravit, co je nefér, říká Pavel

Prezident Petr Pavel se v úterý zapojil do vyhrocené debaty kolem návrhu, který by první dámě přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační výdaje. Pavel tvrdí, že chtěl napravit zejména neférovou situaci, kdy manželce prezidenta není hrazeno zdravotní a sociální pojištění a zároveň se jí roky v této pozici nezapočítávají do důchodu.  

před 7 hodinami

Joe Biden

Zas*aný Putin, ulevil si Biden. Trump si se šéfem Kremlu volá, tvrdí slavný novinář

Americký investigativní novinář Bob Woodward brzy vydá novou knihu s titulem „Válka“. Odhaluje v ní zdánlivě šokující informace o průběhu války na Ukrajině a v Izraeli, ale i vše ze zákulisí Bílého domu za Joea Bidena. Rovněž prohlásil, že si Donald Trump od doby, co odešel z funkce amerického prezidenta, až sedmkrát volal s ruským lídrem Vladimirem Putinem.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

včera

včera

Norsko vyhlásilo druhý nejvyšší stupeň teroristického ohrožení. Ozbrojí všechny policisty

Norsko vyhlásilo druhý nejvyšší stupeň teroristického ohrožení kvůli zvyšujícímu se riziku útoků, zejména proti židovským a izraelským cílům. Informovalo o tom v úterý národní policejní ředitelství.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy