Morcheeba roztančila pražské Výstaviště, na Metronome zazněly novinky i starší hity

Britská skupina Morcheeba potěšila novinkami i staršími hity tisíce návštěvníků festivalu Metronome, který dnes odpoledne začal na pražském Výstavišti. Kapela, která prorazila na světovou hudební scénu v roce 1996 debutovým albem Who Can You Trust?, zahájila koncert skladbou Never Undo z nového alba Blaze Away, prvního bez Paula Godfreye. V současné sestavě Morcheeby je jeho bratr Ross, zpívá Skye Edwardsová a za bicími sedí Skyin třiadvacetiletý syn Jaega.

"Použili jsme všechno, co nám připadalo správné. Z 50. let jsme si vzali blues, z 60. psychedelii, ze 70. dub reggae, z 80. electro a z 90. hip hop," charakterizuje Ross Godfrey kapelu, jejíž zvuk dotváří nepřeslechnutelný soulový projev Edwardsové. Na koncertu zazněla i jedna z prvních skladeb Morcheeby Trigger Hippie. Publikum roztancovala převzatá skladba Let's Dance od Davida Bowieho a na závěr si publikum s kapelou nadšeně zazpívalo jeden z jejích největších hitů Rome Wasn't Built in a Day.

"Do Prahy se vracíme rádi. Vždy si vzpomenu, jak jsme v Praze pili absint a kouřili marihuanu ve sklepním jazzovém klubu, když mi bylo kolem 19 let. Z terária tenkrát utekl had a my se báli, že se přiblíží a kousne nás," uvedl v rozhovoru pro měsíčník Rock&Pop Ross Godfrey.

Čtvrtý ročník Metronome Festivalu Prague na hlavním pódiu otevřel koncert Lenky Dusilové. Moderátorem hlavní scény je herec Marek Taclík. Vedle pěti hlavních scén se program uskuteční i na deseti doprovodných scénách. Dvě vnitřní scény nabídnou po dva dny hudbu až do časných ranních hodin.

Připravený je letos pro festival nový areál, který nabízí větší plochu než v minulém roce, venkovní i kryté prostory a místa k sezení i odpočinku ve stínu parku Stromovka. K rychlému odbavení návštěvníků přispívá festivalová recepce. Oproti loňsku má dvojnásobnou kapacitu pro výměnu vstupenek za bezkontaktní náramky, což zabránilo tvoření dlouhých front.

V pátečním programu dále mimo jiné vystoupí Liam Gallagher. Bývalý frontman britské popové kapely Oasis potvrdil, že v Praze v rámci Metronome odehraje speciální koncert trvající 90 minut. Na dalších pódiích se během prvního dne festivalu představí slovenská elektronická písničkářka Katarzia, polská indiepopová skupina Kamp!, česká Khoiba nebo Pražský výběr.

V unikátním prostředí Planetária, stojícího v těsném sousedství areálu a zapojeného letos do festivalového dění, zahrají večerní koncerty písničkářka Bára Zmeková a elektronický producent Ondřej Holý vystupující pod jménem dné.

Související

Morcheeba na Metronome Prague 2019

Britská Morcheeba vystoupí v září v Praze

Přestože byl pátý ročník festivalu Metronome Prague přesunut ze známých důvodů na 23. - 26. června příštího roku, Pražané nakonec bez solidní nálože dobré hudby na tradičním místě, tedy pražském Výstavišti, nezůstanou ani letos. Do přírodního areálu na kraji parku Stromovka zve fanoušky zcela nová a pro letošní rok s největší péčí připravená akce Metronome Prague Warm Up, jejímž klíčovým sloganem je povzbudivé Musíme to nažhavit! Uskuteční se ve dnech 10. - 12. září. Prvními ohlášenými účinkujícími jsou britská Morcheeba, jež přiveze nový repertoár z aktuálně vydaného alba Blackest Blue, a projekt na počest Ivana Krále, ve kterém hudební přátelé zavzpomínají na bezesporu světově nejproslulejšího českého rockera, který nečekaně zemřel vloni v únoru.

Více souvisejících

skupina Morcheeba festival Metronome Praha Hudba kultura Koncert

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 4 minutami

před 6 minutami

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy