Phil Collins nadchl Prahu i vsedě. Bubeník bývalých Genesis přivezl překvapení

Milovníci hudby druhé poloviny 20. století při jméně Genesis automaticky vyhrknou Phil Collins, ačkoliv bubeník a zpěvák z britského Chistwicku do jejich řad vstoupil až v srpnu 1970. Brzy se však stal pro tuto sestavu ikonickou postavou.

Philip Charles David Collins prodal na světové scéně více než stovku milionu hudebních nosičů, dokonce svým působením v Genesis zastínil původního zpěváka Petera Gabriela. Jeho hudební umění je dostatečně známé na to, aby v úterní podvečer 25. června přilákalo do pražské O2 Areny téměř sedmnáct tisíc lidí, z nichž nemalá část dorazila i ze zahraničí.

Necelých dvacet minut po 20. hodině vbelhal Phil na jeviště opírajíc se o hůlku a usedl na připravenou stoličku u stolku s lahví vody. Pokud toto entrée považovali někteří za žert, Collins vzápětí uvedl vše na pravou míru. Z připraveného papíru přečetl vysvětlení - a to v češtině! "Měl jsem operaci zad, a po ní je noha v pr**li." Sklidil tak obrovský aplaus ještě předtím, než zazpíval první tón.

Na pódiu ho kromě klasické rockové sestavy doprovázel smíšený kvartet a čtyřčlenná dechová sekce. Osmašedesátiletý zpěvák namixoval působivý koktejl nejúspěšnějších hitů, mezi nimiž nechyběly "povinné" Against All Odds (Take a Look at Me Now) - tato píseň koncert zahajovala, dále Another Day In Paradise, In The Air Tonight, Can't Hurry Love... Za asistence tří velkoplošných obrazovek připomněl i svou činnost u Genesis, což zejména u skladby Follow You, Follow Me znamenalo hodně emotivní zážitek, protože ji doprovázely autentické záběry z koncertů, zákulisí a videoklipů skupiny. Kromě další skladby Throwing It All Away v samotném závěru vybral úspěšnou píseň Invisible Touch - to byla jeho pocta skupině, v níž strávil mnoho let. 

Dalším zážitkem byl výkon jeho osmnáctiletého syna Nicholase za bicí soupravou - vysloveně se potatil a jen díky Philově indispozici jsme tak byli nejspíš připraveni o rodinný duet. Tedy připraveni - Collinsové si spolu zazpívali skladbu You Know What I Mean, kdy Nicholas doprovodil otce na klavír. V tu chvíli patřilo jeviště jen jim. Jinak působil rockový veterán velmi uvolněně, v jeho podání i poměrně dlouhé představování kolegů na jevišti (mezi nimi jsme zaregistrovali někdejšího spoluhráče od Genesis, kytaristu Daryla Stuermera) působilo neotřele a sem tam padaly i vtipné narážky...

Závěr pak obstarala kromě zmíněného Invisible Touch ještě prověřená kvalita v podání Dancing Into The Light, She's An Easy Lover a finální Sussudio, po němž následoval vytleskaný přídavek Take Me Home. Pak už Phil se svým ansámblem opustil jeviště a diváci nejspíš pochopili, že přes zdravotní potíže ze sebe vydal vše - a bez dalšího náznaku vytleskávání s úžasným zážitkem opustili hlediště.

Pražský koncert Phila Collinse je zařazen do světového turné Still Not Dead Yet Live. Už zítra v 17:30 přivítají někdejšího bubeníka skupin Flaming Youth, Genesis či Brand X naši severní sousedé v Polsku, kde ho čeká vystoupení ve Varšavě.

Související

Více souvisejících

Phil Collins O2 Arena Koncert bubeníci

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy