Staroměstské náměstí pohltí na tři dny vlna jazzu

Od 2. do 4. srpna se v Praze odehraje Prague jazz week 2019. Na tomto hudebním festivalu zahraje dvanáct českých kapel své písničky a také známé hity jiných kapel. Každý den začnou vystoupení v šestnáct hodin a budou trvat do pozdního večera.

Festival jazzové hudby Prague jazz week 2019 se bude konat od pátku do neděli na Staroměstském náměstí v Praze. Každý den od čtyř hodin odpoledne zahrají čtyři jazzové kapely na náměstí svoji hudbu.

"Stejně jako na minulých ročnících vystoupí po tři dní vždy čtyři české kapely, které mají blízko ke klubu AghaRTA Jazz Centrum a jejich pravidelná vystoupení tam mají největší ohlas," sdělil pro EuroZprávy.cz organizátor festivalu a bubeník několika kapel Michal Hejna.

Podle Hejny bude náměstí plné lidí, kteří jazzu příliš neholdují. Počítal s tím, když vybíral kapely, které na festival pozve. "Musí to být kapely, které nevyženou lidi z náměstí. Musí lidi zaujmout, jsou to koneckonců jen muzikanti, jejichž obživou je bavit lidi," vysvětlil Hejna. Proto podle něj posluchači neuslyší žádný free jazz či neposlouchatelný do sebe zahleděný jazz.

Podle Hejny na festivalu budou zastoupeny moderní jazz, groove jazz, latin jazz , fusion a jedna bluesová kapela. "Pozval jsem i několik dam, například Janu Koubkovou, ke které mě pojí dlouholeté přátelství a respekt," uvedl Hejna.

Kapela Koubkové Ataky vystoupí na náměstí v neděli v šestnáct hodin. Repertoár této kapely budou tvořit blues, bigbít, rap, jazz a šanson. Posluchači uslyší skladby především z posledního alba kapely A tak si jdu. „Vystoupím na Prague jazz week, protože ráda zpívám pro lidi a na Staroměstském náměstí určitě bude skvělá atmosféra i promíchané publikum z různých koutů světa. Zároveň výhodou pro posluchače je to, že se nemusí platit za vstup,“ řekla pro EuroZprávy.cz.

V sobotu v půl šesté odpoledne vystoupí kapela Latin wave. Podle jejího bubeníka Aloisa Hedervári na jevišti budou s hostem z USA, hráčem na conga Michito Sanchezem. "Naše kapela zahraje autorské ale i slavné jazzové hity. Prague jazz week je podle mě výborná přehlídka kapel a muzikantů pro větší obecenstvo na Staroměstském náměstí," uvedl pro Eurozprávy.cz.

Podle Hejny festival existuje už léta. Vznikl proto, že Hejna vždycky chtěl propagovat českou muziku především cizincům. Dodal, že jazz v Česku, stejně jako ve zbytku světa, není populární. „Jazz jako takový, má vždycky menší posluchačskou oblast než třeba popmusic. Ale také má spoustu fandů na celém světě,“ vysvětlila Koubková.

Podle ní záleží na osobnostech, které jazz v různých podobách předvádí a za kterými posluchači přijdou. „Kvalita si své posluchače vždycky najde. Pak už jen záleží na propagaci hudby,“ sdělila Koubková.

Dodala, že jako všude na světě, i český jazz formovaly osobnostní přínosy jednotlivých zpěváků a skladatelů. Český jazz se podle Koubkové inspiroval i Leošem Janáčkem ale především ho obohatily vlastní nápady jako Jan Hammer, Miroslav Vitouš či Karel Velebný.

„Doporučila bych přijít na živé vystoupení jazzové kapely, protože je to vždycky neopakovatelný zážitek o emocích a improvizaci, která je pokaždé jiná, i když tu skladbu hrajete třeba pár let. Známý a slavný jazzman Quincy Jones říkal, že jazz je člověk, který o sobě mluví vždycky pravdu, a s tím já maximálně souhlasím,“ řekla Koubková.

Související

Avishai Cohen (foto: Andreas Terlaak)

Letošní JazzFest netradičně zahájí filmová premiéra

Brno - Hlavní program festivalu JazzFest Brno začíná již v polovině března. Letos si pořadatelé připravili netradiční zahájení, festival totiž otevře filmová premiéra dokumentárního filmu o jedné z největších osobností jazzu. Jazzoví fanoušci se pak mohou těšit na koncerty saxofonisty Donnyho MCCasilona, izraelského basisty a zpěváka Avishaie Cohena nebo amerického kytaristy Kurta Rosenwinkela.
Karlovarský symfonický orchestr

První hlavní koncert Jazzfestu Karlovy Vary se blíží

Karlovy Vary – Čtyřiatřicátý ročník mezinárodního jazzového festivalu letos nabízí šest koncertů. Ten první hlavní se uskuteční již tento čtvrtek. Kromě koncertního programu bude také předána Cena Barona Schoenecka významnému trumpetistovi.

Více souvisejících

jazz Staroměstské náměstí

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 26 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 39 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Deset tisíc vojáků NATO v Polsku. Aliance své členy bránit bude, vzkázal Rusku Stoltenberg

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Uvedla to agentura PAP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy