Nová hudba a nečekané zážitky na nesamozřejmých místech

Brno - Zvučící zahrady nabídnou letos neopakovatelnou možnost setkání s hudbou v brněnských zahradách, v místech na zahrady proměněných i v koncertních sálech. Světoví i brněnští tvůrci představí své instalace, performance i živé koncerty v zahradách slavných osobností a unikátních vil, ale též v botanické zahradě či v ekozahradě. Součástí tohoto netradičního festivalu budou rovněž mimořádné koncertní programy v Besedním domě a vile Tugendhat, včetně filharmonického koncertu a garden party s volnou improvizací. Nová hudba v Brně od 12. června rozezní postupně jedenáct míst!

Marie Kučerová, ředitelka Mezinárodního hudebního festivalu a Filharmonie BrnoMěl-li někde vzniknout hudební festival s názvem Zvučící zahrady/Sounding Gardens, muselo to být v Brně. Ve městě se značným podílem parků, zahrad a přilehlých lesů, městě geniálního genetika Gregora Johanna Mendela a stejně geniálního Leoše Janáčka, městě hudby a odvážných hudebních konceptů. Zveme všechny do našeho krásného sídla v Besedním domě na koncert klasiků druhé poloviny 20. století, ale i do zdánlivě nekoncertních zahrad, nádvoří a pavilonů. Hudba totiž nemá vyhrazená místa a limity, a my vám v Expozici nabízíme nečekané zážitky na nesamozřejmých místech.

Viktor Pantůček, dramaturg festivalu Expozice nové hudbyV Brně položil Mendel základy genetiky, v Brně žil a tvořil Janáček, v Brně stojí luxusní funkcionalistická Vila Tugendhat a její pandán vila Jurkovičova. V Brně je unikátní Arboretum a Botanická zahrada s rozsáhlým areálem skleníků, v Brně najdeme také interaktivní ekologickou Otevřenou zahradu. V Místodržitelské zahradě zeje prázdnotou Hudební pavilon a v okolí bývalé hradní vodárny naopak vzkvétá Zahrada pod hradbami. 26. ročník Expozice nové hudby nabízí možnost nejen zjistit, jak vypadají zahrady významných osobností, zahrady přiléhající ke slavným vilám či zahrady měšťanské i zcela nové, ale, a to především, si můžete zahrady poslechnout.

Lucie Šnajdrová, manažerka Mezinárodního hudebního festivaluVíte, jak zní exotické rostliny, makrobiotická kuchařka, větrný nástroj nebo pětadvacetimetrová struna? Jak vypadá neviditelná plastika? Jaká skladba vznikne, když se spojí dva klavíry s větrem nebo dodává-li hudbě energii slunce? Patříte k obdivovatelům Buňuela a Dalího? Máte rádi nové, dosud nepoznané? Vyznačte si v diáři pět dnů mezi 12. a 16. červnem a navštivte Expozici nové hudby. Rozezníme i Hudební pavilon v Denisových sadech nebo skleněný pokoj ve vile Tugendhat. Buďte u toho! Vyberte si z množství zvukových instalací a ojedinělých koncertů a nebo přijďte na všechny... Předprodej na jednotlivé koncerty byl již zahájen a možné je také zakoupení zvýhodněné permanentní vstupenky na všechna rozeznění instalací.

26. ročník Expozice nové hudby je připraven ve spolupráci s Domem umění města Brna – projektem Brno Art Open 2013, Moravskou galerií v Brně, Moravským zemským muzeem, Masarykovou univerzitou, Mendelovým muzeem, Muzeem města Brna a vilou Tugendhat, Veřejnou zelení města Brna, Nadací Partnerství a Mendelovou univerzitou v Brně.

Zamyšlení dramaturga festivaluBude-li „hlína" kompozičním materiálem, „chůze" kompozičním procesem a zvuk, znějící struktura „stopou v hlíně", můžeme si poté pokládat otázku, co bude nakonec „hliněným panákem" a co naopak „formou existence chůze"? Otázka je samosebou spíše polemická, jelikož chůze každého člověka je specifická a nezaměnitelná, tudíž i každá stopa by měla být originální. Přesto nás možná napadne, že už těch „hliněných panáků" bylo přespříliš. Přistoupíme-li tedy na to, že „sochou" je „uzavřená kompozice" v podstatě pracující s uměle vygenerovaným a neustále se opakujícím „kompozičním materiálem", tak je pak možné ji skutečně označit za pouhého „hliněného panáka". Chce-li pak býti dosaženo nikoliv „panáka", ale zpřítomnění reálného procesu, musí být nejen zvolený „kompoziční materiál", ale také „chůze" vybrána tak, aby výsledek byl souborem otisků, stop, zvuků, čili „formou existence" kompozičního procesu ve zvoleném materiálu, či médiu.

Místa konání festivalu

1. Besední dům, foyer i sál (Komenského nám. 8) 2. Nádvoří Domu pánů z Kunštátu (Dominikánská 2) 3. Zahrada pod hradbami (park Špilberk) 4. Místodržitelská zahrada – Hudební pavilon (Denisovy sady) 5. Vila Tugendhat – zahrada a skleněný pokoj (Černopolní 45) 6. Jurkovičova vila – zahrada (Jana Nečase 2) 7. Památník Leoše Janáčka – zahrada (Smetanova 14) 8. Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity – skleník (Kotlářská 2) 9. Mendelovo muzeum – zahrada (Mendlovo nám. 1a) 10. Otevřená zahrada (Údolní 33)Botanická zahrada a arboretum Mendelovy univerzity (tř. Generála Píky 1)

Program festivalu a krátké anotace akcí (změna programu vyhrazena)

St 12I6

17:00 Slavnostní zahájení: Cooking with Cage – Macrobiotic Transcripts – Cheep Imitation Version (Besední dům - foyaer); Filharmonie Brno / Maciej Tworek

19:00 KONCERT: Penderecki, Xenakis, Scelsi, Kagel, Breier (Besední dům - sál)Exkurze po zvuku smyčcového orchestru v hudbě velikánů 2. poloviny 20. století. Skladba Scenario od Mauricia Kagela zazní jako soundtrack ke slavnému surrealistickému filmu Luise Buňuela a Salvadora Dalího Andaluský pes.

22:00 Rozeznění instalace: Lucier: Music on a Long Thin Wire (Nádvoří Domu pánů z Kunštátu)Zvukově-prostorová instalace světově proslulého skladatele a performera Alvina Luciera. Zvuk rozeznívané pětadvacetimetrové struny je zesilován a vlny se rozlévají po prostoru, ve kterém se odráží a zpětně ovlivňují vibrace struny.

Čt 13I6

17:00 Rozeznění instalace: Graham: Zahrada Orfeova – instalace na objednávku festivalu (Zahrada pod hradbami, park Špilberk)Rozsáhlá grafická partitura bude prezentována jako „hudba pro čtení" i jako „neviditelná plastika", zvukový masiv, stvořený za pomoci směrového reproduktoru ve spodní části zahrady. Divák/posluchač či náhodný návštěvník po vstupu do ozvučené výseče vyslechne klavírní interpretaci vizuálně atraktivní partitury, vystavené v prostoru bývalé vodárny u vstupu do zahrady.

21:00 KONCERT a rozeznění instalace: Vtípil: Nápěvy domova – instalace na objednávku festivalu (Hudební pavilon v Místodržitelské zahradě, Denisovy sady)Revitalizovaný prostor Hudebního pavilonu v Místodržitelské zahradě, který ještě mezi válkami sloužil k promenádním koncertům a komorním hudebním prezentacím. Instalace upomíná na hudebnost místa a staví na silném česko-německém charakteru předválečného Brna.

Pá 14I6

19:00 Rozeznění instalace: Monahan: A Piano Listening to Itself – Brno Variation (Vila Tugendhat – zahrada)Monahanova skladba vychází z hudby skladatelů Leoše Janáčka a Henryho Cowella, kteří se v Brně krátce setkali. Útržky jejich děl budou znít ze dvou klavírů umístěných v zahradě. Na vyznění skladby se podílí i náhodná činnost přírody, kdy především vítr dotváří efekt skladby rozechvíváním strun, podobně jako u Aeolových harf.

21:00 KONCERT (jediné provedení instalace): Harder: Grigio Due (Vila Tugendhat – skleněný pokoj)Zvuková instalace německého hudebního skladatele na několik desítek minut rozezvučí mimořádný prostor skleněného pokoje. Posluchači nabídne vstoupit do nečekaného prostoru zvuků, spojeného s výhledem na setmělé Brno.

So 15I6

14:00 Rozeznění instalace: Bosshard, Hitz, Fommelt: Sound Garden – Brno Variation (Jurkovičova vila – zahrada)Instalace z reproduktorů, využívající solární energii, je on-line napojena na středisko tvůrčího týmu „klanghimmel" a její struktura a charakter jsou tak po celou dobu instalace průběžně upravovány a měněny.

16:00 Rozeznění instalace spojené s komorním koncertem: Curran: Gardenning with John (Památník Leoše Janáčka – zahrada)Interaktivní, audiovizuální instalace Cageova přítele Alvina Currana se odvolává na skladatelovy záliby: houbaření, vaření a zahradničení. Zahradní domek je rozezněn samply (včetně zvuků připravování a vaření hub a útržků rozhovorů), které Curran nahrál a sebíral pro svůj zvukový portrét Johna Cage Erat verbum John (2000).

18:00 KONCERT: Berg, Ištvan, Stern, Zorn, Piňos, Filípek (Besední dům - sál), Miloslav Ištvan Quartett (MI4)Mladé perspektivní těleso s mimořádně zodpovědným přístupem k prováděným skladbám představí posluchačům své umění na dílech pevně ukotvených ve svém repertoáru (Berg, Ištvan, Piňos), která budou konfrontována s tvorbou světových veličin J. Zorna a M. Sterna. Ve světové premiéře a na objednávku festivalu zazní nová kompozice Štěpána Filípka.

21:00 KONCERT: Bosetti, Abrahams: We Who Had Left (Vila Tugendhat – skleněný pokoj)Dva mimořádní hudebníci představí svůj unikátní projekt pro zpěv a klavír, reflektující odkaz Leoše Janáčka.

Ne 16I6

14:00 První provedení kompozice / rozeznění instalace: Vítková – instalace na objednávku festivalu (Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity – skleník)„Hudební průvodce" po zvukových projevech exotických rostlin, které mladá brněnská skladatelka zaznamenává a přetváří v unikátní hudební dílo.

17:00 Rozeznění instalace: Prime: Mendel's pea varieties (instalace na objednávku festivalu) (Mendelovo muzeum – zahrada)Vystudovaný biolog Michael Prime vzdává hold průkopnickému a ve své době nedoceněnému objevu „otce genetiky" Gregora Mendela. Záhon s hrachem je ve skutečnosti propracovanou zvukovou instalací, dlouhodobě ozvučující přirozený růst hrachu.

19:00 Rozeznění instalace a performance: Suchánek – instalace na objednávku festivalu (Otevřená zahrada) Převážně elektronické instalace umísťuje často v přírodě a zvláštních prostorách, které se stávají čitelnou, významovou součástí díla. Jiří Suchánek se ve své tvorbě systematicky a především synesteticky věnuje zvukové instalaci ve veřejném, neveřejném či přímo přírodním prostoru. Zajímá jej především konfrontace technologie a přirozených, přírodních procesů. V otevřené zahradě představí unikátní větrný nástroj.

21:00 KONCERT: Palacký, Dörner, Capace: Garden Party (večer volné improvizace) (Botanická zahrada a arboretum Mendelovy univerzity)Večerní arboretum, létající osvětlené a ozvučené balónky a především svobodné, konvencemi nezatížené hledání, tvoření a nabízení zvuků, které rozeznívají nerušený prostor.

Doprovodné akce a spřízněné akce10. – 14. června vždy ve 23:15Český rozhlas 3 – VltavaHudební fórum s festivalem Expozice nové hudby10. 6. Ohlédnutí za Expozicí nové hudby 201211. 6. Zvuky zahrad12. 6. Skladby Luciera, Monahana a Currana13. 6. Autorské skladby v podání Dunami Ensemble14. 6. Živá diskuse na téma Expozice nové hudbyV průběhu festivalu můžete poslouchat Hudební fórum v několika brněnských klubech.

Výstava partitur Milana Adamčiaka v Kamenné kolonii

Brno Art Open 2013 – Sochy v ulicích IV.„Na hraně příběhu"12.  6. – 31.8. 201311. 6. V 18:00 Vernisáž přehlídky

Související

Více souvisejících

Filharmonie Brno Hrad Špilberk

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy