VIDEO: Legendární Depeche Mode po třech letech potěšili českého fanouška

Praha - Po třech letech se dnes v Praze objevila kultovní britská skupina Depeche Mode. Čeští fanoušci legendární hudebníky uvítali na stadionu v pražském Edenu s obrovským nadšením.

Zdroj: YouTube

Kapela, která v posledních desetiletích zásadně ovlivnila elektronickou hudbu, zahrála písně z nového alba Delta Machine i starší hity své dlouholeté kariéry, jako je Personal Jesus či Never Let Me Down Again. Hlavně ty publikum řádně rozproudily.Depeche Mode hráli v české metropoli pod širým nebem v teplém letním dni a publikum si podmanili od první chvíle. Role předskokanů se ujala skotská skupina Chvrches.Prahu si Dave Gahan, Andy Fletcher a Martin Gore užívají už od pondělí. Gore tu koncertem se svými parťáky oslavil své dvaapadesáté narozeniny, které má právě dnes. Nejvěrnější fanoušci si pro něj připravili dárek v podobě plakátků s nápisem Happy Birthday. V jednu chvíli si je dali všichni nad hlavu, aby je oslavenec viděl. Ten si je během zpěvu s viditelným dojetím přečetl."Je mu teprve dvacet pět," zavtipkoval Gahan. Zatímco Gore si užíval narozeniny, zpěvák, majitel nezapomenutelného barytonu, ani tentokrát nevynechal své tradiční taneční kreace včetně vyzývavých pohybů pánve a víření kolem mikrofonu.Na stadion se dnes vydali lidé různých generací. Vidět ale byli hlavně třicátníci a čtyřicátníci, které hudba Depeche Mode provází od puberty, kdy se mnozí oblékali do černé barvy a nosili vystříhané vlasy."Depešáky poslouchám od základky, jejich dnešní koncert je už dvanáctý, který uvidím a uslyším - zrovna nedávno jsem to počítal," řekl pětatřicetiletý Václav Paleček, který svoje oblíbence viděl nejen v Česku, ale i v zahraničí.Někteří čeští fanoušci pamatují i vůbec první koncert Depeche Mode v Praze, který se odehrál ještě před pádem komunismu v roce 1988. Od té doby již uplynulo čtvrtstoletí, muzikanti si poté českou metropoli oblíbili a pravidelně se sem vracejí. Příznivci "depešáků" nebudou tentokrát muset čekat ani jeden rok, kapela znovu přijede už v únoru příštího roku.Skupina Depeche Mode je původem z Basildonu v Anglii. Byla založená v roce 1980. Jejich hudební styl by se dal nejlépe charakterizovat jako synth rock nebo také synth pop (používání umělých zvuků, vytvářených syntezátory a samplery). Staly se jednou z nejvytrvalejších a nejúspěšnějších hudebních skupin, které se objevily během New Wave a New romantic éry. Mnoho jejich klipů se často opakovalo na MTV a Fuse (americké kabelové hudební tv stanice). Díky svému inovativnímu dílu, nahrávacím technikám a použití vzorkování (ang. sampling), ovlivnili mnoho dnes populárních umělců. Jejich album Violator z roku 1990 je považováno za klenot elektronické hudby. Ačkoli jsou významní pro moderní techno scénu, zůstávají nadále u alternativní hudby.Celosvětově za léta kariéry podle dostupných zdrojů prodali na 100 milionů alb a singlů.

Související

Depeche Mode ve studiu.

Depeche Mode oznámili další dva koncerty v Česku

Legendární anglická kapela Depeche Mode se také v příštím roce vrátí do České republiky. V pondělí oznámila další šňůru v rámci turné Memento Mori, která odstartuje v lednu. Pražské zastávky připadají na konec února. "Depešáci" u nás vystoupí i tento měsíc.

Více souvisejících

Depeche Mode

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy