Český slavík v troskách: Tomáš Klus se odhlásil z ankety. Proč?

Praha - Tomáš Klus se dnes odhlásil z ankety Český slavík, jejíž předminulý ročník v kategorii zpěváků vyhrál a v posledním ročníku skončil druhý. Oznámil to na svém facebookovém profilu. Pravdivost prohlášení ČTK potvrdil Klusův manažer Radomír Pivoda. "K celé záležitosti se vyjádřím později, jsem nyní v zahraničí," řekl ČTK ředitel ankety Český slavík Jaroslav Těšínský.

Protestem proti údajné cenzuře se tak populární písničkář připojil ke zpěvákovi Monkey Business Matěji Ruppertovi, který se ve středu rozhodl pořadatelům Českého slavíka vrátit cenu Skokan roku, kterou v anketě získal v roce 2006. Důvodem je vyřazení letošního vítěze kategorie Hvězda internetu rappera Martina Pohla vystupujícího pod jménem Řezník.

"Po krátké diskusi se svým Svědomím vám se vší vděčností za dosud svěřené Hlasy děkuji, a neb si jich vážím, prosím v příštím roce spíš o osobní předání formou pobytí spolu kdesi na turné, či festu, neb s nimi v prostředí, kde trpí Svoboda, neumím nakládat. Odhlašuji se tímto z ankety Český Slavík Mattoni, protože nejsem s to ztotožnit se s něčím, co se nějak tváří a jinak je," napsal na facebooku Klus. Zároveň se kriticky vyjádřil i k dalším věcem provázejícím letošní předávání cen ve Státní opeře.

Na facebooku si Klus mimo jiné stěžuje na údajné zneužití v reklamní kampani, k níž dali zástupci ankety souhlas bez jeho vědomí. Také kritizuje potíže se zvukem v přímém přenosu, za které se postiženým umělcům prý nikdo ani neomluvil. Klus dále píše, že přestože dopředu odmítl převzetí ocenění za píseň Cesta, na které hostuje s kapelou Kryštof, které podle jeho názoru patří hlavní zásluha na úspěchu písně, byl v přímém přenosu vyzván k příchodu na pódium.

Klus ve svém textu naznačuje, že vzít Řezníkovi cenu není řešením, přestože se s jeho výrazovými prostředky neztotožňuje. "...vzhledem k jazykovým prostředkům Řezníka je tohle zhruba hranice, kde já ve svých textech končím. A on začíná," podotkl s tím, že "tenhleten maník o něčem zpívá a poslouchá to velká spousta lidí. Logicky tedy patří na Slavíky, neb zde promlouvají vaše Hlasy".

Musica Bohemica se ke kauze "Řezníka" vyjádřila takto: Neposuzujeme uměleckou stránku Řezníkovy produkce. Rozhodně však nechceme a nebudeme podporovat propagaci extrémního násilí, kterou systematicky dělá ve svých textech i obchodních aktivitách. Například ubližování ženám (viz skladba "Ta holka v mym sklepě") jednoznačně odmítáme a nebudeme ho podporovat. Stejně tak nemůžeme souhlasit s jeho prodejem triček s nápisy typu "Znásilnění je skvělý".

Anketa zpěvácké popularity Český slavík (dříve Zlatý slavík) patřívala k prestižním oceněním. Výsledky se z politických důvodů dokonce falšovaly, protože svědčily o tom, že ačkoli je dotyčný (Marta Kubišová či Pražský výběr) u mocných v nemilosti, stojí za ním početný dav příznivců.

To vše už je dávno pryč. Dnešní Český slavík je tak spíš na úrovni oblastní soutěže zahrádkářů. Organizátoři se nabubřelým ceremoniálem snaží udržovat představu o jeho důležitosti, ale jak její průběh, tak i výsledky je zrazují. Hudební fanoušci pak jejich snahu dílem ignorují a dílem se jí vysmívají, napsal server tyden.cz.

Předávání cen vítězům mělo letos opět podobu druhořadé estrády, u které se většina diváků nejenže nebaví, ale už ani nemá potřebu se nad ní rozčilovat, pohoršovat či psát naštvané dopisy tvůrcům. Kdo by se kvůli nim hledal s obálkou a investoval do známky? Ještě tak maximálně nějaký ten komentář na internetové diskusi u výsledků.

Související

Ewa Farna, Český slavík 2023

Český slavík 2023: Ewa Farna absolutní vítězkou. Triumfovali také Ztracený, kapela Kabát a Václav Neckář

Ewa Farna (30) se stala nezpochybnitelnou hvězdou večera na udílení Českého slavíka. Nejenže získala zlatou sošku v kategorii Zpěvačka roku, přičemž porazila legendární Lucii Bílou (57), ale triumfovala i jako absolutní vítěz Slavíka. Její tvář v okamžiku vyhlášení jména mluvila sama za sebe – byla úplně překvapená. Během emocionálního projevu se zpěvačce nedokázaly ubránit slzy. Do síně slávy Českého slavíka vstoupil Václav Neckář. Cenu za objev roku dostala Tereza Balonová. Ocenění v 61. ročníku hudební ankety převzaly v pražském Foru Karlín. 

Více souvisejících

Český slavík Tomáš Klus

Aktuálně se děje

včera

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Lex Ukrajina prošel. Sněmovna prodloužila ochranu pro ukrajinské uprchlíky

Poslanecká sněmovna schválila vládní novelu, která prodlužuje dočasnou ochranu pro ukrajinské uprchlíky před ruskou agresí. Těm, kteří se rozhodnou zůstat v Česku a nepotřebují tuto ochranu, bude nově nabídnuta možnost speciálního dlouhodobého pobytu. Sedmou změnu zákona, známou jako lex Ukrajina, nyní posoudí výbory pro bezpečnost a sociální politiku.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

sport

EURO 2024: Modričovo odčinění neproměněné penalty přišlo vniveč, Španělé s přehledem postoupili

Chorvatský veterán Luka Modrič nechtěl, aby duel s Itálií byl jeho dost zřejmě posledním reprezentačním zápasem v kariéře. A dělal to pro to maximum. V zápase téměř o všechno pro Chorvatsko mohl skórovat ve druhé půli už z penalty, ale další pokutový kop na tomto Euru Chorvaté neproměnili. Nakonec to nevadilo, jelikož za necelou minutu se míč dostal před italskou branku znovu, tam si ho našel právě Modrič a nekompromisně zavěsil. Zbytek zápasu strávil už na lavičce a samou nervozitou tlačil časomíru ke konci duelu. Jenže v poslední osmé minutě nastavení se přeci jen Italům vyrovnat zásluhou Zaccagniho střely a výrazně tak zkomplikoval Chorvatů naděje na postup do osmifinále. To Španělé potvrdili, že hrají na Euru zatím nejlepší fotbal a po výhře 1:0 nad Albánií se můžou těšit z postupu z prvního místa skupiny B s devíti body na kontě. 

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Rusko zakázalo přístup k desítkám médií z EU

Ruské ministerstvo zahraničních věcí v úterý oznámilo, že zakáže přístup k vysílacím zdrojům desítek médií z Evropské unie. Toto rozhodnutí je odvetou za zákaz Unie vůči třem ruským médiím, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Energetika

Evropská rada chce posílit pomoc Ukrajině. Elektrárny navrhují lepší řešení, než posílání peněz

Lídři Evropské unie vyzvou ke zvýšení vojenské a finanční pomoci Ukrajině. Obávají se zvyšující se intenzity ruských útoků proti elektrárnám, kvůli kterým žijí miliony Ukrajinců po tmě. Šéf největší ukrajinské energetické společnosti Ukrenergo vyzývá, ať evropské země neposílají humanitární pomoc, ale „aby přišly na Ukrajinu, vydělaly peníze a zvýšily výrobní kapacitu“. 

včera

včera

včera

Bolton, John

Jak zajistit mír v Asii? Vyzbrojte Jižní Koreu jadernými zbraněmi, navrhuje Bolton

Bývalý poradce USA pro národní bezpečnost John Bolton v úterý v Soulu prohlásil, že opětovné umístění amerických taktických jaderných zbraní do Jižní Koreje by mohlo posílit její schopnost odstrašování vůči severokorejským hrozbám, zvláště v době, kdy se prohlubují vztahy mezi Severní Koreou a Ruskem, uvedla agentura Jonhap. 

včera

Metro C nepojede v úvodu prázdnin v celé délce trasy. Bude výluka

Pražskou hromadnou dopravu čeká na úvod letních prázdnin v jedné oblasti zatěžkávací zkouška. Na jednom z úseků linky metra C bude totiž po dobu pěti dní přerušen provoz. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy