Cyklus koncertů Jeunesses musicales zahájí sopranistka Věra Likérová

Ostrava - Dlouho očekávaný dramaturgicky výjimečný cyklus čtyř koncertů Jeunesses musicales bude zahájen známou sopranistkou Věrou Likérovou. Vítězka Mezinárodní pěvecké soutěže Ad honorem Mozart a laureátka několika mezinárodních pěveckých soutěží zazpívá ve čtvrtek 30. ledna celkem tři krásné árie.

Příští rok uplyne 20 let od chvíle, kdy Janáčkova filharmonie Ostrava jako první v České republice uvedla do života tento jedinečný abonentní cyklus. Jedná se o výjimečnou hudební řadu, která umožňuje studentům základních uměleckých škol, konzervatoří a hudebních fakult prezentovat po boku špičkového profesionálního orchestru svůj talent a dovednosti před laickou i odbornou veřejností. Tento cyklus umožnil objevit takové talenty jako například houslistku Martinu Bačovou nebo klavíristu Lukáše Vondráčka. Také mezi členy orchestru najdeme celou řadu těch, kteří první setkání s ostravským orchestrem absolvovali v rámci této koncertní řady.První koncert čtyřdílného cyklu Jeunesses musicales je na programu 30. ledna od 18 hodin.Ve společenském sále se představí dvě sólistky. Sopranistka Věra Likérová, která koncert zahájí, zazpívá tři árie. Nejprve to bude árie Gildy z Verdiho Rigoletta, dále árii Blondy a Mozartova Únosu ze serailu a ke slovu se dostane i opereta v podobě árie Adély ze Straussova Netopýra. Poté ke klavíru usedne Johanna Haniková, která pro tuto příležitost nastudovala Beethovenův Klavírní koncert č. 1. Závěr koncertu bude patřit už jen Janáčkově filharmonii a Mendelssohnově Symfonii č. 4 takzvané Italské. Koncert bude řídit Kaspar Mänd, kterého si možná někteří ze stálých návštěvníků vybaví z dirigentských kurzů Pařížské konzervatoře pod vedením Zsolta Nagye.Vystoupení začínajících hudebníků, kteří se v rámci jednotlivých koncertů prezentují většinou na menší ploše než etablovaní sólisté, je také zajímavé pro mladé posluchače. Koncerty jsou totiž dramaturgicky daleko vstřícnější k posluchači než většina koncertů symfonických cyklů. V době, kdy mezi dospívajícími převažuje především poslech hudby reprodukované, to může být velké plus především, pokud se jedná o první nezprostředkované setkání s klasickou hudbou.Další koncerty jsou naplánovány 20. února, 13. března a 3. dubna. Jednotlivé vstupenky v ceně 140 nebo 160 Kč lze zakoupit v pokladně DKMO nebo v pobočkách Ostravského informačního servisu. V případě zájmu o abonentku (390 nebo 450 Kč) na celý cyklus se obraťte na oddělení předplatného Janáčkovy filharmonie (tel.: 597489466, e-mail: abonma@jfo.cz). Informace o prodejní době i programu dalších koncertů naleznete také na webových stránkách www.jfo.cz.

Věra Likérová (sopranistka)

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 51 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Bouřka, ilustrační foto.

Počasí: V Česku dnes opět hrozí silné bouřky

V Česku ve středu po několika dnech opět udeří bouřky. Podle aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v nich může na Moravě a ve Slezsku spadnout až 50 milimetrů srážek. Hrozí také krupobití. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi do veledůležitého duelu s Tureckem nastoupí bez Schicka. Stav Baráka se po horečce lepší

Když během zápasu s Gruzií (1:1) předčasně odešel ze hřiště kanonýr Patrik Schick, nevěstilo to nic dobrého. Přestože po zápase byl český trenérský štáb ještě v naději, že by snad mohl fotbalista Leverkusenu být k dispozici pro utkání s Tureckem, nyní za zákulisí přichází neoficiální informace o tom, že Patrik Schick dispozici pro duel s Tureckem nakonec nebude. Schick není navíc jediným, nad kterým visí otazník. Třeba Antonína Baráka pro změnu trápila horečka, před posledním duelem ve skupině se ale podle svých slov cítí dobře. Lukáše Provoda pak pro změnu trápí lehký výron kotníku. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy