Temperamentní dirigent a precizní houslista vystoupí na koncertu PKF – Prague Philharmonia

Praha – Stoupající hvězda operního světa dirigent Enrique Mazzola se představí během koncertu orchestrálního cyklu PKF – Prague Philharmonia 23. února od 19:30 hodin ve Dvořákově síni Rudolfina. Temperament tohoto mladého Itala konvenuje s dramaturgicky pestrou náplní večera, kterou ještě podtrhne vystoupení bývalého koncertního mistra PKF – Prague Philharmonia, nynějšího primária věhlasného Bennewitzova kvarteta, houslisty Jakuba Fišera.

Celý večer je koncipován jako průřez tvorby významných autorů od vrcholného klasicismu až po dvacáté století, a zahájí jej svižná předehra opery Il signor Bruschino italského operního mistra Gioacchina Rossiniho. Poté již dá náročná skladba, Koncert pro housle a orchestr č. 1 B dur, KV 207 od Wolfganga Amadea Mozarta, kladoucí nároky na preciznost a přesnost interpreta, vyniknout právě umění sólisty večera – primária Bennewitzova kvareta, jenž se řadí do absolutní světové špičky, Jakuba Fišera.Dirigent a zároveň hudební ředitel L'Orchestre national d'Île de France, Enrique Mazzola, jehož vystoupení v Rudolfinu potvrzuje, že PKF – Prague Philharmonia usiluje o to svěřovat řadu svých prestižních orchestrálních koncertů do rukou neokoukaných, přitom renomovaných dirigentských tváří, posléze přesune program opět do Itálie. Prostřednictvím nejvýznamnějšího italského impresionisty Ottorina Respighiho a jeho skladby Botticelliovský triptych vzdá hold dílu slavného malíře. Závěr v této sezoně již druhého koncertu, který je poctou francouzskému skladateli dvacátého století Dariu Milhaudovi, pak bude patřit jeho baletu Vůl na střeše, op. 58, jenž určuje název celého večera a je znatelně inspirován autorovými zážitky z karnevalu v Riu de Janeiru.

Koncert se uskuteční 23. února 2014 od 19:30 hodin ve Dvořákově síni Rudolfina. Poslední volné vstupenky můžete zakoupit v předprodeji v kanceláři PKF – Prague Philharmonia, Husova 7, Praha 1 nebo online prostřednictvím webových stránek www.pkf.cz.

Související

Paul Meyer, foto: archiv umělce

Na dalším koncertu PKF – Prague Philharmonia se představí hudebník Paul Meyer

Praha – Šestý orchestrální koncert aktuální sezony PKF – Prague Philharmonia připravuje pro své posluchače již v neděli 8. března další skvělý umělecký zážitek. Tentokrát se na koncertu, který se odehraje ve Dvořákově síni Rudolfina, představí jeden z nejpopulárnějších francouzských sólo klarinetistů Paul Meyer.
Orchestr PKF – Prague Philharmonia

Violoncellová hvězda Mischa Maisky zazáří na koncertu PKF – Prague Philharmonia

Praha – Hned dvě speciality připravuje PKF – Prague Philharmonia na svém pátém orchestrálním koncertu aktuální sezony, který se uskuteční v neděli 18. ledna ve Dvořákově síni Rudolfina. Kromě šéfdirigenta Jakuba Hrůši opět stane v čele orchestru světový violoncellový virtuos Mischa Maisky, jehož s PKF spojuje dlouholetá úspěšná spolupráce, a svého premiérového uvedení se dočká čerstvá novinka současného českého skladatele Miroslava Srnky.

Více souvisejících

Prague Philharmonia

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod

Hakeem Jeffries, vůdce demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů, v neděli zdůraznil, že USA musí nadále podporovat Ukrajinu, aby zabránily rozsáhlejší válce. Za zdržení dodávek pomoci pro Ukrajinu obvinil frakci v řadách Republikánské strany, která je nakloněna Rusku, informuje stanice CBS News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy