Hvězdou Jarního Gala pro Struny podzimu bude violoncellista Yo-Yo Ma

Praha – Hostem letošního Jarního Gala bude jedinečný violoncellista Yo-Yo Ma, který se do Prahy vrací po dlouhých 21 letech. Držitel šestnácti cen Grammy, ikona hudebního světa a hledač nových cest propojující tradici s modernou napříč hudebními styly vystoupí již 27. dubna na Jarním Gala pro Struny podzimu ve Španělském sále Pražského hradu.

Yo-Yo Ma je mužem širokého rozhledu a aktivit, překračující běžné angažmá hudebního virtuóza. Pracuje v širokém společenském kontextu od vzdělávání mladých hudebníků až po neúnavnou propagaci hudby jako důležitého kultivačního nástroje vedoucího k porozumění mezi lidmi. Se stejným zápalem hraje v prestižních koncertních sálech, na inauguraci amerických prezidentů i uprostřed obchodního centra. Světová pódia sdílí jak s největšími postavami hudební historie se stejně nakažlivou energií, tak se studenty a hudebními nadšenci.Yo-Yo Ma na exkluzivním večeru Strun podzimu vystoupí po boku své dvorní pianistky Kathryn Stott. Společně přednesou skladby Igora Stravinského, Heitora Villa-Lobose, Astora Piazzolly, Manuela de Fally i Antonína Dvořáka, kterého Yo-Yo Ma zařadil na program speciálně pro tuto událost. „My jsme v Americe Dvořákovi skutečně tak vděční! Za to, jaký velký otisk své osobnosti a své hudební filozofie tu zanechal a co pro americkou hudbu vytvořil v celé její historii, přestože tu byl v podstatě tak krátce. Vždyť si uvědomte, že Dvořákovi studenti později vyučovali mimo jiné takové osobnosti, jako byli George Gershwin, Duke Ellington a Eric Copland..." vyznává se Yo-Yo Ma z obdivu ke skladateli v rozhovoru pro časopis Harmonie.Každý návštěvník této nevšední události získá nejen nezapomenutelný hudební zážitek, ale zároveň podpoří přední hudební festival s vytříbenou dramaturgií. Opět se tak spojí světy byznysu a umění, osvícených donátorů a vynikajících umělců. Koncert bude živě přenášet Český rozhlas Vltava. Více informací můžete nalézt také na www.strunypodzimu.cz.

Související

Dan Bárta

Dan Bárta a Tonya Graves zazpívají na Strunách podzimu

Praha – Festival Struny podzimu začne již příští týden, pořadatelé si ale nechali jedno hudební překvapení pro fanoušky na poslední chvíli. V rámci koncertního provedení oratoria Anthracite Fields vystoupí za doprovodu legendární skupiny Bang on a Can All-Stars a společně s Martinů Voices Tonya Graves a Dan Bárta.

Více souvisejících

Festival Struny podzimu

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy