Zemřel zpěvák Petr Muk. Asi spáchal sebevraždu

Praha - Ve věku 45 let zemřel v pondělí český zpěvák Petr Muk. Agentuře Mediafax informaci v pondělí potvrdil producent divadla Broadway Oldřich Lichtenberg.

Podle dostupných informací zpěvák skonal nenadále ve svém bytě v ulici Jana Masaryka na Vinohradech, kam byla před osmou hodinou ranní přivolána policie i záchranná služba. "Nemohu k případu sdělit žádné podrobnosti, rodina si to nepřeje," uvedla mluvčí záchranářů Jiřina Ernestová. Policie potvrdila, že v bytě byla nalezena mrtvola 45letého muže, zveřejnit jméno mrtvého ale neumožňuje náhubkový zákon. "Kriminalisté neshledali známky cizího zavinění smrti," poznamenala pouze mluvčí policie Andrea Zoulová. Příčinu úmrtí by měla odhalit nařízená pitva.

Zpěvák v minulosti přiznal, že trpěl maniodepresivní psychózou. "Je to nemoc, která postihuje zhruba jedno procento populace. Typické je pro ni střídání nálad - depresivních a mánických fází. Ty depresivní fáze bývají delší, u každého se ale tato nemoc projevuje jinak. S meniodepresivní psychózou se špatně žije, protože má vliv na mezilidské vztahy. Nemocní mají navíc tendenci k závislostem," řekla Mediafaxu psychiatrička z Krizového centra RIAPS Olga Zrcková.

"S Petrem jsem byl minulý týden několikrát, v pátek vydal své nové CD, které je mimochodem velmi dobré, a ještě v sobotu jsem mu dával lístky na Kiss, takže předpokládám, že byl ještě v neděli na koncertu," řekl Mediafaxu Oldřich Lichtenberg.

"Byli jsme velmi blízcí kamarádi, možná i kvůli tomu, že jsme měli podobné osudy a jsme oba Vodnáři. Naposledy jsem ho viděla před čtyřmi dny na křestu své desky. Byla jsem hrozně šťastná, že se vidíme. Byla to taková milá chvíle, řekli jsme si spoustu soukromých a intimních věcí o svém životě. Připadal mi hrozně v pohodě, měla jsem radost, že se dostal přes své nejtěžší období v životě. Ta zpráva dnes ráno mě hluboce zasáhla," řekla s pláčem agentuře Mediafax zpěvačka Bára Basiková.

"Je to strašné, byl to mladý člověk. My jsme se sice na pódiu nesetkali, protože jsem o generaci starší, ale jeho smrti je mi velmi líto. Byl to skvělý zpěvák," sdělila Mediafaxu zpěvačka Miluše Voborníková.

"Dozvěděl jsem se tu strašnou zprávu před pár minutami. Nejsem schopný to pochopit, protože i když Muk bral delší dobu antidepresiva, tak ještě minulý týden jsme pracovali na návratu skupinu Oceán. Příští rok na jaře jsme plánovali turné. Všechny staré skladby naší kapely byly připravené," uvedl pro Mediafax Jan Vozáry, lídr skupiny Oceán.

"Je to pro mne velký šok. Nikdy jsem sice s Petrem Mukem nedělala žádný větší projekt, ale setkali jsme se spolu párkrát pracovně, například při Silvestru na Nově. Měla jsem ho moc ráda. Byl to talent a hlas od Pánaboha a byl úžasný. Nemohu tomu věřit a strašně mě to mrzí, obzvlášť když si uvědomím, že to byl v podstatě ještě mladej kluk," řekla zpěvačka Naďa Urbánková.

"Úplně mne ta zpráva dostala. Petra jsem měla moc ráda. Dělali jsme spolu muzikál Golem. Nejvíc se mi líbil, když vystupoval ve skupině Shalom. Ale i teď byl skvělý. Skvělý hlas, takový jiný, než mnohé ostatní. Myslím si, že bude nesmírně chybět a i v soukromí, byl velmi milý a usměvavý. O jeho problémech jsem věděla, ale kdykoli jsme se viděli, nikdy na mne nepůsobil nijak depresivně, naopak. Bude mi chybět," sdělila zpěvačka a herečka Hana Křížková.

"Dozvěděl jsem se to od vaší agentury. Je to pro mne šok a dost nepochopitelné. Nemohu tomu uvěřit. Petr Muk byl můj dobrý známý. Občas jsme se někde pracovně sešli a často jsme spolu i mluvili. Je málo tak dobrých a výjimečných zpěváků, jako byl on. Je ho velká škoda, protože odešel ve věku, který je pro zpěváka často teprve začátkem vrcholu. Mohl toho ještě hodně nazpívat a odehrát. Je mi to nesmírně líto," řekl zpěvák Martin Maxa.

Slova pro vyjádření svého smutku nenacházel zpěvák Bohouš Josef. "Je to tragédie, byli jsme velcí souputníci, měl jsem ho rád. Potkávali jsme se na pódiu, vždyť on hrál i hlavní roli v mém muzikálu Mona Lisa," řekl Mediafaxu dojatý zpěvák.

"Naposledy jsme se potkali při účinkování v muzikálu Mona Lisa. Je mi to upřímně líto a o to více, že to byl talentovaný umělec. Zatím jsem zprávu o jeho smrti nevstřebala," řekla zpěvačka Hana Zagorová.

Zpěvák Lešek Semelka se o úmrtí Petra Muka dozvěděl z médií. "Tu zprávu jsem si před chvíli přečetl v novinách. Nějak mi to zatím nedochází. Byl jiná generace hudebníků, ale nějaké propojení mezi námi samozřejmě bylo. On sám mi kdysi řekl, že když mu bylo asi 13 nebo 14 let chodil na koncerty mojí kapely. Moje hudba ho ovlivnila. Vážil si mě a já jeho taky. Na koncertních pódiích jsme se míjeli, ale vzájemné sympatie tam určitě byly," uvedl Semelka.

"Je to šílené. Tou zprávou jste mě úplně zaskočili. Kvůli své nemoci měl velmi problematický život, ale hrozně jsem obdivovala, jak s touto nemocí bojoval. Byl to velmi talentovaný zpěvák, měla jsem tu čest s ním pracovat v muzikálu Golem. Naposledy jsme se potkali na výročním koncertu Evy Pilarové. Vypadal hrozně spokojeně a zdálo se, že se mu v životě všechno konečně daří," řekla zpěvačka Petra Janů.

"Po nedělním neskutečném zážitku našich zlatých mistrů je to zpráva, kterou nemohu vůbec vstřebat. Nemám slov a je mi to neskutečně líto. Byl to moc milý kolega a obrovský talent. Prožila jsem s ním spoustu nádherných představení v muzikálu Johanka z Arku a je mi strašně líto, že bude teď naše branže ochuzená o jeho překrásný hlas s barvou, kterou u nás nikdo nemá," sdělila Mediafaxu zpěvačka Lucie Bílá.

"Nemohu ani popsat, co prožívám. Jsem velmi smutný. Velmi dobře jsem si s ním rozuměl, byl to špičkový interpret. Jsem pyšný na to, že jsem se ocitl v takové konkurenci. Moc mě jeho smrt zasáhla. Vím, že se léčil, počkám si ale na oficiální zprávu. Byl to skvělý zpěvák, milý a úžasný kolega a vím, že měl radost ze svého nového alba. O to víc jeho smrt nechápu," uvedl pro Mediafax zpěvák Karel Gott.

"Petra jsem znala velice dobře už od svého raného věku. Poprvé jsme se na pódiu potkali během natáčení televizního pořadu Šance. To mi bylo 12 nebo 13 let. Byl to úžasný zpěvák a velmi charismatický člověk. Písně jeho kapely Shalom jsem milovala. Cítím to jako velkou ztrátu," sdělila zpěvačka Tereza Kerndlová.

"Mám smíšené pocity. Je to nepochopitelné. Zaslechl jsem zprávy, o tom, že si vzal život. Nevím, co se v jeho životě stalo, že to skončilo takovým způsobem. Nečekal jsem to. Kamarádů jsem už ztratil hodně, ale člověka to neotupí," uvedl zpěvák Petr Janda.

"Odchod Petra Muka je velkou ztrátou české kultury, ale ještě větší ztrátou pro jeho rodinu. Chtěl bych proto vyjádřit pozůstalým, hlavně pak jeho manželce Evě a dceři Noemi, upřímnou soustrast. S Petrem Mukem odchází vynikající hudebník a skvělý člověk, který svou hudbou dokázal přinést radost a štěstí desítkám tisíc lidí. Měl jsem možnost ho při naší několikaleté spolupráci poznat osobně a vím, že velmi miloval svou rodinu a své posluchače. Bylo mi velkou ctí s ním spolupracovat a jsem plně k dispozici jeho rodině, pokud bych jí mohl být s čímkoli nápomocen," uvedl předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Petr Muk se narodil 4. února 1965 v Českém Krumlově. Vystudoval stavební průmyslovku v Českých Budějovicích a od svých 15 let hrál a zpíval s různými punkovými a undergroundovými skupinami. Od roku 1985 působil se skupinou Oceán a od roku 1992 vystupoval s formací Shalom.

Debutovou desku vydal v roce 1997 jako sólový interpret. Na svém kontě má také účinkování v několika českých muzikálech - Rusalka, Johanka z Arku, Galileo nebo Mona Lisa. V současné době v žádném muzikálu neúčinkoval.

Deset let svojí sólové dráhy zrekapituloval na kompilačním albu Slunce/To nejlepší, které později vyšlo ještě spolu s DVD Zrcadlo.

Zásadním krokem v kariéře Muka bylo přeobsazení jeho p.m. bandu, který tvoří bubeník Tomáš Waschinger, kytarista a klávesista Luděk Fiala, baskytarista Vladimír Srb a vokalistky Petra Peterová a Zuzana Benešová.

Petr Muk vydal letos 21. května po dlouhých pěti letech novinkové album s názvem V bludišti dnů. Z prvního manželství má zpěvák dvě dospělé dcery, s manželkou Evou pak dceru Noemi, které budou v srpnu čtyři roky.

Související

Hyenismus: Fotky mrtvého Muka a Dlouhého chtěl muž prodat za statisíce!

Hyenismus: Fotky mrtvého Muka a Dlouhého chtěl muž prodat za statisíce!

Praha - Praha/Tábor – Pondělní vydání deníku Blesk přišlo na své titulní straně se šokujícím odhalení. Redakce totiž měla možnost odkoupit fotografie zemřelého zpěváka Petra Muka (†45), který se udusil zvratky 24. května loňského roku, a herce Vladimíra Dlouhého (†52), jenž skonal 20. června 2010 na rakovinu žaludku. Muž chtěl za fotografie neuvěřitelných sto dvacet tisíc korun. V úterním vydání Blesku redaktoři kauzu rozvinuli a čtenáře informovali, odkud snímky pocházejí.

Více souvisejících

Petr Muk úmrtí

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy