Česká filharmonie protestovala proti krokům ministra kultury koncertním happeningem

Praha - Krátkým koncertním happeningem, na kterém zazněly tři Slovanské tance, demonstrovali členové orchestru České filharmonie. Skladby Antonína Dvořáka zazněly ve čtvrtek ve 13 hodin na schodech pražského Rudolfina.

Po čtvrthodinovém koncertu, kterým filharmonici nalákali více než třísetčlenné publikum, violista Ivan Pazour přednesl základní požadavky orchestru."Protestujeme proti zneužívání moci ministrem Riedlbauchem, proti čistkám v kultuře a proti jmenování šéfů kulturních institucí bez výběrového řízení," stojí v prohlášení České filharmonie. Zároveň v něm požadují, aby byly anulovány všechny kroky ministra kultury namířené proti České filharmonii a dalším kulturním institucím. "Chceme také, aby bylo jeho rozhodování omezeno a aby bylo zahájeno nezávislé prošetření hospodaření Václava Riedlbaucha za dobu, kdy stál v čele České filharmonie," uvedl orchestr v oficiálním prohlášení.Happening byl jedním ze způsobů, jak České filharmonie protestuje proti odvolání tehdejšího ředitele Vladimíra Darjanina a proti tomu, že ministr kultury Václav Riedlbauch jmenoval nového ředitele Václava Kasíka bez výběrového řízení.Nový ředitel Václav Kasík se ve čtvrtek dopoledne poprvé sešel s Uměleckou radou České filharmonie. Podle předsedkyně rady Jany Brožkové ale schůzka neměla žádný výsledek. "Přišel, ale k ničemu jsme nedošli. Jak nám oznámil, odstoupit nehodlá," řekla Mediafaxu.Odpoledne se sešel Kasík, který byl dříve odvolán z funkce ředitele Českého rozhlasu, osobně také s celým orchestrem. "Pan Kasík od nás dostal stanovisko, že nesouhlasíme s odvoláním Vladimíra Darjanina a se jmenováním pana Kasíka a zárověň žádáme, aby byly přehodnoceny a přezkoumány tyto kroky. Kasík ze schůzky odešel s tím, že ho orchestr nebere jako svého nového ředitele," řekla Mediafaxu Jana Brožková, která zároveň upřesnila, že Kasík se snažil celému orchestru vysvětlit své jednání."Zatím nemáme stanovenou žádnou další schůzku, kde bychom s panem Kasíkem dále řešili aktuální situaci," dodala Brožková.Orchestr proti jmenování nového ředitele Václava Kasíka protestoval již od začátku. "Dobře víme, za jakých okolností funkci přijal a zároveň za jakých okolností odcházel z Českého rozhlasu," uvedl Pazour.Členové orchestru tvrdí, že budou v protestních akcích pokračovat. "Od současného ministra očekáváme, že zvolí nejlepší řešení a odstoupí a nechá řízení ministerstva svým náměstkům," řekl Pazour a doplnil, že pomocí protestů chtějí filharmonici přilákat pozornost premiéra.Kasík ve funkci ředitele České filharmonie nahradil Vladimíra Darjanina. Toho odvolal ministr kultury 7. května za údajné špatné hospodaření a nevhodné vedení státní příspěvkové organizace. "Vladimír Darjanin neměl šanci za půl roku předvést svoje vize. Předvedl nám je, víme o nich, ale měly se začít realizovat až od příští sezóny. Takže jeho odvolání bylo velice ukvapené, protože až pak by se ukázalo, jestli jsou ty vize reálné nebo ne," podotkl violista.Za Darjaninem stojí většina členů orchestru.Kasíka novým ředitelem filharmonie jmenoval Riedlbauch 19. května.

Související

Hudba, ilustrační foto

Festival Pražské jaro bude letos on-line, chystá se deset koncertů

Festival Pražské jaro se vzhledem k opatřením proti šíření koronaviru letos uskuteční on-line. Organizátoři připravují přibližně deset živě přenášených koncertů, které budou k dispozici zdarma prostřednictvím webových stránek Pražského jara. Vybrané koncerty do svého programu rovněž zařadí Česká televize a Český rozhlas. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Pražského jara Pavel Trojan.

Více souvisejících

česká filharmonie

Aktuálně se děje

včera

včera

Princ William se svou rodinou

Princezna Kate se zotavuje z vážné nemoci. Potřebuje dvě věci

Britskou monarchií letos otřásají v základech zdravotní problémy jejích členů. Králi Karlovi III. i princezně Kate byla diagnostikována rakovina. Zatímco panovník se už opět objevuje na veřejnosti, jeho snacha se drží v ústraní. Lidem se ukáže, až dostane zelenou od lékařů. 

včera

včera

včera

včera

Antony John Blinken je americký demokratický politik a právník, od ledna 2021 ministr zahraničních věcí Spojených států amerických v Bidenově vládě.

Blinken dorazí příští týden do Prahy. Česko hostí jednání ministrů zemí NATO

Do Česka příští týden dorazí šéf americké diplomacie Antony Blinken, aby se zúčastnil jednání ministrů zahraničí členských zemí NATO. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na americké ministerstvo zahraničí. Blinken má také jednat s českým protějškem Janem Lipavským (Piráti) a dalšími činiteli o podpoře Ukrajiny či energetické spolupráci.

včera

včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Policie ztotožnila nejméně 50 lidí, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie eviduje po atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) přes 150 podnětů ohledně možného schvalování pokusu o vraždu. Ve více než 50 případech došlo ke ztotožnění autorů příspěvků, uvedl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) na páteční tiskové konferenci. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Josep Borrell, vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Nezastrašujte a nevyhrožujte. EU se nelíbí chování Izraele k ICC

Šéf evropské diplomacie Josep Borrell v pátek vyzval Izrael, aby "nezastrašoval a nevyhrožoval" soudcům Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu. Stalo se tak poté, co hlavní prokurátor ICC Karim Khan požádal o vydání mezinárodních zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta, informovala agentura AFP.

včera

včera

Robert Fico

Fico je stabilizovaný. Jeho stav se mírně zlepšil

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je po nedávném útoku stabilizován s mírným zlepšením. Na sociální síti o tom informovala Rooseveltova nemocnice v Banské Bystrici, kde je Fico hospitalizován.

včera

Aktualizováno včera

Jan Kačer

Zemřel známý herec a režisér Jan Kačer

Českou hereckou obec zasáhla před víkendem smutná zpráva. Ve věku 87 let zemřel v pátek dopoledne známý herec a režisér Jan Kačer, potvrdila to jeho rodina. Kačer patří k hvězdám nové vlny českého filmu.

včera

včera

Počasí: Nové varování před bouřkami. Hrozit budou i během víkendu

Bouřky hrozí po celém Česku nejen v pátek, ale také v sobotu. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes aktualizoval příslušnou výstrahu. Bouřky budou ojediněle i silné, uvedli meteorologové na sociální síti X.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy