Český slavík je zpátky. Prvního triumfu se dočkali Ewa Farna či Mirai

Českého slavíka v kategorii zpěvaček dnes poprvé ve své kariéře získala zpěvačka Ewa Farna. Nejvíc hlasů v kategorii kapel získala skupina Mirai. Zlatý slavíkem v kategorii Hip Hop & Rap se stal rapper Řezník. Ocenění vítězům obnovené hudební ankety Český slavík dnes organizátoři předali na slavnostním večeru v Hudebním divadle Karlín.

Do ankety se letos zapojilo přes 216.000 hlasujících, nejvíc od jejího vzniku v roce 1962.

V roce 2017 skončila Farna v dosud posledním ročníku ankety Zlatý slavík druhá. Letos v kategorii zpěvaček porazila Lucií Bílou a třetí Evou Burešovou. Cenu vítězce předala bývalá první dáma Dagmar Havlová.

Z kapel získala nejvíc hlasů skupina Mirai, v jejímž čele stojí zpěvák česko-japonského původu Mirai Navrátil. Druhá skončila Kryštof a bronzového slavíka si z Karlína odnesli členové rockové skupiny Kabát.

V kategorii Hip Hop & Rap zvítězil v Českém slavíku rapper Martin Pohl. Rapper vystupující pod jménem Řezník, který byl v roce 2013 z ankety vyloučen. Druhý nejvyšší počet hlasů letos získal Otakar Petřina známý pod uměleckým jménem Marpo. Třetí skončil rapper Raego, vlastním jménem Ladislav Pham.

V kategorii nejstreamovanější skladba na českém internetu zvítězila píseň Rozdělený světy rappera Viktora Sheena. Nejoblíbenější skladbou posluchačů rádia Impuls byla v karlínském divadle vyhlášena písnička Moje milá od Marka Ztraceného.

Slavnostním večerem provázeli herci Aleš Háma a Ondřej Sokol. Mezi hosty v zaplněném hledišti karlínského divadla byla kromě nominovaných hudebníků také Ivana Gottová, manželka zpěváka Karla Gotta, který se stal Zlatým či Českým slavíkem dvaačtyřicetkrát. Někteří hosté přišli na dnešní vyhlašování cen z pohřbu hudebníka Miroslava Žbirky. Jeho nedávné úmrtí připomněla při předávání cen skladba Fair Play, která se od zaplněného hlediště dočkala potlesku vestoje.

Celonárodní anketu o nejpopulárnějšího zpěváka, zpěvačku a hudební skupinu vymyslel v roce 1962 redaktor Ladislav Smoljak. Až do roku 1991 nesla název Zlatý slavík, letos se konala po čtyřleté přestávce. Naposledy se ceny udílely 25. listopadu 2017. Nově je prezidentem ankety matematik a podnikatel Karel Janeček.

Související

Ewa Farna, Český slavík 2023

Český slavík 2023: Ewa Farna absolutní vítězkou. Triumfovali také Ztracený, kapela Kabát a Václav Neckář

Ewa Farna (30) se stala nezpochybnitelnou hvězdou večera na udílení Českého slavíka. Nejenže získala zlatou sošku v kategorii Zpěvačka roku, přičemž porazila legendární Lucii Bílou (57), ale triumfovala i jako absolutní vítěz Slavíka. Její tvář v okamžiku vyhlášení jména mluvila sama za sebe – byla úplně překvapená. Během emocionálního projevu se zpěvačce nedokázaly ubránit slzy. Do síně slávy Českého slavíka vstoupil Václav Neckář. Cenu za objev roku dostala Tereza Balonová. Ocenění v 61. ročníku hudební ankety převzaly v pražském Foru Karlín. 

Více souvisejících

Český slavík Ewa Farna

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 6 hodinami

před 7 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Čína už se stává hrozbou nejen na Zemi, varuje NASA

Čína posiluje své kapacity ve vesmíru a využívá svůj civilní program k maskování svých vojenských cílů, řekl dnes ředitel amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Bill Nelson.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy