JazzFestBrno : Kapela Snarky Puppy míří do Česka

Americká kapela Snarky Puppy, jež záměrně ignoruje žánrové hranice a získává ocenění v kategoriích od jazzu po R&B, vyráží po dlouhé koronavirové pauze opět na evropské turné. Nevynechá při něm ani Českou republiku, když zahraje 22. října na festivalu JazzFestBrno a o den později v Praze na Strunách podzimu. Do Evropy Snarky Puppy zamíří ověnčeni nedávnou cenou Grammy za živé album Live at the Royal Albert Hall.

„Kapela Snarky Puppy se už přes deset let výraznou měrou podílí na tom, jak se jazz mění a rozvíjí. V hledáčku naší umělecké rady je i proto už delší dobu a máme velkou radost, že se konečně dočkáme jejich pražské premiéry,“ těší se na koncert ve velkém sálu Lucerny ředitel festivalu Struny podzimu Marek Vrabec. I v Brně si početný ansámbl odbude svoji premiéru. Koncert v moravské metropoli hostí Sono Centrum. „Snarky Puppy spoluvytváří trendy instrumentální hudby. Stále přicházejí s inovativními nápady, které zvyšují jejich atraktivitu. Jejich vystoupení oslovují široké spektrum posluchačů od rockových a R&B až po fanoušky world music, a i proto se koncert uskuteční na stání,“ říká umělecký ředitel JazzFestu Brno Vilém Spilka. Vstupenky na koncerty jsou k dispozici už nyní na webech strunypodzimu.cz a jazzfestbrno.cz.

Příběh kapely Snarky Puppy začal v texaském městě Denton. Město je to sice poměrně malé rozlohou, pro hudbu však velké významem. Od roku 1947 tam totiž funguje historicky první vysokoškolská jazzová katedra. Jejím absolventem je i basista Michael League, který Snarky Puppy založil jako desetičlennou sestavu pro účely školního projektu. Poté, co si kapela odkroutila premiéru v J&J Pizza na náměstí a tovaryšské povinnosti na dalších, často obskurních místech v Dentonu, se kapelník rozhodl nízkonákladově nahrát debutové album The Only Constant a zrealizovat turné po malých klubech a studentských party na trajektorii mezi Texasem a Leagueovou rodnou Virginií. Podobně vypadala i celá první dekáda fungování kapely – opakovaně křižovali Státy a hráli v jakékoliv díře, kde si pořadatel troufnul risknout jejich angažmá. Kapelník a pár jeho souputníků se mezitím přestěhovali do nedalekého Dallasu, aby získali ostruhy na tamní gospelové a R&B scéně. To se jim záhy podařilo a zároveň zaujali tamní ostřílené muzikanty, které mezi sebe nalákali jako hostující členy kapely. Tak se do rodiny Snarky Puppy dostali Bobby Sparks, Mark Lettieri, Bernard Wright nebo Shaun Martin.

Zlomovým bodem se ukázalo album z roku 2010 s názvem Tell Your Friends. Při natáčení využila kapela nejen síly živého vystoupení před diváky, ale za pačesy chytila i propagaci. Session byla zaznamenána i na video a pomocí kanálu YouTube a sociálních sítí se dostala konečně k širšímu okruhu posluchačů. Další výrazný postup na žebříku popularity přišel v roce 2013, kdy si Snarky Puppy i zásluhou spolupráce se zpěvačkou Lalah Hathaway vysloužili první cenu Grammy za nejlepší výkon v kategorii R&B. Grammy získali i za alba Sylva a Culcha Vulcha. Stejné pocty se dostalo i doposud poslední desce, natočené živě v Royal Albert Hall a vydané na prahu globální pandemie na jaře roku 2020. Rok 2022 v kalendáři Snarky Puppy svítí jako období návratu na koncertní podia i vydání zbrusu nového, už čtrnáctého alba Empire Central. V rámci turné konečně zavítají také do Prahy a Brna. „Jednotliví hráči a osobnosti na pódiu neustále posouvají naše skladby novými směry, což je pro mě hlavní kouzlo turné. Rád vidím, jak písně rostou,“ uzavírá kapelník Snarky Puppy Michael League.

Snarky Puppy Festival JazzFest Brno

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy