Skupina Katapult nahrála nový singl, turné k albu Nostalgia odloženo

Skupina Katapult natočila nový singl Zahrajem vám rokenrol!, který avizuje chystané nové album s názvem Nostalgia. Jeho přípravy stejně jako turné plánované od poloviny března stávající situace odsunula na pozdější dobu.

Letošní 45. výročí své existence chtěl Katapult oslavit se svými fanoušky na celoročním Nostalgia tour. Jednotlivé koncerty skupina kvůli opatřením proti šíření koronaviru přesouvá na podzim. ČTK o tom za vydavatelství Warner Music informovala Marcela Kočandrlová.

"Všichni víme, že termíny květen a červen začínají být nereálné. Celou jarní část jsme již přesunuli do období září - listopad 2020. Pokud vám nejde o život, nevracejte prosím vstupenky. Udělejte si tak investici do budoucna," uvedl na webu kapelník Oldřich Říha.

Říha s Katapultem natočil zatím poslední album Kladivo na život před čtyřmi roky. Album s devíti skladbami zní od prvních tónů titulní skladby jako typický Katapult známý přímočarým rockovým stylem. "Už AC/DC jasně řekli, že je fanoušci musí poznat na třetím akordu," podotkl před časem Říha.

Kapela byla oficiálně založena 7. srpna 1975 přejmenováním skupiny Mahagon na Katapult. Debutové album vydala skupina v roce 1978. Skládá se pouze z živých a syrově zahraných nahrávek. Byla těžko sehnatelná, na černém trhu se prodávala za 150 korun v době, kdy byla obvyklá cena tuzemské desky třetinová. Vedle Říhy stáli u zrodu skupiny baskytarista Jiří "Dědek" Šindelář a bubeník Anatoli "Tojla" Kohout. Na svém kontě mají zlidovělé hity Blues, Já nesnídám sám, Vojín XY nebo Hlupák váhá.

Kapelník Říha ze zakládající sestavy Katapultu zůstal sám. V roce 2007 nečekaně zemřel ve věku 61 let bubeník Kohout, který v kapele s přestávkami působil od jejího založení. Baskytarista Šindelář zemřel v lednu 2009 dva dny po svých šedesátých narozeninách. V té době v Katapultu bubnovala legenda českého bigbeatu Karel "Káša" Jahn, který o měsíc později zemřel v nedožitých 60 letech. Mrtvý je i další bubeník Katapultu Milan Balcar. Novými Říhovými spoluhráči se stali o generaci mladší baskytarista Andy Budka a bubeník Ondřej Timpl.

Po celou kariéru neopustil Katapult jednoduchý rock. Skupinu provázely i zákazy a nevraživost hudebních kritiků. Kapela vystoupila mimo jiné jako předskokan Deep Purple nebo Status Quo a koncertovala i na Nové scéně Národního divadla v Praze.

Související

Katapult, ilustrační fotografie

"Nevíme, co vláda nařídí." Skupina Katapult kvůli pandemii odkládá turné

Skupina Katapult, která letos v srpnu oslavila 45 let od svého vzniku, přeložila svoje podzimní turné Nostalgia na příští rok. Kapela, jejíž turné plánované od poloviny března narušila pandemie nového typu koronaviru, se chce vrátit na koncertní pódia v době bez restrikcí, omezování a nařizování. Proto ve spolupráci s pořadateli přesune koncerty na období duben až listopad 2021.
soudy

Zelení prohráli spor. Textař Vostárek vysoudil 350 tisíc za užití sloganu

Pražský vrchní soud dnes definitivně uzavřel spor někdejšího textaře skupiny Katapult Ladislava Vostárka a Strany zelených. Zelení se nynějšímu advokátovi Vostárkovi museli už dříve omluvit za to, že bez jeho vědomí použili v předvolební kampani slogan "A co děti? Mají si kde hrát?". Teď muž vysoudil ještě 350.000 korun, kterými se politická strana podle soudů na jeho úkor bezdůvodně obohatila. Další desetitisíce mu Zelení budou muset uhradit za náklady, jež mu vznikly v souvislosti s vedením sporu.

Více souvisejících

skupina Katapult Hudba Koncert Oldřich Říha (Katapult) kultura

Aktuálně se děje

před 29 minutami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy