Izraelský seriál Fauda je povedené akční drama, které dobylo Střední východ

RECENZE - Seriál z izraelské produkce ukazuje civilním, leč syrovým způsobem spletitou problematiku izraelsko-palestinských vztahů, které nejsou zdaleka tak černobílé, jak se může na první pohled zdát. Silným prvkem seriálu je důraz na osobní vztahy a rozhodnutí postav, jež musí volit mezi svými ideály a splněním úkolu. 

Seriál Fauda (arabsky „Chaos“) pokračuje čtvrtou sérií, v níž se vrací známé (přeživší) postavy ze speciální jednotky izraelské bezpečnostní služby Šin Bet. S postavami jsme jako diváci již zažili mnohé, a tak není překvapením, že se i na nich projevují známky opotřebování. Na jejich psychickém stavu se podepsalo množství konfliktů, ať již se jednalo o vnitřní nebo vnější problémy, i dlouhodobé poškození rodinných vazeb v důsledku dlouhého odloučení a častého vystavení krizovým a život ohrožujícím situacím. 

Trochu nové energie přináší do seriálů postava Maji, která přestože je arabského původu, tak slouží v izraelských bezpečnostních složkách, a dokonce má za manžela Žida. To samozřejmě vyvolává pnutí ve vztazích s její vlastní rodinou, která ji má za vyvrhele. 

Majin bratr Omar pak pracuje jako agent Šin Bet, ale záhy se ukáže, že je dvojitý agent, který je také členem radikálního teroristického hnutí Hizballáh. Omarovi se podaří vylákat kapitána Šin Bet Gabi Ayuba do Bruselu, kde jej unesou a mučí.  Ayub jim postupně prozradí mnoho utajovaných informací a Hizballáh začne postupně likvidovat jednotlivé informátory.  

Právě se přehrává: Fauda - trailer.

Fauda - trailer. Video: Youtube

Všichni již mají Ayuba za mrtvého, ale velitel jednotky Doron Kabilio stále věří, že je na živu a rozhodne se uspořádat komplikovanou záchrannou akci, jež se stává hlavní dějovou linií. Postupně sledujeme postavy na obou stranách konfliktu a prožíváme s nimi jejich osobní dilemata. 

Osobní rovina postav je silnou úrovní seriálu, která mu dává notnou hloubku a hlavně tíhu. Ne, rozhodně se nejedná o akční jednohubku, kterou smáznete za jeden večer. Právě tyto řezy do identity aktérů, kteří musí volit mezi dvěma špatnými variantami a musí se rozhodovat dle svých osobních přesvědčení a postojů, co je to správné udělat, je něco, co žalostně chybní většině české tvorby. 

K tomu je ještě nutné připočíst etnické a náboženské aspekty, které jsou podobně jako ve skutečnosti silným hybatelem napětí mezi jednotlivými stranami, což je důsledek hlubokého spětí těchto postojů s integritou osobnosti každého jedince. 

Realističnost postav má ve velké míře na svědomí jeden z autorů pořadu a představitel jedné z hlavních postavy, Lior Raz (Doron Kabilio), který byl v minulosti členem protiteroristické jednotky Sayeret Duvdevan. Sám přišel v devatenácti letech o přítelkyni, kterou byla ubodána.

Čtvrtá řada seriálu si drží kvalitu předchozích sérií a jsou na ni patrné zkušenosti, které autoři nabrali během předchozích sérií. Na první pohled se aktuální série může zdát až překombinovaná, či dokonce přeplácaná, ale jednotlivé vrstvy netvoří jen bezvýznamné křoví, ale vždy se ukáže, že vše má nějakou spojitost s příběhem, přestože se na začátku může zdát, že v danou chvíli postavy řeší něco nepodstatného. 

Celkově jde o podařený seriál, který by snad bylo nejlepší charakterizovat primárně jako drama s výraznými akčními prvky. Vizuálně je čtvrtá série opět natočena velmi civilně a kamera se aktivně snaží diváka vtáhnout do atmosféry situace. Fauda také může být užitečnou lekcí pro českého diváka, který díky seriálu má možnost podívat se na blízkovýchodní konflikt jinýma očima. Seriál je sice fiktivní, ale mnoho vnitřních pohnutek postav je velmi uvěřitelných. 

Celkové hodnocení: 85 %

Fauda (4. série)

Hrají: Lior Raz, Neta Garty, Rona-Lee Shim'on, Itzik Cohen, Boaz Konforty, Doron Ben-David a další. 

Tvůrci: Lior Raz, Avi Issacharoff 

Režie: Omri Givon 

Hudba: Gilad Benamram 

Izrael / 2022 / 8 h 29 min (38–53 min) / akční, drama, thriller 

Fauda (seriál) seriály recenze

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Izraelská armáda se chystá na evakuaci Rafáhu před plánovanou vojenskou ofenzívou

V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci palestinských civilistů z Rafáhu před plánovanou pozemní vojenskou ofenzívou do tohoto nejjižnějšího města v Pásmu Gazy. Informuje o tom deník The Wall Street Journal (WSJ).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy