Libuše Šafránková: Nová výstava připomíná nejslavnější role oblíbené herečky

Nový výstava, která byla otevřena v pražském Strahovském klášteře, připomíná nejslavnější role herečky Libuše Šafránkové. Ta zemřela loni v létě a návštěvníci se mohou podívat na více než stovku jejích kostýmů.

Více než stovku kostýmů shromáždila kurátorka výstavy Jana Sommerová a některé z nich jsou i desítky let staré. Nechybějí samozřejmě kostýmy z ikonických rolí, například z filmu Tři oříšky pro Popelku zde najdeme hned tři. Včetně střevíčku.

Výstava se ale nezaměřuje pouze na televizní a filmovou tvorbu. Objevíme zde i kostýmy z hereččina divadelního angažmá, ale i plakáty a různé osobní předměty.

Na své si zde přijdou i děti, pro které je nachystána zábavná část s hádankami.

Libuše Šafránková, která zemřela 9. června 2021, k nejoblíbenějším a nejpůvabnějším českým herečkám. Náklonnost publika i režisérů zajistil této usměvavé tmavovlásce kromě sympatického a stále mladistvého vzhledu i skvělý herecký projev, v němž dokázala spojit dívčí něhu s ženskou mazaností.

Patřil k ní i velký komediální talent, který uplatnila mimo jiné po boku svého manžela Josefa Abrháma, například ve filmu Vrchní, prchni! či v televizní Svatební cestě do Jiljí. A právě televize a film proslavily Šafránkovou nejvíce.

Související

Tajemství staré bambitky 2

Tajemství staré bambitky 2 drtivě sbíralo diváky. Ale legendární Tři oříšky pro Popelku...

Nejsledovanějším televizním pořadem byla na Štědrý den pohádka České televize Tajemství staré bambitky 2. Vidělo ji téměř 2,5 milionu diváků starších 15 let. Je to 60 procent všech lidí, kteří měli po 19:00 zapnutou televizi. Sledovanost tak byla nepatrně nižší než u loňské premiérové pohádky Jak si nevzít princeznu. Vyplývá to z dat České televize, které dnes poskytla ČTK.

Více souvisejících

Libuše Šafránková

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy