Památník písemnictví na Moravě zahajuje cyklus literárních besed

Brno - Ve středu 18. března bude zahájen první díl jarního cyklu autorských čtení a literárních besed s názvem StřeDění, který se uskuteční v Památníku písemnictví na Moravě. Návštěvníky čeká nejen autorské čtení básníka a výtvarníka Petra Čermáčka, ale i vernisáž jeho výstavy linorytů. Následovat bude debata o současném literárním dění na Moravě i o vztahu literatury a výtvarného umění.

Petr Čermáček debutoval v roce 1998 svou básnickou sbírkou Drkotání větví, následovaly sbírky V průsečíku ryb, Mezi rezedami, Rozhovory běloby, Linea nigra a Vrstevnice. Byl dvakrát nominován na Drážďanskou cenu lyriky, poprvé v roce 2008 za básně obsažené ve sbírce Linea nigra, podruhé v roce 2012 za verše, které jsou součástí rukopisné sbírky Ohniště. Právě tyto, veřejnosti dosud nepříliš známé básně, představí autor v rámci prvního StřeDění již 18. března od 17 hodin v Památníku písemnictví na Moravě v areálu benediktinského kláštera v Rajhradě.Tento výrazný představitel soudobého kulturního života na Moravě působí také jako editor, recenzent a redaktor revue Weles, jež mapuje a zrcadlí především nejmladší českou poezii a prózu. Petr Čermáček vyniká mimo jiné i svými linoryty, které včleňuje nejen do vlastních básnických sbírek, ale doprovází jimi i básnické sbírky jiných autorů. Na březnovém StřeDění Památníku písemnictví na Moravě se návštěvníkům představí svým autorským čtením jako básník a vernisáží výstavy svých grafik-linorytů jako výtvarník. Autorova výstava s názvem Ohniště bude k vidění až do 10. května letošního roku. Více o programu Památníku písemnictví na Moravě lze nalézt na www.muzeumbrnenska.cz.

Související

Pohled do rajské zahrady benediktinského kláštera, kde sídlí Památník písemnictví na Moravě

Památník písemnictví na Moravě láká na Mistrovské drobnosti

Brno - Výstavou Mistrovské drobnosti nabízí Památník písemnictví na Moravě až do 26. dubna jedinečnou příležitost k nahlédnutí do sbírek Muzea Brněnska. Návštěvníky rajhradského benediktinského kláštera čeká kolekce drobnějších uměleckých děl z přelomu 18. a 19. století.
Literární soutěž pro mládež Skrytá paměť Moravy vyhlásila nové téma

Další ročník literární soutěže Skrytá paměť Moravy hledá své vítěze

Brno – Celkem devátý ročník literární soutěže s názvem Skrytá paměť Moravy odstartoval koncem října v Památníku písemnictví na Moravě, tentokrát na téma s názvem Všude dobře…. Mladí lidé mezi 12 a 19 lety tak mají možnost až do 31. března příštího roku zasílat svá prozaická díla a zapojit se do soutěže.

Více souvisejících

Muzeum Brněnska

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy