Znojmo odhalilo Sealsfieldův kámen. Vrátilo tak historii její původní podobu

Znojmo - Zástupci města Znojma a Národního parku Podyjí v sobotu odhalili ve spolupráci se spolkem Popice Charlese Sealsfielda Sealsfieldův kámen, který byl po druhé světové válce zničen a nyní opět restaurován do původní podoby.

Charles Sealsfield, vlastním jménem Karl Anton Postl, byl rakouský a americký spisovatel na přelomu 18. a 19. století. Proslavil se zejména ve Spojených státech a mezi jeho nejznámější díla patří Rakousko - jaké je či Spojené státy americké, jaké jsou. Početnou základnu příznivců má ale i v Evropě a zejména v jihomoravském Znojmě, kde byl v roce 1873 anonymním tvůrcem umístěn takzvaný Sealsfieldův kámen.

Jeho umístění v lese poblíž vesnice Popice není náhodné. Právě na tomto místě měl spisovatel údajně rád sedávat a z původně nevýrazného plochého kamene natřeného černou barvou se v roce 1896 stal památník, když kolem něj byla vyznačena turistická stezka.

Druhá světová válka ale Sealsfieldovi nepřála a po jejím konci byl německý text z kamene odstraněn. Lidé na spisovatele ale nezapomněli a v 70. letech vytvořil neznámý autor nápis český. Nyní, po více než 140 letech, dostal Sealsfield svou skutečnou kamennou desku, na níž se podílel místní spolek Popice Charlese Sealsfielda ve spolupráci se Správou Národního parku Podyjí a Okrašlovacím spolkem ve Znojmě.

Sealsfieldův kámen, který byl v sobotu odhalen za přítomnosti zastupitelky města Znojmo a předsedkyně spolku Popice Charlese Sealsfielda Evy Bogdanové, člena Okrašlovacího spolku v Znojmě Lubomíra Černoška a ředitele Národního parku Podyjí Tomáše Rothröckla, věrně kopíruje původní pamětní nápis z roku 1873. Na jeho financování se podílel především Jihomoravský kraj a také vídeňská Mezinárodní společnost Ch. Sealsfielda.

"Na zrestaurování kamene bylo nejtěžší vytvořit jeho hladkou plochu. Protože památník leží na špatně dostupném místě, musel jsem být během práce na něm připoután," prozradil serveru EuroZprávy.cz autor památníku, umělecký kameník Dalibor Dolejší.

Související

Více souvisejících

znojmo Charles Sealsfield (spisovatel)

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 15 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

NATO cvičí poblíž ruských hranic. Připravují se na válku, soptí Kreml

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí, Marija Zacharovová, v sobotu označila čtyřměsíční vojenská cvičení NATO, známá jako Steadfast Defender, za důkaz toho, že Severoatlantická aliance se připravuje na potenciální konflikt s Ruskem.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy